On binler perişan

Güncelleme Tarihi:

On binler perişan
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kardan kapanan yollarda binlerce araç mahsur kaldı

Tatil zehir oldu

KARAKIŞ, tatilcileri dönüş yolunda vurdu. Kurban Bayramı'nda 9 günlük uzun tatili sahil kentlerinde ve kış turizm merkezlerinde dinlenerek geçirenler mart karının kötü sürpriziyle karşılaştı. Şehirlerarası bazı yollar zaman zaman kardan kapandı, binlerce araç yollarda mahsur kaldı, onbinlerce insan perişan oldu. Çok sayıda tatilcinin dönüşü son güne bırakmayıp cumartesi gününden dönüşe geçmesiyle önce TEM'in Bolu geçişinde çile çekilmeye başlandı. Bayramın ikinci gününden itibaren etkili olan kar yağışı da ulaşımı güçleştirince, İstanbul-Ankara Karayolu'nun 18 kilometrelik Bolu Dağı geçişi, tatilciler için tam bir çileye dönüştü. Kar ve buzlanmanın yanında meydana gelen kazalar yüzünden Bolu Dağı'nda ulaşımın zaman zaman durmasıyla, 8-10 kilometreye varan araç kuyrukları oluştu. Normalde 15 dakikada geçilen Bolu Dağı'nı sürücüler 5-6 saatte geçebildi. Antalya-Afyon Karayolu'nda aşırı kar yağışı ve buzlanma sonucu Sandıklı ve Dinar arasındaki Başağaç, Gülyazı ve Avşar rampalarında yoğun tipi yüzünden araçlar kaydı. Yolda otobüs ve otomobiller kara saplandı ve uzun süre kurtarılmayı bekledi. Karayolu saatlerce ulaşıma kapanırken, Akdeniz ve Ege sahillerinden İstanbul ve Ankara'ya dönen tatilciler araçlarında mahsur kaldı. Zaman zaman tek şeritten ulaşım sağlanan yolda binlerce araç kilometrelerce uzunlukta kuyruk oluşturdu.

ARABALI VAPUR ÇİLESİ

Tatillerini Ege sahillerinde geçiren ve İstanbul'a Çanakkale üzerinden dönmeyi tercih edenler de deniz trafiğine takıldı. İstanbul yönüne giden araç sürücüleri, Çanakkale'de araba vapuruna binebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Eceabat, Lapseki, Gelibolu araba vapur seferlerinde saatler kaldırıldı. Aralıksız süren seferlere yetişebilmek için akın eden tatilcilerin araçları Atatürk ve Demircioğlu Caddeleri'ni doldurdu. Araçların yoğunluğu akşama doğru arttı, 116'ncı Jandarma Alay Komutanlığı'na kadar 2 kilometrelik kuyruk oluşturdu. Tatil dönüşü, İzmit Körfezi'nde de hem karayolunda, hem de denizde yoğun trafiğe neden oldu. Körfezi dolaşmak istemeyen araç sürücüleri Topçular-Eskihisar iskelesine akın edince dün sabah saat 10.00'dan itibaren Yalova istikametine doğru birkaç kilometrelik araç konvoyu oluştu. Daha önce karşılıklı 5 olan Topçular-Eskihisar arasındaki feribot sayısı dün öğlen saatlerinde 13'e çıkartıldı. Feribot iskelesi yetkilileri, normal günlerde bu hatta ortalama 3-4 bin arası araç taşıdıklarını, ancak sadece önceki gün bu sayının 8 bin 200'e çıktığını söylediler. Yoğunluk nedeniyle son gün araba vapurları 10 binden fazla araç taşıdı. Feribot İskelesi'nde sıra beklemek istemeyip İzmit Körfezi'ni dolaşmayı tercih edenler ise E-130 karayolunda özellikle yerleşim merkezlerindeki sinyalizasyonlar nedeniyle büyük sıkışıklıklar yaşadı.

Bolu Dağı işkencesi

Bolu Dağı'nda çetin kış koşulları, tatilcilere nefes aldırmadı. Ankara-İstanbul Karayolu'nda sürücelerin en fazla zorlandığı Bolu geçişinde araçlar tatilin son iki günü adım adım ilerleyebildi. Önceki gün başlayan ve dün de aralıklarla devam eden kar yağışı ve buzlanma zaman zaman ulaşımın durmasına neden oldu. Trafik ekiplerinin ağır tonajlı araçları Eskişehir-Bilecik güzergahına yönlendirmesi de Bolu Dağı'ndaki trafiği rahatlatamadı. Tipinin yoğunlaştığı saatlerde görüş mesafesinin zaman zaman 50 metreye kadar düşmesi sürücüleri ve yolu açık tutmaya çalışan ekipleri hayli zorladı. Bolu Dağı'nın, Ankara'dan İstanbul'a seyreden araçlar için Elmalık-Seğmenler, İstanbul'dan Ankara yönüne gidenler için de Kaynaşlı'dan başlayarak Karanlık Dere kesimine kadar bölümlerinin tehlikeli olduğunu belirten Karayolları yetkilileri, buralarda biriken karların sürekli temizlenerek yolun kapanmasını önlemeye çalıştı. Kar ve buzda kayganlayşan yolda zaman zaman kazalar meydana geldi. Dün öğle saatlerinde Yeniçağa turnikelerinden çıkış yapan bir otobüsünün çarptığı 34 EVF 39 plakalı otomobilin sürücüsü 35 yaşındaki Hüseyin Melike öldü. Aynı otomobilde bulunan 29 yaşındaki eşi Necmiye, çocukları 10 yaşlarındaki Hüseyin ve Şükran ile 13 yaşındaki Gülay Melike yaralandı.

153 ölü, 382 yaralı

KURBAN Bayramı'nda trafik kazalarının bilançosu ağır oldu. Dün 15 kişinin yaşamını yitirdiği kazalarda 9 günde 153 kişi öldü. Çoğu tatilin ilk ve son günlerinde meydana gelen kazalarda 382 kişi de yaralandı. Yıllardır bayram günlerinde karayollarına çıkmaları yasaklanan ağır vasıtalar bu bayramda serbest bırakılmasının etkisiyle yollar kan gölüne döndü.

DÜN 15 ÖLÜ İçel'in Silifke İlçesi'nde Tekeli Beldesi'ne yolcu taşıyan Yakup Yenigedik yönetimindeki 33 ZC 698 plakalı minibüs 70 metrelik uçuruma yuvarlandı. Antalya Karayolu'nun 25'inci kilometresindeki Takmar Kalesi yakınlarındaki kazada 6 kişi öldü, 12 kişi de yaralandı. Önceki geceyarısı Sıvas'ın İmranlı İlçesi'nde meydana gelen kazada da, Sıvas'tan Erzincan'a giden İsmal Koç yönetimindeki 34 VD 3434 plakalı otobüs, karşı yönden gelen Şahmettin Kaya yönetimindeki 34 FYF 84 plakalı minibüsle çarpıştı. Meliha Kaya (7), Adem Yıldırım (10), Kasım Acar (27), Cevdet Budak (29) ve Delal Akdoğan (27) hayatını kaybetti. Yaralanan 7 kişi de Sıvas Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Samsun'da şarampole yuvarlanan 55 SA 694 plakalı traktörde bulunan Yılmaz Yıldız (27) öldü, sürücü Ergün Ertan yaralandı. Kırıkkale-Samsun Karayolu'nun 18'inci kilometresindeki kazada Osman Ünal yönetimindeki 66 MK 003 plakalı minibüs, 20 metrelik uçuruma düştü. Hüseyin Salgın öldü, 21 kişi yaralandı. Kırıkkale yakınlarında Ali Serbaş yönetimindeki 19 DL 280 plakalı kamyonet Ferit Saygılı'ya (70) çarptı. Saygılı olay yerinde öldü. Edirne'nin Keşan İlçesi Çobançeşme mevkiinde devrilen 34 KON 07 plakalı otomobilin yolcusu Remzi Kaya (40) hastaneye götürülürken yolda öldü. Yaralanan sürücü Turan Çatal ve Remzi Uzun, Keşan Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Isparta-Ağlasun Karayolu'nda devrilen minibüste de Ender Güman (52), Kerime Güman (43), Arif Ozan Alp (47), Ozan Alp (11) ve Gülay Kaya (32) ağır yaralandı.

BAYRAM BİLANÇOSU

9 günlük Kurban Bayramı tatilinde kazaların günlere göre dağılımı da şöyle oldu:

1. gün: 14 ölü, 32 yaralı

2. gün: 22 ölü, 39 yaralı

3. gün: 18 ölü, 45 yaralı

4. gün: 10 ölü, 21 yaralı.

5. gün: 8 ölü, 17 yaralı

6. gün: 15 ölü, 38 yaralı.

7. gün: 19 ölü, 14 yaralı.

8. gün: 32 ölü, 128 yaralı

9. gün: 15 ölü, 48 yaralı.

Her yerde Mart karı

KURBAN Bayramı süresince olumsuz hava koşulları etkisini sürdürürken, Doğu Anadolu'nun güneydoğusu dışında bugün tüm yurtta başta kar olmak üzere yağış bekleniyor. Yoğun kar ve tipi nedeniyle, Ardahan-Şavşat, İyidere-İkizdere-İspir yolunun Ovit Dağı Mevkii, Bayburt-Çaykara yolunun Soğanlı Dağı Mevkii, Kağızman-Tuzluca Ayrımı-Ağrı il sınırı yollarının ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Ardahan-Şavşat, İyidere-İkizdere-İspir yolunun Ovit Dağı Mevkii, Bayburt-Çaykara yolunun Soğanlı Dağı Mevkii, Kağızman-Tuzluca Ayrımı-Ağrı il sınırı yollarında yoğun kar ve tipi nedeniyle ulaşım yapılamıyor.

ULUDAĞ 3 METRE

Kar yağışı, Bursa ve Kütahya'da hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Uludağ'da kar kalınlığı 3 metre 90 santime ulaştı. Kar nedeniyle Bursa'nın Merkez, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Keles, Harmancık ilçelerinde dağ köylerinin yolları zaman zaman ulaşıma kapanıyor. Kapanan köy yollarının ulaşıma açılması için Köy Hizmetleri Müdürlüğü ekiplerince aralıksız çalışma yapılıyor. Kütahya'da merkez, Domaniç, Simav ve Emet ilçelerine bağlı 28 köy yolu ulaşıma kapandı.

ÇADIRKENTLER KAR ALTINDA

Kar altında kalan çadırkentlerde, Kızılay önceki günden itibaren sıcak yemek dağıtımına başladı. Depremzedelerin yemek alımına eskisi kadar ilgi göstermedikleri görüldü. Kızılay dün depremzedelere kurban etinden sıcak kavurma dağıttı. Kartalkaya'da 2 metreye ulaşan kar kalınlığı dolayısıyla işletmeciler ve kayakseverler, kar sevinci yaşıyorlar. Pistlerde kayak yapanlar, liflerin önünde kuyruklar oluşturdular.

EGE'DE İSE KAR SEVİNCİ

Manisa Spil Dağı, önceki geceki yoğun kar yağışıyla, eteklerine kadar sihirli beyaz örtüye büründü. Dün gece saat 01.00 sıralarında başlayan kar yağışı, İzmir-Manisa arasında Çiçekli Köyü ile Sabuncubeli mevkiinde tipi yaptı. Pazar sabahı uyananlar bu güzergáhta ve 1517 metre yüksekliğindeki Spil Dağı'nı eteklerine kadar karla kaplı olarak gördü. Ege sakinleri sabahtan itibaren yüzlerce araçla Spil'e çıktı. Dağın eteğinden zirvesine kadar bazı vatandaşlar yol boyunca araçlarını durdurup kartopu oynadı. Egeliler, ‘‘İç Anadolu insanı kardan bıktı. Yolların kapanması, ulaşımın aksaması, acil hastaların durumu, soğukta ısınma giderlerinin artması hayatı çekilmez kılıyor. Egeli karı görmüyor. Bayramın son günü yağan kar bize ve çocuklarımıza bayramın en değerli hediyesi oldu’’ dediler.

ÊDHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!