Güncelleme Tarihi:
İstanbul’un en büyük içmesuyu kaynağı olan Ömerli Baraj Gölü’nün kirlilikten korunması için proje hazırlandı.
İSKİ’nin hazırladığı Ömerli Havza Koruma Projesi'ne göre, gölün çevresindeki konut ve işyerlerinin atıksuları kollektörlerle toplanıp, arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra denize boşaltılarak, kirlilik önlenecek.
Baraj Gölü Havzası ile çevresinde, özellikle son 20 yıl içinde hızla gelişen yeni yerleşim alanlarında, su ve kanalizasyon gibi altyapı tesisleri yapılmadığı için atıksular, bölgedeki derelere ve foseptik çukurlarına boşaltıldı. Dereler atıksuları Ömerli Gölü’ne taşırken, foseptiklere boşaltılan atıksular da yeraltı kaynaklarıyla ya da yoğun yağışlarda taşarak, çanak biçimindeki havzanın meyilli yüzeyinden akıp göle ulaştı.
Projeye göre, çevredeki konut ve işyerlerinin atıksularını kollektörlerle toplayıp, arıtma tesislerinde arıttıktan sonra denize boşaltmak için şu tesisler oluşturulacak: Batı Sultanbeyli-Samandıra Atıksu Ana Toplayıcıları, Doğu Sultanbeyli Atıksu Toplayıcıları ile Terfi Merkezi ve Terfi Hattı, Sarıgazi ile Yenidoğan Atıksu Toplayıcıları, Paşaköy Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, Paşaköy-Ömerli Atıksu Arıtma Tesisi, Paşaköy-Ömerli Atıksu Tüneli.
Batı Sultanbeyli-Samandra Atıksu Ana Toplayıcıları ile Paşaköy Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin inşaatına başlandı. Tesisler tamamlandığında Kartal, Pendik, Maltepe ve Ümraniye ilçelerinin mücavir alanları ile Sultanbeyli, Samandıra, Sarıgazi, Alemdağ, Sultançiftliği, Ayazma, Paşaçayırı, Kızılcan, Koz, Keçikale ile Yenidoğan’daki yapıların atıksuları toplanıp, arıtılarak denize deşarj edilecek.