Güncelleme Tarihi:
Reddedilen talep, Nihat Ömeroğlu başkanlığındaki Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Meclis’e sunduğu 2014 faaliyet raporunda yer aldı. Raporda, “Şikâyetçi, özel büro ve turizm tesisleri hariç işletmelerde Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Tasavvuf Müziği dışındaki müziklere yasaklama getirilmesini talep etmektedir” bilgisine yer verilirken, talebe ilişkin karar da şöyle aktarıldı:
“Anayasamızın 63’üncü maddesinde ‘Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır’ hükmü yer almaktadır ve kanuni düzenleme yapma hakkı yalnızca Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir. Ayrıca ülkedeki her kimlikten, her kültürden insana hizmetle yükümlü olan idarenin; özel büro ve turizm tesisleri hariç kamuya açık alanlarda ve işletmelerde Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Tasavvuf Müziği dışındaki müziklere yasaklama ve sınırlama getirmesi ülkemizdeki kültürel çeşitliliğe, farklı kültür ve beğenilere saygı ve hoşgörü ile yaklaşılması gerekliliğiyle de bağdaşmayacağı için şikâyet reddedilmiştir.”
ÖYSM SINAVINA ELEKTRONİK BÜYÜTEÇ
Ombudsman, ÖSYM sınavına ilişkin de önemli bir karara imza attı. Ombudsman’a başvuran ve yüzde 63 görme engeli olduğunu, yazıları ancak elektronik büyüteç yardımıyla okuyabildiğini belirten bir öğrencinin talebi üzerine elektronik büyüteçlere ilişkin bilirkişi incelemesi yaptırıldı. Sonuçta, kötüye kullanıma engel olacak önlemler eşliğinde, şikâyetçi öğrencinin sınavda elektronik büyüteç kullanmasına izin verilmesi konusunda ÖSYM Başkanlığı’na tavsiye kararı alındı.