Güncelleme Tarihi:
Diyanet Vakfı, ‘‘Günümüz meselelerine Fetvalar’’ kitapçığını yayımladı. Son nefesini verirken ‘tövbe’ etmenin kabul olmadığı da yer alan 128 sayfalık kitapçıkta, kilisede namaz kılınıp kılınamayacağı, dar pantolonla namaz kılmanın caiz olup olmadığı gibi konular da işlendi.
Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yayımlanan ve 4 bin adet bastırılan ‘Günümüz Meselelerine Fetvalar’ adlı kitapçıkta, Müslümanların bilmeleri gereken konulardan 124'ünün soru ve cevapları yer alıyor. Kitapta ilginç sorulara şöyle yanıtlar verildi:
Son nefeste tövbe makbül müdür?
Tövbe kapısı can boğaza gelinceye kadar açıktır. Can boğaza gelip hayattan ümit kesilip ahiret ahvalinin görülmeye başlandığı zaman yapılan tövbe geçerli değildir.
Tenasül uzvundan gelen sıvılar kaç çeşittir, dini hükümleri nedir?
Meni, mezi ve vedi olmak üzere 3 çeşittir. Meni, şehvetle yerinden ayrılıp, şehvetli veya şehvetsiz olarak tenasül uzvundan dışarıya çıkan kendine has kokusu olan beyaz renkli koyu bir sıvıdır. Mezi, tenasül uzvunun intişarından sonra şehvetsiz olarak gelen beyaz renkli ince sıvıya denir. Vedi ise küçük abdestten sonra gelen, kokusuz beyazımsı bulanık yapışkan sıvıdır. Mezi ve vedi abdesti bozar, ancak, güsul abdesti gerektirmez.
Dar pantolonla namaz kılmak caiz midir?
Uzuvları belli eden dar pantolonla namaz kılmak caiz değildir.
KİLİSEDE NAMAZ
Kilisede namaz kılınabilir mi?
Namaz kılınacak uygun yer bulunmadığı takdirde sakınca yoktur.
Ölünün altın dişlerini sökmek caiz midir?
Çıkarılıp takılmayan dişlerinin sökülmesi caiz değildir.
İslama göre devlete vergi vermek caiz midir?
Devlet, milletin organize edilmiş biçimidir. Dinimiz devletin yapacağı hizmetler için ihtiyaca göre vergi almayı tecviz etmiştir. Peygamberimiz de vergi toplatmıştır. Her Müslüman vergisini ödemelidir.
Kurban kesmeden parası kurban niyetiyle verilebilir mi?
Kurbanın rüknü, kurbanlık hayvanın kesilip kanının akıtılmasıdır. Parasını tasadduk (sadaka verme) etmekle kurban vecibesi eda edilmiş sayılmaz.
Birkaç kadınla evlenmeyi nasıl izah edebilirsiniz?
İslamda dördü aşmamak şartıyla birden çok kadınla evlenmek bir emir değil, ihtiyaç bulunması halinde bir izin ve ruhsattır. Bu izin de adalet şartına bağlanmıştır. Buna riayet edemeyeceğinden korkanlara, bir kadınla yetinmeleri emredilmiştir.
Kadın, ayyaş kocasının cebinden para alabilir mi
Erkek, imkânı olduğu halde eş ve çocuklarına elindeki paradan harcamıyorsa, eşinin kocasından habersiz olarak geçim ve temel ihtiyaçları olan parayı almasında bir sakınca yoktur.
Almanya bankalarına yatırılan paranın faizi helal olur mu?
Müslüman için İslam ülkelerinde yapılması haram olan bir şeyin, İslam ülkesi olmayan yerlerde yapılması da haramdır. Faizde bekletilen dövizleriyle Müslümanlar bu ülkenin iktisadına hizmet etmiş, katkıda bulunmuş olurlar.
TÜP BEBEK
Tüp bebek İslama göre caiz midir?
Yumurta ve spermlerin her ikisi de nikâhlı eşlere ait olmak, döllendirilmiş olan yumurta, başka bir kadının rahminde değil, yumurtanın sahibi olan kadının rahminde gelişmesi şartıyle İslami hükümler açısından bir sakınca yoktur.
Hastanede çalışan veya hastaya bakan kişi bazen hastanın edep yerlerini görüyor, günah mıdır?
Erkek, karısının yüzüne, göğsüne, pazı ve baldırlarına bakabilir. Tenasül uzuvlarına ise zaruret bulunmadıkça bakmamalıdır. Ameliyat ve tedavi için erkek olsun kadın olsun herhangi bir kişinin avret yerine bakılması gerekirse zaruret miktarınca bakmak veya baktırmak caizdir.
Yaş günü kutlamak için masraf caiz midir?
Dinimizde yaş günü kutlaması diye bir uygulama yoktur. Müslüman, sadece yaşı sayısınca mum söndürmenin saçmalığına kendini kaptırmamalıdır.