Güncelleme Tarihi:
KOŞTU, YIKILDI, GÖZÜ ARKADA KALDI
YAKINLARI ÖLÜM HABERİYLE YIKILDI / WEB TV
İŞTE BAKAN YILDIZ'IN AÇIKLAMALARI / WEB TV
TTK GENEL MÜDÜRÜ 4 GÜN DAHA SÜRER DEMİŞTİ / WEB TV
KORKU VE UMUDUN FOTOĞRAFLARI
DİLEK'İN EN ACI KOŞUSU
ZONGULDAK’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait kömür ocağında, pazartesi günü saat 13.28’de yaşanan grizu patlamasından 66 saat sonra ekipler, göçük alanına ulaştı. Gelik Maden Ocağı’ndan girişin kayalarla tıkanması üzerine patlamanın olduğu ocaktaki asansörü onarıp büyük risk altında galeriye ulaşan ekipler 30 işçiden 28’inin cansız bedeniyle karşılaştı. 28 cesetten 4’ünün kimliği tespit edilemedi bu nedenle halen ulaşılamayan 2 işçinin kimler olduğu da anlaşılamadı. Bulunamayan iki işçinin ise 150 metre daha aşağıda içi su dolu kuyuya düşmüş olabileceği bildirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü Karadon Müessesesi’ne bağlı Gelik İşletme Müdürlüğü’ne ait maden ocağının önünde saat 08.20’de basın mensuplarına açıklama yaptı.
Asansörü onardılar
Yıldız, “Ocak içerisindeki havuz mevkisinde 19, ikinci ayak dediğimiz bölgede de 9 işçimizin cesedine ulaştık. Karadon’daki asansörün kısmen tamir edilmesiyle arkadaşlarımız oradan indiler ve cesetlere ulaştılar. Arkadaşlarımız büyük risk alarak burada çalışma yaptılar” diye konuştu. Bakan Yıldız cesetlerin göçük altında olmadığını, açık bir alanda korunaklı bir bölgede bulunduğunu ve ilk tespitlere göre karbonmonoksit zehirlenmesi ile öldüklerinin sanıldığını söyledi.
10 bin TL yardım
Bakan Dinçer ise bir gazetecinin “Patlamanın hemen ardından Karadon Maden Ocağı’ndan girilmesi halinde sağ kurtulabilirler miydi?” sorusu üzerine, “Arkadaşlar patlamanın etkisi ile dağılan asansör platformunu gece tamir ettiler ve büyük bir risk alarak patlamanın olduğu yere ulaştılar” yanıtını verdi. 30 işçiden 23’ünün emekli olmaya hak kazandıklarını belirten Dinçer, “Bu işçilerin ailelerine ölüm aylığı bağlanacak. Emekliliğe hak kazanamayan 7 işçinin ailesine ise ölüm aylığının yüzde 70’i oranında sürekli iş göremez ölüm aylığı bağlanacak. Ailelere ayrıca cenaze işlemleri için işçi başına 10 bin TL yardım yapılacak. Başbakanlık Acil Durum Fonu’ndan paralar, Zonguldak Valiliği hesabına aktarıldı. Müsait olduklarında ailelere ulaştırılacak” diye konuştu.
Görevlilere maske
28 işçinin cansız bedenleri, ocaktan çıkarıldıktan sonra günlerdir olay yerinde bekletilen ambulanslarla Zonguldak Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Ambulanslardaki sağlık görevlilerinin maske takması dikkat çekti.
Kendiniz defnedin
Ailelere, “Toplu bir cenaze töreni olmayacak. Herkes cenazesini kendi defnetsin” denildi. Yakınlarını kaybedenlere, cenaze ile birlikte tabutların üstüne örtülmek üzere birer Türk bayrağı da verildi.
5 saatte çıkardılar
Cesetlere ulaşan ekipler, çıkarmak için yaklaşık 5 saat süren hazırlık çalışması yaptı. Ardından cesetler teker teker yerin 540 metre derinliğindeki ölüm galerisinden çıkarıldı. Ambulanslara alınan cesetler morga taşınırken, ölen madencilerin yakınları kuyu başında sinir krizleri geçirdi.
İşçilerin isimleri
KARADON Maden Ocağı’ndaki göçükte meydana gelen patlamada mahsur kalan ve 28’inin cesedine ulaşılan 30 işçinin isimleri şöyle: Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erdem Alkin, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hüseyin Arslan, Hasan Ersin, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgeç, Koray Kebabcı (Maden Mühendisi), Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz (Maden Mühendisi), Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılman, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Aydoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir, Yunus Ekmekçi.