Güncelleme Tarihi:
Kitsch'e son derece yatkın bir toplumuz. Özellikle alışılagelmiş değerlerin sorgulanmasına, aykırılığa, ‘‘büyük’’lere karşı gelmeye aşırı tepki gösteren ve korumacı davranan bir toplum için kitsch yaygın bir ifade şekli olur. Sorgulama ve araştırma üzerine değil de, kabullenme üzerine kurulmuş bir eğitim sisteminden çıkan insanların yaratıcı ve sorgulayıcı olmaları beklenemez. Bu tür eylemlerden keyif almaları şaşırtıcı olur. Ancak toplu duygusal birlikteliklerden keyif alabilirler. Hitler'in koca meydanları dolduran gösterileri ile arabesk müziğin ortak noktası tam böyle bir kitsch'dir.
DÜNYA ÇAPINDA
Fetih kutlamaları, anlı şanlı tarihimizi yücelten 'sanat' etkinlikleri ile kilim kaplı kafelerde söylenen, her biri birbirine benzeyen ezgilerin ortak yanı da budur. ‘‘kitsch bütün politikacıların, bütün politik partilerin ve hareketlerin estetik ülküsüdür.’’ Bu demokrat olsun, faşist olsun, devrimci olsun, komünist olsun, köktendinci olsun değişmez. Hepsinin sanata yaklaşımında ortak nokta kitsch'dir...
Bu satırların yazarı, gösteri sanatlarının Türkiye'den yetişmiş uluslararası bir ismi. 1994 yılından beri düzenlenen Assos Gösteri Sanatları Festivali'nin yaratıcısı; Ya Da Tiyatro kurucusu ve Uluslararası La Mama Etc. Tiyatrosu yönetmeni; New York'ta La Mama'da, İngiltere'de Royal National Theatre'da aralarında Kral Lear, Antonius ve Kleopatra, Hiawatha'da rol almış; Birmingham, Manchester, New Castle, Southhampton gibi repertuar tiyatrıoları ve dünyanın çeşitli deneysel topluluklarında çalışmıştı.
HOLLYWOOD’DA DA ÇALIŞTI
Sinemada Sir Anthony Hopkins, Dustin Hoffman, Warren Beaty, Harry Dean Stanton, Ava Gardner, Judy Dench, Isabelle Adjani, Vanessa Redgrave gibi sanatçılarla çalışmıştı.
Son olarak Ya Da Tiyatrosu etkinliği olarak İstanbul ve New York'ta ‘‘Sünnetli’’ adlı bir oyun sergilemiş ve büyük ilgi görmüştü.
TALİHSİZ KAZA
Bugünlerde Berlin'de sergilenecek yeni ve görkemli bir projenin yoğun hazırlığı içindeydi. Bir de, bir de İstanbul'a yeni bir Performans Sanatları Merkezi kazandırmakla uğraşıyordu, Kasımpaşa'daki eski Un Fabrikası'nı.
Tamir için çıktığı çatıda, performans ve oyunculukta gösterdiği o büyük dengeyi kaybetti, başına bir kaza geldi. Hüseyin Katırcıoğlu geçirdiği kaza nedeniyle artık aramızda değil. Türkiye onu kaybetti.
Performans sanatlarında Türkiye'den yetişen çok yetenekli uluslarası bir sanatçı, Hüseyin Katırcıoğlu artık aramızda değil