Ölüme sebebiyet vermenin cezası taksite baÄŸlandı

Güncelleme Tarihi:

Ölüme sebebiyet vermenin cezası taksite bağlandı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 24, 2010 11:59

HARİTA mühendisi Gülseren Yurttaş’ın, Eminönü’ndeki bir şantiyede vinçten düşen parçanın altında kalarak ölümüyle ilgili görülen davada karar çıktı.

Tutuksuz yargılanan sanıklardan Ali Kayın beraat ederken, Hasan Hüseyin Navruz 1 yıl 8 ay, Ali Enes Ediz ve Kürşat Özarslan 3’er yıl hapis cezası aldı. Hapis cezalarını para cezasına çevrilmesine karar veren mahkeme, borcun taksitle ödenmesine karar kıldı.
Ä°stanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruÅŸmaya, tutuksuz sanıklardan gelen olmazken, Gülseren Yurttaş’ın kardeÅŸi Hatice YurttaÅŸ ve taraf avukatları hazır bulundu.Â

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı İbrahim Kayapınar, 26 Temmuz 2007 tarihinde İSKİ tarafından yaptırılan Asya bölgesi muhtelif içme suyu şebekesi ve kat ayrımı inşaatı şantiyesinde vinç oparatörü olarak çalışan sanık Hasan Hüseyin Navruz’un, beton blokları bulunduğu yerden başka bir yere naklederken çelik halat piminin koptuğunu hatırlattı. Savcı Kayapınar, halatın kopması sonucu vinç kolunun ve ucunda takılı kafesin maktul Gülseren Yurttaş’ın üzerine düştüğünü belirtti.

Savcı, sözkonusu inşaatın asıl yüklenici firmasında inşaat mühendisi sanık Kürşat Özarslan ve taşeron firmanın sorumlu teknik müdürü sanık Ali Enes Ediz’in kazaya karışan vincin periyodik bakımlarını yaptırmamak suretiyle asli kusurlu olduklarını, bilirkişi raporlarının da bu yönde olduğunu dile getirdi. Vinci kullanan sanık Hasan Hüseyin Navruz’un çalışırken bulunduğu kabinde döneceği tarafı kontrol edip manevrasını yapması gerekirken, bu hususa riayet etmediğini kaydeden savcı, Navruz’u tali kusurlu buldu.

Sanıklardan Ali Kayın’ın da olay gününde asıl işi olmamakla birlikte vinç operatörüne işaret vermek üzere yardımcı olarak görevlendirildiği ve olayın oluşumunda bu sanığın kusurunun bulunmadığını kaydetti.

Savcının mütalaasında, sanıklardan Ali Kayın’ın CMK 223/2’nin c bendi uyarınca serbest bırakılmasını talep edilirken, diğer sanıklar hakkında TCK’nın "taksirle öldürme" suçunu düzenleyen 85/1 maddesi uyarınca 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istendi.x

CEZA TAKSİTLE ÖDENECEK

Savcının mütalaasına karşın kararını açıklayan mahkeme hakimi, sanıklardan Ali Kayın’ın tüm dosya kapsamı ve alınan bilirkişi raporunda olayda kusurunun bulunmadığı anlaşıldığından beraatine karar verdi. Sanık Hasan Hüseyin Navruz’un tedbirsizlik ve dikkatsizlikle ölüme sebebiyet verdiği, tüm dosya kapsamına göre "tali kusurlu" olduğu anlaşıldığından TCK’nın 85/1 maddesi gereğince ve kusur derecesi gözetilerek 2 yıl hapis cezası verdi. Sanığın beyanlarını lehine indirim nedeni olarak kabul ederek TCK 62 maddesi uyarınca Hasan Hüseyin Navruz’un bu cezasını 1 yıl 8 aya indiren mahkeme hakimi, Bu cezayı da 12 bin 100 bin TL adli para cezasına çevirerek birer ay ertelemeli 24 ay taksitle ödenmesine karar verdi. Dİğer sanıklar Ali Enes Ediz ile Kürşat Özarslan’ın meydana gelen olayda "Asli kusurlu" oldukları, dikkatsizlik ve tedbirsizlikle ölüme sebebiyet verdiklerinin anlaşıldığını belirten mahkeme hakimi, sanıklara 85/1 maddesi uyarınca 3 yıl hapisle cazalandırılmasına karar verdi. Sanıkların bu cezasını TCK 62 maddesi uyarınca 2 yıl 6 aya indiren hakim, Ediz ve Özarslan’ın bu cezalarını günlüğü 20 TL’den 18 bin 200’er TL para cezasına çevirdi ve birer ay ara ile 10 taksitle ödenmesine karar verdi. Mahkeme hakimi, TCK’nın 53/6 maddesi gereğince sanıklar Kürşat Özarslan, Ali Enes Ediz ve Hasan Hüseyin Navruz’un 6 ay süreyle mesleklerinin icrasından yasaklanmasına ve verilen kararın temyize açık olduğunu belirtti.

KARARI KABUL ETMİYORUZ, TEMYİZE GİDECEĞİZ

Duruşma sonrası konuşan Hatice Yurttaş'ın avukatı Selva Özkarakoç, mahkemenin verdiği cezayı yetersiz bulduklarını belirterek temyize gideceklerini söyledi. Selva Özkarakoç, "İhmal sonucu bir can gidiyor ve suçlular cezalarını taksitle ödüyor. Bu kararı kabul etmiyoruz ve temyize gideceğiz. Ceza alt seviyeden verildi. Biz caydırıcı bir ceza verilmesini umuyorduk. Daha önceki duruşmada getirdiğimiz şahit ve bilirkişi raporlarıyla herşeyi açığa kavuşturmuştuk. Verilen cezayı yetersiz bulduk. Bir canın bedeli bu olmamalıydı" dedi.

Verilen karara itiraz edeceklerini belirten Gülseren Yurttaş’ın kardeşi Hatice Yurttaş ise, "Biz 2 yıldır bunun için mi mücadele ediyorduk? Verilen cezanın hiçbir caydırıcılığı yok. Karara itiraz edeceğiz" dedi. Verilen para cezasının taksite bölündüğünü belirten Hatice Yurttaş, bunun taksirle adam öldürme suçunu işleyenin serbest kalabileceğini gösterdiğini söyledi. Hatice Yurttaş, Tuzla tersanelerindeki iş kazalarında da onlarca insanın hayatını kaybettiğini vurgulayarak, "Orada da kimse ceza almıyor. Demek ki bu suçun cezası yok. Bu karar bunu gösteriyor" dedi.

Ä°DDÄ°ANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 27 Eylül 2007 tarihinde İSKİ’nin Sarayburnu-Salacak boru hattı şantiyesinde harita mühendisi olarak görev yapan Gülseren Yurttaş’ın (35), Hasan Hüseyin Navruz idaresindeki 30 ton kapasiteli mobil vinçten düşen "bom" diye tanımlanan parçanın altında kalarak öldüğü belirtiliyordu.

Ölüm olayının, şantiye şefi Kürşat Özarslan, teknik müdür Ali Ener Edis, operatör Hasan Hüseyin Navruz ve işaretçi Ali Kayın’ın kusurlu davranışlarının birleşmesi sonucu meydana geldiği ifade edilen iddianamede, dört kişinin "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan 3 ila 6 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!