Faik KAPTAN/İSTANBUL,(DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 12:04
PAKİSTAN’ın en yüksek dağı Nanga Parbat’taki terör saldırısından son anda kurtulan Milli Dağcı Tunç Fındık, bu gün İslamabad’tan İstanbul’a döndü. Olay nedeniyle Pakistan’da hükümet tarafından tüm dağ tırmanışlarının yasaklandığını belirten Tunç Fındık’ı Atatürk Havalimanı’nda eşi Nurcan ve arkadaşları karşıladı.
THY’ye ait bir uçakla bugün saat 10.00’da İstanbul’a gelen Tunç Fındık, gazetecilerin soruları üzerine Taliban’ın yaptığı katliamdan kurtulan ana kamptaki arkadaşlarından bir aşçının olay yerinden kaçıp uydu telefonuyla kendilerini haberdar etttiğini belirterek şöyle konuştu:
" Pakistan’ın en yüksek, dünyanın ise 9. zirvesi. 8 bin metre yüksekliği olan bir dağ. Olay sırasında vucut basıncımı alıştırmak için 6 bin 100 metredeydim. Ben o sırada 6 bin metrede daha yüksek bir kampta olduğum için hayatta kaldım. Yüksek kamplarda 30 kişi kadar vardık. Toplam 60 kişilik bir ekip vardı ve çoğunluk dağdaydı. Ancak bir kısmı ana kamptaydı. Onlar hayatını kaybetti. Elimizde olmayan ve tahmin edemediğimiz bir durumdu. Dolayısıyla yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Doğrusunu isterseniz hayatta kalmaktan dolayı çok mutlu ve şanslı olduğumu düşünüyorum"
Dağdayken olayın yaşandığına dikkati çeken Fındık, Pakistan ordusunun bir süre sonra kampta güvenliği sağladığını belirtti.
25 TALİBAN MİLİTANI SALDIRDI
Fındık, saldırının 25 Taliban milisi tarafından gerçekleştirildiğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Ben olayı görmedim. Olay, biz kamptan ayrıldığımız akşam oldu. Bu adamlar yapacaklarını yaptılar ve planlı bir hareket olduğunu düşünüyoruz. Pakistan’a 4 kere gittim ve hayatımın bir senesini Pakistan dağlarında geçirmişimdir. Bu eylemi neden yaptığının detayına giremeyeceğim çünkü benim anlamadığım mevzulardır.
Pakistan ordusu olaylardan sonra bütün tırmanışları kapattı ve opsiyonlara el koydu. Oradaki herkesi helikopter ve askeri kargo uçağıyla evine geri gönderdi. Şu anda Pakistan dağlarında tırmanışa hükümet pek izin vermiyor.
Gece hükümet bizi götürdüğü yerlerde konaklattı. Tekrar gideceğim ama olayların biraz yatışmasını bekliyorum. Pakistan’da benim tırmanacağım 4 tane 8 bin metre üzere dağ var. Orada yapacak çok işim de var. Gerçekten oradaki insanları da çok seviyorum. Pakistan’a kesinlikle geri döneceğim.
Bizim ekibimizden Çinlilerden 4 tanesi ve bir Nepalli hayatını kaybetti. Toplamda değişik ülkelerden 11 kişi hayatını kaybetti. Çok trajik bir olay Pakistan’ın tırmanış tarihinde ilk defa rastlanan bir olaydır. Sonuç olarak ana kampta 4-5 ayrı tırmanış ekibi, 75 kişiydik. 11 kişi hayatını kaybetti. Aralarında bir tane de Pakistanlı vardı. Ekibimizden 4 kişi ölmesine rağmen aşçımız kaçarak kurtuldu. Birinci kampa giderek, ’Aşağı inmeyin tehlike var, öldürüyorlar" diye uydudan
haber verdi.
Bu dağ dünyanın en ünlü dağlarından biri. Yeryüzünde en yüksek dokuzuncu dağdır. Bende North Face sponsorluğunda bu tırmanışa gittim. Everest dağı kadar çok önemli bir tırmanıştı. Dünyada ’katil dağ’ olarak bilinen bir dağdır. 1930’lardaki tımanışta yaşanan ölümlerden dolayıdır. Benim için de tırmandığım onuncu 8 bin metrelik dağ olacaktı. Kısmet başka bir zamana artık inşallah."
EŞİ KARŞILADI
Eşini karşılayan Nurcan Fındık ise çok mutlu olduğunu belirterek, " Cumartesi günü sabaha karşı Tunç uydu telefonundan aradı ve sağlıklı olduğunu söyledi. Çok mutlu oldum. Zaten o ana kadar da hep iyilik haberlerini bekledim" dedi.
Dağcılık dilinde 14x8000 olarak adlandırılan, 8 bin metre yüksekliğindeki 14 dağa tırmanma anlamını taşıyan proje dahilinde bugüne kadar toplam 8 bin metreden yüksek 9 dağın zirvesine ulaşmayı başaran ilk ve tek Türk olan Tunç Fındık, 8 bin metrelik dağlar arasında en yüksek 7 tanesine çıkmayı başaran dünyadaki 44 dağcı arasında bulunuyor.