Olüm yatağı

Güncelleme Tarihi:

Olüm yatağı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 01:20

Bilirkişi, 10 yaşındaki Sena'nın ölümüne yol açan sandıklı yatağı riskli buldu. Küçük kızın ailesi, yatak firması hakkında 300 milyar liralık tazminat davası açtı.

İstanbul Teknik Üniversitesi, 10 yaşındaki Sena Horoz'un ölümüne yol açan amortisörlü sandıklı yatağın, ‘‘Ev içinde kullanılan bir alet için gerekli emniyete sahip olmadığına dair’’ bilirkişi raporu hazırladı. Tüm baza tasarımı yatakların aynı riski taşıdığını ortaya çıkaran rapor üzerine, Sena'nın ailesi, firmaya 300 milyar liralık tazminat davası açtı. İstek Vakfı Özel Ulubay İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi Sena Horoz, 28 Nisan 2001'de akıllara durgunluk veren bir ölüme kurban gitti. Sandıklı yataktan eşya almaya çalışan Sena, yatağın amortisörlerinin aniden kapanması ve üstüne düşmesi sonucu, solunum yetmezliğinden hayatını kaybetti.

Hiçbirisi güvenli değil

Olay sonrası hukuk savaşı başlatan eczacı anne-baba Nihal ve Hamid Şener Horoz, Kartal Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yatağı üreten ve dağıtımını yapan iki firma aleyhine 150 milyarı manevi, 150 milyarı da ‘‘Destekten yoksun kalma tazminatı’’ olmak üzere 300 milyarlık tazminat davası açtı. Horoz çifti, ‘‘Firma, bozuk olan yatağı bize nasıl satar? Bir canın hesabını nasıl verir?’’ derken, İTÜ'den gelen bilirkişi raporu üzerine, sadece kendilerine ait yatağın değil, tüm sandıklı baza tasarımlarının ev için gerekli güvenlik önlemlerine sahip olmadığını öğrendi.

Yatak kapanmamalıydı

Kartal 3'üncü Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan keşif üzerine bilirkişi olarak atanan İTÜ Makina Fakültesi Hidromekanik ve Hidrolik Makineler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Karadoğan, hazırladığı raporda şöyle dedi: ‘‘Sandıklı baza tasarımı, ev içinde kullanılan bir alet için gerekli emniyete sahip görülmemektedir. Baza tasarımının, güvenli olarak her seviyede durması beklenmemelidir. Ancak, 2/4, 3/4 açık gibi ara konumlarda açma mekanizmasının açma işlemini tamamlayacak özellikte olması ve bırakıldığında hiçbir şekilde düşerek kapanmaması gerekirdi.’’

Ne bir özür, ne de başsağlığı

Ölümünden bir gün önce girdiği müzik yarışmasında keman çalarak ve step dans yaparak iki dalda 1'incilik ödülü kazanan 10 yaşındaki Sena, sadece ölümüyle değil, ölüş şekliyle de ailesini şoke etti. Kızlarını yalnızken banyoya girmemesi, tüpe dokunmaması konusunda uyardıklarını anlatan Horoz çifti, ‘‘Ölümünün bir yataktan kaynaklanması akla ve mantığa aykırı’’ diye konuştu. Olay tarihinden bu yana yatak firmasının bir tek yetkilisinin ortaya çıkıp da kendilerine başsağlığı ya da özür dilemediğini belirten Habib Şener Horoz, ‘‘Artık tek amacımız başka çocukların, aynı ihmalden ölmemesi’’ dedi. Kartal Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 150 milyarı manevi, 150 milyarı da destekten yoksun kalma tazminatı olmak üzere toplam 300 milyarlık tazminat davası açan çift, ‘‘Bu para bizi zenginleştirmeyecek. Sadece yaşam arzumuzu biraz canlandırarak, kızımızın anısının yaşatılmasına neden olacak’’ diye konuştu.

İŞTE RAPOR

Bilirkişi raporunda söz konusu yatağın, yatak ile sandıklı bazadan oluştuğu belirtilerek, bazanın latalı sistemle kapatıldığı, iki adet amortisörü ve iki adet de açma makası ile kolay açıp kapanmasının tasarlandığı belirtiliyor. Raporda yatakla ilgili saptananlar şunlar:

Açık olan bazanın içine uzanmadan içinden bir şey almak olanaksızdır.

Bazayı açan mekanizmanın emniyeti kabul edilebilir tolerans içinde görülmedi.

Amortisörler pistonun her konumunda aynı kuvveti vermemekte, yani ara pozisyonlarda bazanın kısmi konumunu koruyamamakta veya bazayı tam açık hale getirememektedir. Yatağın açma momenti, kapama momentini yenememektedir.

Yatağın, çocuklar da dahil herkes tarafından kullanılabileceği göz ardı edilemez.

Baza içine yazılmış olan uyarı yetersizdir.

Baza tasarımının proje hesaplarının kontrol edilmesi gerekmektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!