Güncelleme Tarihi:
Hastanede tedavi altında tutulan 15 yaşındaki Fatma Koçyiğit’in hayati tehlikesi ise devam ediyor.
YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, Fatma Koçyiğit’in durumunun kritik olduğunu belirterek, “Gerekli müdahaleler yapıldı. Ama bir olumlu gelişme yok” dedi. Oğlunu kaybeden, kızının da durumu kritik olan baba Zeki Koçyiğit büyük üzüntü yaşarken, “Diğer çocuklarım kurtarılsın” dedi.
Doğubeyazıt’ta yaşayan Koçyiğit ailesi, yaklaşık 10 gün önce hastalanan tavuklarını ölmeden önce kesip yedi. Daha sonra çocuklar 15 yaşındaki Fatma Koçyiğit, 14 yaşındaki Muhammet Ali Koçyiğit, 11 yaşındaki Hülya Koçyiğit ve 6 yaşındaki Ali Hasan Koçyiği’te, kusma, mide bulantısı ve halsizlik baş gösterdi.
KUŞ GRİBİ ŞÜPHESİ
Doğubeyazıt Devlet Hastanesi’ne götürülen çocuklara burada ilk müdahale yapıldıktan sonra 4 gün hastanede
Çocuklardan durum ağır olan ve dün bir ara yaşam fonksiyonlarını kaybeden, ancak yapılan müdahale sonucu yaşama döndürülüp yaşam destek ünitesine bağlanan Muhammet Ali Koçyiğit, gece saat 21.00 sıralarında yaşamını yitirdi.
BAŞHEKİM: ÖLÜM NEDENİ KUŞ GRİBİ DEĞİL
Ankara’ya gönderilen numunenin sonuçları bugün Van YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne ulaştırıldı. Hastane Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, Muhammet Ali Koçyiğit’in ölüm nedeninin kuş gribi değil zatürree olduğunu açıkladı. 6 hastanın kuş gribi şüphesiyle hastanelerine geldiğini söyleyen Doç. Dr. Şahin, bu kişilerden alınan numunelerin Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’ne gönderildiğini ve sonuçlarının bugün geldiğini söyledi. Sonuçların negatif çıktığını açıklayan Doç. Dr. Şahin, şunları söyledi:
“Bunun anlamı kuş gribi yoktur. Yani kuş gribi şüphesine mahal vermeyecek şekilde net olarak kuş gribi olmadıkları belirlendi. Bölgede kuş gribi yoktur. İzlediğimiz hastalar da kuş gribi değildir. Viral bir enfeksiyon vardır. Bize gelen 6 hasta akciğer enfeksiyonu şikayetiyle gelmiştir bize, doktorların söylediği bu. Buna bağlı olarak da hasta kaybedilebilir. Bunu illa da kuş gribi olarak düşünmemek lazım. Bu hastalara önceden de müdahale yapılmıştı, bunlar bize geldiklerinde durumları kötüydü. Daha öncede tedavi görmüşlerdi ve gerekli antibiyotik destekleri yapılmıştı. Ancak buna rağmen kurtarılamadı. Zatürree diyebiliriz. Dün akşam ölen hastanın hastalığına bağlı olarak beklenen bir tablodur.”
Hastane tedavi altında bulunan 15 yaşındaki Fatma Koçyiğit’in durumunu kritik olduğunu ve hayati tehlikesinin bulunduğunu söyleyen BaşhekimŞahin, “Gerekli müdahaleler yapıldı. Ama bir olumlu gelişme yok” dedi. Hastanede tedavi gören diğer kardeşler 11 yaşındaki Hülya, 6 yaşındaki Ali Hasan ile 35 yaşındaki Semra Topçu ve 5 yaşındaki Yusuf Tunç’un tedavilerinin sürdüğü ve şu anda hayati tehlikelerinin bulunmadığı açıklandı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan da yaşamını yitiren Mahmut Ali Koçyiğit’in kuş gribinden değil "zatürree"den öldüğünü bildirdi.
BABA KOÇYİĞİT: DİĞER ÇOCUKLARIMI KURTARIN
DR. BODUR: KUŞ GRİBİ DE ZATÜRREEYE NEDEN OLABİLİR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Şefi Hürrem Bodur, kuş gribinin de zatürreeye neden olabileceğini belirtti. Hürrem Bodur, Ağrı Doğubeyazıt’tan gelen kanatlı hayvan eti numunelerinin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından incelendiğini, ancak sonuçların henüz alınamadığını kaydetti. Bodur, vatandaşlara "paniğe gerek yok" çağrısı yaptı. Kuş gribinin de gribin değişik bir formu olduğunu söyleyen Bodur, insanların normal gribe bağışıklıkları bulunduğunu, ancak kuş gribine bulunmadığını bildirdi. Bodur, kuş gribinin belirtilerini yüksek ateş, yaygın vücut ağrısı, öksürük, yorgunluk, halsizlik olduğunu kaydederken, ağır bir grip gibi belirtileri olan bu hastalığın akciğerlerde iltihap oluşturması durumunda zatürreeye neden olabileceğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı Temel sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, kuş gribi şüphesiyle hastaneye yatırıldıktan sonra yaşamını yitiren Mahmut Ali Koçyiğit’in kuş gribinden değil "zatürre"den öldüğünü bildirmişti. (ANKA) |
“Ayın 20’sinde Muhammet Ali hastalandı ve ben Doğubeyazıt’ta 2 nolu Sağlık Ocağı’na götürdüm. Burada doktor soğuk algınlığı ilacı verip bizi eve gönderdi. Aradan bir iki gün geçtikten sonra çocuklarımın hepsi hastalandı. Bu kez Doğubeyazıt Devlet Hastanesi’ne götürdüm. Oradaki doktor da soğuk algınlığı ilaçları verip bizi eve gönderdi. Ancak çocuklarım iyileşmeyince 3 gün önce yine Devlet Hastanesi’ne götürdüm. Doktora, çocuklarımın iyileşmediğini, verilen ilaçlarında fayda etmediğini söyleyerek, hasta tavuğu kesip yediğimizi anlatıp bundan olup olmayacağını sordum.
Bunun üzerine doktor bizi Van’a sevk etti. Çocuklarım burada tedavi altına alındı ancak bir çocuğumu kaybettim. Şu ana kadar doktorlar bana çocuklarımın nasıl bir hastalık taşıdığını, ne olduğunu söylemediler” dedi.
Bir çocuğunun öldüğünü diğer çocuklarının kurtarılmasını isteyen Zeki Koçyiğit, tavuk etini, ailesiyle birlikte akrabalarının da yediğini, fakat hastalığın sadece çocuklarında ortaya çıktığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek heyetin yapacağı incelemeden sonra kendisine teslim edilecek çocuğunun cenazesini Doğubeyazıt’ta toprağa vereceğini belirten Koçyiğit, “Bir çocuğumu kaybettim diğerlerinin kurtarılmasını istiyorum. Fatma’nın da durumu giderek ağırlaşıyor. Onların hayatından da büyük endişe duyuyorum” dedi.
ÜÇ AYRI TEST
Bu arada Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Turan Aslan hafta sonunda vakalardan gelen örnekler üzerinde çalıştıklarını, aralarında ölen çocuğun da bulunduğu 4 numunede yapılan ilk testlerin negatif çıktığını bildirdi.
Tek bir yönteme bağlı kalmadıklarını, numuneler üzerinde 3 ayrı yöntemle çalıştıklarını belirten Aslan, numunelere “Hızlı Test”, ”Elisa” ve “PCR” yöntemiyle üç test uygulandığını, bunların sonuçlarının negatif olduğunu söyledi.
Aslan, laboratuvar ortamında özel hücrelerle çalışılan bir başka yöntemin çalışmalarının da halen sürdüğünü kaydetti. Aslan, “Bundan sonra artık başka virüs veya bakteri var mı, onun üzerinde çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
Bu arada, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan başkanlığında, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Hıfzıssıhha Merkezi'nden Doç. Dr. Nezihe Yılmaz, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri'nden Şube müdürleri Ramazan Uzun, Şehnaz Tümay ve Yıldırım Beyazıt'tan oluşan 7 kişilik ekip, Van'a hareket etti.
ERZURUM'DA TEDAVİ EDİLEN ÇOCUKTA HEPATİT ŞÜPHESİ
Doğubayazıt'tan kuş gribi şüphesiyle Erzurum'a gönderilen çocuktaki ilk bulguların hepatit virüsü yönünde olduğu belirtildi.
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behsat Özkan, yaptığı açıklamada, Doğubayazıt İlçesi'nden kuş gribi şüphesiyle gönderilen Davut Polat'ı (2), tedavi altına aldıklarını belirtti.
Yapılan ilk incelemede çocukta kuş gribi virüsüne rastlanmadığını belirten Özkan, “İlk bulgularımız çocukta hepatit virüsü olduğunu gösteriyor. Ancak tetkiklerimiz devam ediyor” dedi.
Prof. Dr. Özkan, ilçede değişik enfeksiyon hastalıklarına yakalanan çocukların bile kuş gribi endişesiyle bölgedeki hastanelere sevk edildiklerini ifade ederek, bu konuda duyarlı olunması gerektiğini kaydetti.