Güncelleme Tarihi:
Mumyaların bir kısmının üzerinde altın takılar dikkati çekmekte. 6 yaşında ölen bir çocuğun gözlerinin üzerinde ‘‘sonsuzluğun simgesi’’ olan altın levhacıklar bulundu ... 50 yaş, o günlerde insan için çok uzun bir ömürdü. 50 yaşında ölmüş bu adamın sakalları yeni uzamış gibi duruyor ve boyandığı tahmin ediliyor.
2000 yıl önce Mısır uygarlığında yaşayan insanlar, nasıl bir yaşam sürüyordu?.. O zamanlar hangi hastalıklar, insanlar için öldürücüydü?.. Bunlar ve benzeri soruların yanıtlarını arayan bilim adamları, Ayn Labakha'daki Ölüler Kenti'nde, daha dün gömülmüş gibi, sağlam durumda bulunan mumyalar, baştan ayağa inceliyorlar. Doktor Roger Lichtenberg ve arkadaşları, mumyaların röntgenlerini bile çekiyorlar.
İncelemeler, kadın, erkek ve çocuklara ait 59 mumyanın normal insanlara ait olduğu ortaya koyuyor. Bu da o tarihte Mısır'da, yalnız soyluların ve kutsal kişilerin değil, sıradan vatandaşların da mumyasının yapıldığını ortaya koymakta. Mısır'ın güçlü ve zengin sınıflarının yaşadığı ticaret ve politika merkezlerinin Ölüler Kenti'nden 200 kilometre uzakta olması da bu mumyaların sıradan insanlara ait olduğunu doğruluyor.
Lichtenberg ve arkadaşları, ‘‘Ölüm, sonsuz yaşama geçiştir’’ inancıyla yaptırılan Ayn Labakha mumyalarının reçineyle kaplandığı için, siyah bir renk aldığını söylüyorlar. Mumyacıların burundan soktukları bir kancayla beyni dışarı çıkartarak kafatasının içini boşalttıklarını, sonra sıcak reçineyle doldurduklarını, burun deliklerini keten özüyle tıkadıklarını belirtiyorlar. Çekilen röntgen filmlerinde çoğu mumyanın omuriliğinde zedelenme görüldüğünü vurgulayan Doktor Lichtenberg, bunun ağır çalışmanın, yük taşımanın izleri olduğuna dikkat çekiyor. Mumyalar üzerinde yapılan bir başka tespit de insanların o dönemde, o bölgede sudan alınan mikroplarla öldükleri. Bu da Ayn Labakha'daki tarlaların yapay su yollarıyla sulandığının bir kanıtı. Bazı mumyalardan kişinin ölüm nedeninin tüberküloz olduğu ortaya çıkmakta. Çoğu çocuk mumyalarında ise açlık çekildiğine işaret eden kemik deformasyonları görülüyor.
Bulunan mumyanlar, Paris'teki Arthur Vernes-Hastanesi doktoru olan Lichtenberg'in ilk incelediği mumyalar değil. Lichtenberg, 1976'da Fransız hükümetinin bakımını üstlenmek istediği Firavun II. Ramses'in mumyasını da incelemişti. Dr. Lichtenberg'in incelediği Ayn Labakha ölüleri, daha sonra çıkarıldıkları mezara geri götürülerek sonsuz yaşam yolculuklarına devam edecekler.
Fransız araştırmacılar, Mısır Çölü'ndeki Ayn Labakha civarında buldukları Ölüler kenti'nin 2000 yıllık mumyalarının sırrını çözmeye çalışıyorlar.