Oluklu kertenkele nedir? Oluklu kertenkele zararlı mı?

Güncelleme Tarihi:

Oluklu kertenkele nedir Oluklu kertenkele zararlı mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2018 10:27

Son günlerin en çok konuşulan konularından biri de oluklu kertenkele oldu. Yılana benzeyen görüntüsü nedeniyle korkulan ve bilinçsiz kişiler tarafından öldürülen oluklu kertenkeleler toplum tarafından tanınmıyor. Peki, oluklu kertenkele nedir? Oluklu kertenkele zararlı mı?

Haberin Devamı

Basında yer alan haberler sonrası oluklu kertenkelenin ne olduğu merak konusu oldu. Akarsu kenarlarında ve çalılık alanlarda sıkça görülen oluklu kertenkeleler bilinçsiz kişiler tarafından öldürülüyor. İşte, son günlerde sık sık karşımıza çıkan oluklu kertenkeleler hakkında merak edilen detaylar...

OLUKLU KERTENKELE NEDİR?

Balkanlarda ve Asya'da yaşayan bir tür sürüngen olan ve halk arasında 'Kör yılan' olarak bilinen oluklu kertenkeleler, doğadaki en uysal canlılardan biri olarak kabul ediliyor. Yetişkinlerinin boyları yaklaşık 150 santimetreye kadar ulaşabilen oluklu kertenkeleler salgangoz, böcek, termit, karınca ve çekirgelerle besleniyor. Çiftçi dostu olarak anılan oluklu kertenkele ele alındığında dahi ısırmıyor, sokmuyor ya da zehirlemiyor. Dolayısıyla insan yaşamı için bir tehdit unsuru içermiyor.

Haberin Devamı

Doğadaki en uysal hayvanlardan biri olarak kabul edilen, fakat dış görünüşü nedeniyle yılana benzeyen oluklu kertenkelelerin, yılanlardan en büyük farkları ise göz kapaklarının olması. Derisinin yan kısımlarında bulunan ve derin yarıklar gibi görünen olukları da bu canlıların yılanlardan ayrılmasını sağlıyor. Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan oluklu kertenkeleler, Türkiye'de tüm bölgelerde özellikle akarsu kenarları ve çalılık alanlarda görülebiliyor. Yılan görünümlü kertenkele" olarak da bilinen bu hayvanların, diğerleri gibi bacakları bulunmuyor.

Bu uysal canlı hakkında geçtiğimiz yıllarda, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da şu tweet'i atmıştı;


BAKMADAN GEÇME!