Ölü sayısı saklanıyor mu

Güncelleme Tarihi:

Ölü sayısı saklanıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Gölcük Belediye Başkanı İsmail Barış, Hürriyet yazı işleri toplantdısında sorunlarını anlattı. Barış, devletin ölü sayısını saklayacağını sanmadığını söyleyerek, ‘‘Zaten vatandaş bizde ölüsüne dirisinden daha çok sahip çıkar’’ diye konuştu.

HÜRRİYET yazı işleri toplantısında konuşan Gölcük Belediye Başkanı İsmail Barış, deprem günü yıkılan binaları gördüğünde sadece Gölcük'te 15-20 bin kişinin öldüğünü sandığını söyledi. Başkan Barış, ‘‘Depremden sonra Gölcük'ün üç gün süreyle dünyayla bağlantısı kesildi. Yardımlar daha sonra geldi’’ dedi. Başkan Barış, halk arasında ölü sayısının 40-50 binlerde olduğu söylentileriyle ilgili olarak da, ‘‘Devletin ölü sayısını saklayacağını sanmıyorum. Zaten bizde vatandaş, ölüsüne dirisinden daha çok sahip çıkar. Bu bölgede depremi yaşayan ben dahil herkesin her olayı değerlendirmesinde yüzde 50 olumsuz psikolojisi vardır. Burada herşeyi ikiyle çarpacaksınız’’ diye konuştu. Başkan Barış, depremde yakınını kaybedenlerin miras alabilmek için de ölülerine sahip çıkacaklarını söyledi ve tüm deprem bölgesinde ölü sayısının 18 bini aşamayacağını söyledi.

Barış, ‘‘Gölcük için resmi olarak sadece 21 kayıp var’’ diye ekledi.

DONANMA GİDERSE

Donanma Komutanlığı Karargahı'nın İzmir'e taşınacağının açıklandığını belrirten Barış, ‘‘Bizim edindiğimiz bilgilere göre, gemilerimizin bir bölümü yine Gölcük'te kalacak. Bir bölümü Aksaz, Ereğli ve İzmir'de konuşlanacak. Ancak lojistik destek ve ikmal merkezi ile tersane burada kalacak. Zaten bildiğimiz kadarıyla Gölcük Tersanesi'nde denizaltı yapımı da sürüyor’’ dedi.

Başkan Barış, Gölcük'ün geleceği ile ilgili bir soruya, şu anda böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirterek yanıt verdi.

2400 AİLE AÇIKTA

Depremde, Gölcük'te evleri yıkılanlardan 7 bini aşkın ailenin yeni konut için hak sahibi olduğunu, ancak 5290 kalıcı konut inşa edildiğini söyledi. Barış, 2400 dolayında ailenin açıkta kalacağını, bunu da hükümete illettiklerini belirtti. Barış, ‘‘Bize bu ailelerin Gölcük dışındaki yerleşim birimlerine nakledilebileceğini bildirdiler. Ancak bu durum sorun yaratır. Aileler, zorunlu göç uygulamasına tabi tutulacakları için bunu kabul etmezler’’ dedi.

BEN DE SORUMLUYUM

Başkan Barış, yazarlarımızın depremin ağır bilançosunda yerel yönetimlerin sorumluluğu olduğunu hatırlatması üzerine, ‘‘Elbette belediyeler de sorumlu. 1994'ten bugüne kadar, Gölcük'teki durumdan bireysel olarak ben de sorumluyum’’ dedi.

Başkan anlattı Cebeci dinledi

Gölcük Belediye Başkanı İsmail Barış ilçenin deprem öncesi ve bugünkü durumunu Doğan Haber Ajansı Genel Müdürü Uğur Cebeci'ye anlattı. Başkan Barış, ‘‘Depremden sonra Gölcük'ün üç gün süreyle dünyayla bağlantısı kesildi. Yardımlar daha sonra geldi’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!