Olimpiyat Komitesi Başkanı'ndan Gezi Parkı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyat Komitesi Başkanından Gezi Parkı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2013 16:59

Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) New York’taki BM Genel Merkezi’nde bu yıl üçüncüsünü organize ettiği “Barış ve Kalkınma için Spor: Ortak Vizyon Yaratımı” konulu uluslararası forumda Hürriyet’in sorularını cevaplayan IOC Başkanı Dr. Jacques Rogge, “İstanbul olaylarında negatif bir durum görmedik. Olimpiyatlara daha 7 yıl var” diye konuştu.

Haberin Devamı

2020 için üç mükemmel adaylarının olduğunu söyleyen Rogge, IOC Genel Kurulu’nun hangi şehrin seçileceği konusunda kararını 7 Eylül’de Buenos Aires’te duyuracağını ve İstanbul’da devam eden eylemlerin 7 yıl sonra yapılacak oyunlar için seçici kurul üyelerinin kararını etkilemeyeceğini belirtti.

Rogge şöyle devam etti:  “Şimdiye kadar adaylığa negatif etki yapacak bir şey görmedik. Çevreye duyarlı Türk gençleri görmek bizi memnun ediyor. Başbakan Erdoğan’ı saygılı bir lider olarak biliyorum. Kendisine bir mesajım yok. Bu konuda bir başka yorumum olmayacak.”

“ISTANBUL UNITED” OLUMLU ETKİ YAPTI
İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat da BM’de katıldığı bu etkinlikte, zamanlamanın harika olduğunu belirterek İstanbul’da yaşananları herkese yüz yüze anlatma imkanı duyduğunu söyleyerek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Başkan Rogge, bize müthiş bir destek veriyor. Delegeler, İstanbul’da devam eden protestoların Batı ülkeleri de dahil pek çok ülkede yaşandığını, olayların son derece barışçıl bir şekilde devam ettiğini biliyor. Başkan ve delegelere bir çevre endişesinden dolayı Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe taraftarlarının omuz omuza birlikte gösteri yaptıklarını, ‘Istanbul United’ adı altında Süper Kupa finalini tribünde birlikte izlemek istediklerini anlattım. Gençlerimizin bu girişimi, çevreye sahip çıkmaları burada çok olumlu etkili yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetin başlattığı diyalog çok olumlu karşılandı.”

EYLEMLER, TOPLUMSAL BİR GELİŞME
Protestolara katılan gençlerin el ele verip çevreyi nasıl temizlediklerini fotoğraflarla delegelere gösterdiğini de belirten Arat, “Eylemlerin demokrasimiz için müthiş bir aşama ve bunun bir toplumsal bir gelişme olduğunu, İstanbul’un Olimpiyat inancının ne kadar büyük bir gönüllü ordusu yaratacağını gösterdik. Halkın nasıl bir araya gelebileceği, çevre bilincinin ne kadar geliştiği, insanların kendi haklarını sorgulayabileceği ve polislerin gençlerimize çiçekler verip onlarla birlikte çektirdikleri fotoğrafları gösterdim. Türkiye’de halkın sorunları birlikte konuşabildiğini, haklarını sorgulayabildiğini, sadece bardağın boş tarafına bakmaktansa bunun toplumumuza ve bölge ülkelerine ne kadar katkı sağlayacağını konuştuk” dedi.

Haberin Devamı

BURADA HERKES İSTANBUL’U KONUŞUYOR
Arat şöyle devam etti:

“Gençlerimizin görüntüleri herkesi etkilemiş. Ne kadar duyarlı olduklarını, bu bilinçlerinden dolayı gurur duyduğumuzu, eylemlerinin içine siyasi partileri karıştırmadıklarını, bunun normalliğini ve güzelliğini anlattık. Çok olumlu karşılandı. İyi algıladılar. Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğunu ve yaşananların diğer ülkelere çok iyi bir örnek teşkil edeceğini anlattım. Yunanistan’ın eski başbakanı Yorgo Papandreu da bize burada büyük destek verdi. Zamanlama çok iyi oldu. İstanbul’da yaşananları çok olumlu algıladılar, Türkiye’yi bu hassas dönemde çok iyi analiz ettiler. Bizim en büyük değerimiz olan gençlerimizin çevreye duyarlılığı herkes tarafından çok olumlu karşılandı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!