Ölen annenin maaşını çeken kişiye ve muhtara 7.5 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Ölen annenin maaşını çeken kişiye ve muhtara 7.5 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2007 10:54

KASTAMONU’nun Küre İlçesi’ne bağlı Çaybükü Köyü’nde 2001 yılında ölen annesi Kezban Kaya’nın emekli maaşını 2005 yılına kadar bankadan çekmeye devam eden Ahmet Kaya ile kendisine yardımcı olan köy muhtarı İdris Korkmaz, yargılandıkları mahkemede toplam 7.5 yıl hapis ve 25 bin YTL adli para cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Mahkeme ayrıca Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nden haksız yere çekilen 18 bin 808 YTL’nin yasal faiziyle birlikte Ahmet Kaya ve muhtar İdris Korkmaz’dan tahsil edilmesine karar verdi.

Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen babası Satı’dan şehit maaşı alan Kezban Kaya, 9 Eylül 2001 yılında 87 yaşında öldü. Küre’ye bağlı Çaybükü Köyü’nde toprağa verilen Kezban Kaya’nın oğlu Ahmet Kaya ise, annesinin maaşını ölümünden sonra 4 yıl boyunca çekmeye devam etti. Ahmet Kaya, köy muhtarı İdris Korkmaz’dan annesinin hayatta olduğuna dair belge ile birlikte her üç ayda bir Küre Ziraat Bankası şubesine giderek, annesinin ölmeden önce verdiği vekaletname ile 4 yılda tam 18 bin 808 YTL çekti.

Olay bir süre sonra köyde duyuldu. Bir köylü vatandaş, Küre Cumhuriyet Savcılığı’na dilekçe yazarak, Ahmet Kaya ve ona yardım eden muhtar İdris Korkmaz'ı şikayet etti. Bunun üzerine olayı soruşturan savcılık, İnebolu Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan Ahmet Kaya ve 4 yıl önce ölen Kezban Kaya İçin ‘Yaşıyor’ belgesi veren muhtar İdris Korkmaz hHakkında en az 3'er yıl hapis istemiyle dava açtı. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü de Ahmet Kaya’dan 4 yıl içinde ödenen paranın faiziyle birlikte geri alınmasını istedi. Bu arada muhtar İdris Korkmaz, Kezban Kaya’nın ölümünü 10 Nisan 2005 tarihinde Küre Nüfus Müdürlüğü’ne bildirdi.

Haberin Devamı

MEZAR TAŞINI DA DEĞİŞTİRMİŞ

Olayın ortaya çıkması üzerine, Kezban Kaya’nın gerçek ölüm tarihi olan 2001 yılının yazılı olduğu mezar taşı değiştirildi. Yeni mezar taşına ise ölümün nüfusa bildirildiği gün olan 10 Nisan 2005 tarihi yazıldı. Mezar taşının da İnebolu’da bir mermerciye yaptırıldığı belirlendi.

İnebolu Ağır Ceza Mahkemesi, ölen annesinin maaşını alan Ahmet Kaya İle muhtar İdris Korkmaz'ı 3’er yıl 9’ar ay hapis ve 12 bin 500’er YTL ağır para cezasına çarptırdı. Sanıkların ayrıca Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nden haksız yere çekilen 18 bin 808 YTL’yi yasal faizi ile birlikte geri ödemeleri kararlaştırıldı.

‘PARAYI MUHTARLA PAYLAŞTIM’

Küre’nin Çaybükü Köyü’nde çiftçilikle geçinen evli ve 9 çocuk babası Ahmet Kaya, mahkemenin kararı ile büyük şok yaşadı. Muhtarın teklifiyle böyle bir işe giriştiğini öne süren Ahmet Kaya, “Maaşı aldıktan sonra yarısını götürüp muhtara verdim. Kalanını da çocuklarım için harcadım. Köyde olay yayılınca muhtara ‘Artık bu işi bırakalım’ dedim. Ben köyde çiftçilik yaparak geçinmeye çalışıyorum. Başka hiçbir gelirim olmadığından bu parayı ödeyecek gücüm yok. Mahkemenin kararını temyize göndereceğim” dedi.

Haberin Devamı

Çaybükü Köyü Muhtarı İdris Korkmaz ise savunmasında, Kezban Kaya’nın öldüğü tarihte İstanbul’da olduğunu belirterek, “İstanbul’dan 4 ay sonra köye döndüm. Yerime bakan aza, Kezban Kaya’nın ölümünü nüfusa bildirmeyi unutmuş. Benim ölümden geç haberim oldu. Öğrenince de Küre Nüfus Müdürlüğü’ne ölümü bildirdim” dedi. Ancak muhtar da cezadan kurtulamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!