Öldürülen PKK’lıların ailelerinden kimyasal silah iddiası

Güncelleme Tarihi:

Öldürülen PKK’lıların ailelerinden kimyasal silah iddiası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2007 14:42

ŞIRNAK’ın Uludere İlçesi'ne bağlı Uzungeçit beldesi kırsalında 25 Ağustos’ta ölü ele geçirilen 11 PKK’lının ailesi, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nde ortak bir basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Aileler, teşhis için kendilerine gösterilen fotoğraflardaki cesetlerin siyahlaştığını, bu nedenle cesetleri teşhis etmelerine rağmen kendilerine verilmediğini ileri sürdü. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ali Akıncı ise, çatışma bölgesindeki hayvanların da kendiliğinden telef olması nedeniyle bölgede kimyasal silah kullanıldığı iddialarının araştırılması çağrısında bulundu.

İHD Diyarbakır Şubesi’nde biraraya gelen 11 PKK’lının ailesi ortak basın toplantısı düzenlendi. Aileler cenazelerin bir önce kendilerine verilmesini istedi. Bazı cesetlerin teşhis edilmesine rağmen Uludere savcılığınca kendilerine teslim edilmediğini ileri süren aileler cesetlerin renk değişitip siyahlaştığını iddia etti.

İHD Şube Başkanı Ali Akıncı ise, cesetlerde klasik otopsi yapılmadığını ve sadece ‘ateşli silah sonucu ölümlerin meydana geldiği’ şeklinde ölü muayene tutanağı tutulduktan sonra defnedildiklerini kaydetti. Çatışmadan sonra aynı bölgede 27 Ağustos günü 2 inek, 1 at, 3 tay ve 1 eşeğin civarda otlandıktan sonra telef olduğunu, 30 Ağustos günü ise aynı mevkide 17 ineğin aynı anda telef olduklarını belirten Akıncı şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Türkiye 1997 yılında kimyasal silah kullanmayacağına dair Birleşmiş Milletlerin anlaşmalarına imza atmıştır. Cenazelerin ailelere verilmemesi sadece Şırnak ve Siirt’te yaşanmaktadır. Bu uygulamanın başladığı 2004 yılından bugüne kadar toplam 73 örgüt mensubunun cenazesi ailelerine verilmemiştir. Kimyasal silah iddiasıyla ilgili cesetlerden alınan doku ve kan örnekleri uzman bir laboratuvar ortamında tespit edilmelidir. Ölen hayvanların ölüm nedeni de tespit edilmek amacıyla savcılığın talimatıyla İlçe Tarım ve ilçe Sağlık Müdürlüğü’nce araştırılmalı, canezeler ise derhal ailelerine verilmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!