Öldüresiye dövdüler

Güncelleme Tarihi:

Öldüresiye dövdüler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Leeds yakınlarında, 1'i kadın 3 İngiliz Mehmet Kara adlı bir Türk'ü öldüresiye dövdü. Holiganlar, Mehmet Kara'yı öldü diye bir minibüsün altına atıp bıraktı. Tüm vücudu kırıklarla ve ısırık izleriyle dolu Kara, ameliyat edilmeyi bekliyor.

Saldıran 3 holigandan biri kadın

İSTANBUL'da iki Leeds United taraftarının öldürülmesinin ardından İngiltere'de Türklere yönelik saldırılar her geçen gün artarak sürüyor.

Tabloid gazetelerin de kışkırttığı fanatikler, özellikle İngiltere'de işyeri sahibi Türkleri hedef alıyor.

Irkçı İngilizlerin kurbanlarından biri de Hull kentinde kebapçı dükkanı işleten Mehmet Kara oldu. 3 İngiliz Mehmet Kara'yı, sadece Türk olduğu için sopalarla kıyasıya dövdüler ve ‘öldü’ diye bir minibüsün altına attılar.

TÜM VÜCUDU KIRIK VE ISIRIKLARLA DOLU

5 gündür Kraliyet Hastanesi'nde yatan, kolu kırık, kütük darbeleriyle kafatası zedelenmiş ve vücudu diş izleriyle kaplı Mehmet Kara korkunç geceyi şöyle anlattı:

‘‘Saat 23.30 civarlarındaydı. Otomobilimle evlere yemek servisi yapıyordum. 20-25 yaşlarındaki biri kadın 3 genç yolumu keserek, 50 metre ileri kendilerini götürmemi istedi. Niyetleri bozuktu. Taksi şoförü olmadığı söylediğimde Türk olduğumu anladılar. Tekmeyle otomobilin kapısına vurmaya başladılar. ‘Piç, piç' diye bağırıyorlardı’’

ÖLDÜ SANIP MİNİBÜSÜN ALTINA ATTILAR

Saldırının etkisini üzerinden atamadığı görülen Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Bahçeden odunlar alıp, kütüklerle üzerime saldırmaya başladılar. Biri başıma vurdu. Ben biriyle boğuşurken, diğeri de ‘Isır, ısır' diye bağırıyordu. O arada sopa darbeleriyle bayılmışım. Beni öldü sanıp bir minibüsün altına atmışlar. Gözümü açtığımda ambülans görevlilerini farkettim. Polis görmedim.

SADECE TÜRK OLDUĞUM İÇİN SALDIRDILAR

Polis olaydan üç gün sonra yanıma geldi. Sadece Türk olduğum için bana saldırdılar. Önce bir anlam veremedim. Kolumdan ameliyat olacağım için 2 gündür yemek yemiyorum. Polisin ilk sorduğu soru ‘Türkiye'deki olayla ilgili olabilir mi?' oldu. İngiliz gazeteleri ise, olayı adi bir vaka olarak verdi. Sözüm ona saldırganlar beni taksi şoförü sanmışlar. Peki, bu saldırganlar nerede?'

Stad türbeye döndü

19 yıldır İngiltere'de yaşayan 45 yaşındaki Yalovalı kebapçı Mehmet Kara ekonomik zorluklar nedeniyle 4 yıldır Türkiye'ye gidemiyordu. Kara'nın Yalova'daki evi depremde yıkılmış. 32 yaşındaki eşi Mefize Kara ile Hull kenti merkezinde Master Chef adlı bir kebapçı işleten Mehmet Kara bugüne kadar hiçbir İngiliz ile bir sorunu olmadığını belirtti. Mehmet Kara hastanelik olunca, eşi Nefize Kara ve 3 çocuğu ortada kalmıştı. Genç kadın, kocasının ırkçı bir saldırının kurbanı olduğunu belirtirken, ‘Kocamı öldü sanıp bıraktılar. Kocam olmayınca dükkanı da açamıyoruz. Şimdi geçimimizi nasıl sağlayacağız’ diye dert yandı. Leeds Stadı’nın önü taraftarlar tarafından türbe gibi ziyaret yeri haline getirildi.

Bölgedeki 10 bin Türk, korku içinde

LEEDS kenti yakınlarında York ve Hull kentlerinde bin kadar Türk yaşıyor. Her iki kentte de yaklaşık 30'ar Türk kebapçı bulunuyor.

Lincoln kentinde 200 Türk, 10 kebapçı ve Leeds'de ise bin Türk ve 50 kadar kebapçı olduğu söyleniyor.

Leeds kentinde Pizza Parlour adlı bir işyeri işleten Yorkshire Humberside Türk İslam Derneği Başkanı Abdullah Yaltılıgil, olayların ibret verici olduğunu söyledi. Yaltılıgil sorumluluk bölgelerinde meydana gelen olayları şöyle anlattı:

‘‘Bölgedeki 10 bin Türk dehşet ve korku içinde. İngilizler, planlı bir şekilde otomobillerle Türk kebapçıların camlarını indiriyorlar. Pazar günü saat 11.30-12.15'de 45 dakika içinde ellerindeki ucu topuzlu golf sopalarıyla Hull'de dört yerin camlarını indirdiler. Kings Kebab, Pizza Parlour, Amigo's, Falcon Kebaps. Bu gidişle camı kırılmadık Türk kebapçı kalmayacak. Herkes tehdit alıyor.'

Everton hakaret eden taraftara ömür boyu yasak koydu

EVERTON Kulübü, Leicester City ile yaptığı karşılaşmada, rakibinin Türk asıllı futbolcusu Mustafa İzzet'e karşı ‘‘ırkçı saldırılarda’’ bulunan taraftarlarına, ‘‘ömür boyu stadyuma girmeme’’ yasağı koyacağına açıkladı.

Kulüp tarafından yapılan açıklamada, Mustafa İzzet'e karşı gelişen çirkin sözlü saldırıların kabul edilemez olduğu bir kez daha vurgulanırken, Leicester City ile yapılan maçın video görüntülerinin izlendiği ve olaya karıştığı saptanan kulüp taraftarlarına belirlenen cezaların verileceği belirtildi.

Everton, geçen cumartesi günü Leicester City ile karşı karşıya gelmiş, 1-1 berabere biten maç sırasında, izleyicilerin büyük bölümü İstanbul'da yaşanan olayları gerekçe göstererek, Mustafa İzzet'i taciz etmiş ve çeşitli hakaretlerde bulunmuşlardı.

MilletvekilleriniLeeds'teki maça çağırdı

DYP Giresun Milletvekili ve eski Futbol Federasyonu üyesi Rasim Zaimoğlu, Galatasaray'ın önümüzdeki hafta Leeds United ile yapacağı maçı izlemek üzere İngiltere'ye gideceğini açıklayarak, tüm parlamenterlere bu konuda çağrıda bulundu. Zaimoğlu, dün yaptığı açıklamada, ‘‘Türkiye'nin tanıtımı olarak futbolda büyük bir başarı şansı yakalamış bulunuyoruz. Galatasaraylı futbolcularımızın yalnız bırakılmaması gerekir. İmkanı olan her Türk vatandaşı coşkuyla İngiltere'ye gitmelidir. Bu, sadece Galatasaraylı taraftarları değil, yurtiçi ve dışındaki bütün Türk vatandaşlarını da ilgilendiriyor. Stadda en az 10 bin Türk olmalıdır’’ dedi. Zaimoğlu, şöyle devam etti: ‘‘İstanbul'da yaşanan oylayları hiçbir Türk vatandaşının onaylaması mümkün değildir. Şimdi İngiltere'ye düşen görev medeni bir ülke olduğunu göstermektir. Bu İngiltere için bir medeniyet sınavıdır. 2006 Dünya Kupası'nı düzenleyecek olan İngiltere bu şansını geri tepmeyeceğini kanıtlamak zorundadır.’’

Küfür eden artık stattan atılacak

İÇİŞLERİ Bakanı Sadettin Tantan, İstanbul'da iki İngiliz holiganın öldürülmesiyle ilgili olarak, polisin bıçak çeken kişilere karşı elinin-kolunun bağlı olduğunu söyledi. 3 günlük bir ziyaret için Arnavutluk'a giden Tantan, eleştirilere, ‘‘Polis hangi yasal yetkiyle bu kanunsuzlukları enterne edecek?’’ diye tepki gösterdi. Tantan, şunları söyledi:

‘‘İşkence Yasası'yla psikolojik işkencenin bile suç sayıldığı bir ortamda polisin cop kaldırması artık tedirginlik yaratıyor. Her olayda polisler hakkında soruşturma dosyaları otomatikman açılıyor. Dosyalar adam boyu birikti ve idareyi kilitledi. Bıçakla saldıran insana polis neyle karşılık verecek? İnceleyin bakalım polisin silah kullanma yetkisi var mı yok mu?’’

Tantan, şiddet olaylarını doğuran, kaynak sağlayan ve destekleyen noktalar incelendiğinde, basın ve medyanın da payı olduğunun kabul edildiğini söyledi.

Son yıllarda spor kulüplerinin başkan ve idarecilerinin basının teşvikiyle amigo ekonomisine yönelindiğini söyleyen Tantan, amigoların taraftarları kanunsuzluğa teşvik ettiğini belirtti, ‘‘Bu rezalete son vermeye kararlıyız. Gerekirse o amigoları stada almayız’’ dedi.

İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir de bundan sonra maçlara amigo sokulmayacağını belirtti, ‘‘Fanatiklik yapan, küfür eden, taraftarı olay çıkarması için kışkırtan amigolar stada girmiş olsa bile, maç ortasında olsa bile yakalanarak staddan çıkartılacak’’ dedi.

Cenazeler kasıtlı mı bekletiliyor

İSTANBUL'da hayatını kaybeden iki Leeds United taraftarının cenazesinin ne zaman yapılacağı bilinmiyor. THY'na bağlı bir uçakla Londra'ya getirilen cenazelerin, halen otopsi işlemleri yapılıyor. İngiltere'de otopsi işlemini polisle çalışan soruşturma yargıcı yürütüyor. Otopsi sonuçlandıktan ve rapor verildikten sonra yargıç cenazelerin ailelerine verilmesine karar verecek. Otopsi sürecinin ne kadar süreceği bilinmiyor. Cesetler ailelerine teslim edildikten sonra cenaze töreni Leeds'te yapılacak. Yetkililer, bu işlemin haftalar sürebileceğine dikkat çekiyor.

Cambridge'den Türkiye'ye burs

İNGİLİZ holiganların İstanbul'da çıkardığı olayda iki İngiliz'in ölümünün ardından gerginleşen Türkiye-İngiltere ilişkilerinde, eğitim alanında olumlu bir adım atıldı. İngiltere'nin en köklü ve büyük üniversitelerinden olan Cambridge Üniversitesi, 5 yıl süreyle Türkiye'ye burs vermeyi kabul etti. Adı ‘Mehmet Fuat Köprülü’ olan doktora düzeyi burs programı, 2001 Ekim ayından itibaren yürürlüğe girecek. 2003-2004 öğretim döneminde taraflarca gözden geçirilip değerlendirilecek burs programı 5 yıl süreli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!