Olcay’a ilik bulundu ama nakil 2 yıl sonra

Güncelleme Tarihi:

Olcay’a ilik bulundu ama nakil 2 yıl sonra
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2006 00:00

Ağır Aplastik Anemi teşhisi konulan ve en geç altı ay içinde ilik nakli yapılması gereken 12 yaşındaki Olcay Korkmaz’a ilik bulundu, ama ancak iki yıl sonra ameliyat olabilecek. Çünkü İstanbul’un tek çocuk ilik nakli ünitesinde sadece 3 yatak var ve yılda yalnızca 20 ameliyat yapılabiliyor.

GEÇEN Ramazan Bayramı’nın son günü burnu kanayan Olcay Korkmaz’ın yapılan testler sonucu "Ağır Aplastik Anemi" hastası olduğunu öğren Necla- Abdurrahman Korkmaz çifti yıkıldı. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Hematoloji Bölümü’nde tedavi altına alınan İlköğretim okulu 6’ncı sınıf öğrencisi Olcay, eğitimine ara vermek zorunda kaldı.

Yaklaşık üç aydır üç-dört günde bir kan takviyesi yapılan Olcay Korkmaz’ın doktorları, en geç altı ay içinde ilik nakli yapılması gerektiğini söylediler. Olcay’ın iki kardeşinin iliklerinin uygunluğu araştırıldı. 19 yaşındaki ağabeyi Emre Korkmaz’ın iliğinin uygun çıkması, iki kardeşiyle Fatih’te küçük bir esnaf lokantası işleten Abdurrahman Korkmaz ve eşinin yüzünü güldürdü.

YILDA 20 OPERASYON

İstanbul’un çocuk hastalara ilik nakli yapan tek merkezi olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik Hematoloji Bölümü’ne giden Korkmaz çiftinin karşısına önce Bağ-Kur problemi çıktı. Bağkur, 100 bin YTL’ye ulaşması beklenen hastane masrafının aile tarafından ödenmesinde, sonra belli bir kısmını ödemekte diretti.

Tedavi masraflarını ödeyecek durumları olmamasına rağmen çaresizlik içinde hastaneye kayıt yaptıran Korkmaz Ailesi, bu sefer de sıra problemiyle karşı karşıya kaldı. İstanbul’daki üç yataklı tek merkezde yılda en fazla 20 çocuğun ilik nakli operasyonu yapılabiliyordu. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya’daki 8 merkezde hasta çocuklar kuyruktaydı. Olcay, İstanbul’da 35. sıraya kaydoldu. Doktorların hesabına göre oğlunun iki yıldan önce ameliyat masasına yatamayacağını söyleyen Necla Korkmaz, "Oğlum sürekli ’Anne okuluma ne zaman gideceğim?’ diye soruyor. Bebeğim gözlerimin önünde gül gibi soluyor" diyor.

Sıradaki hasta kapıda bekliyor

Bir hastanın ameliyatı ve ameliyat sonrası bakımının 1,5-2 ay içinde tamamlanabildiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik Hematoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sema Anak, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin genelinde çocuk ilik nakli merkezinin yetersiz kaldığını belirtti. 2004 yılı eylül ayında kurulan ilik nakli ünitesinin cihazları o günden beri aralıksız çalışıyor. 1,5 yılda 18 çocuğa ilik nakli yapılmış. Hedef bu sayıyı 20’ye çıkarabilmek. Sırada bekleyen 50’ye yakın hasta var.

Nakil operasyonlarından birinin tamamlanmasının hemen ardından hasta kapıdan çıkarken, oda temizleniyor ve yeni hastanın operasyonuna başlanıyor. Sırası gelen hasta yakınları zaman kaybetmemek için günler öncesinden hastanede yatıp kalkıyorlar. Ankara’da GATA, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi’nde üç, İzmir’de Ege Üniversitesi ve Tepecik Devlet Hastanesi’nde iki, Adana Çukurova Üniversitesi ile Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde birer çocuk ilik nakil merkezi bulunuyor. Türkiye genelindeki durum da çok da farklı değil. Tam kapasiteyle çalışan tüm merkezler yılda ancak 100-110 arasında hastanın operasyonunu gerçekleştiriyor. Sıra bekleyen hasta sayısı 250 civarında.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!