Güncelleme Tarihi:
CEMAAT SORUŞTURMASINDAN YARGI KRİZİNE |
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, cemaatlere yönelik Kasım 2007'de bir soruşturma başlattı. Başsavcı Cihaner'in iddiasına göre Temmuz 2007'de Adalet Bakanı kendisini bu soruşturmaları sona erdirmesi için tehdit etti. |
İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin makamında yaptığı açıklamada, Erzurum'dan gönderilen, Erzincan Cumhuriyet Başsacısı İlhan Cihaner’in dosyası hakkında yetkisizlik kararı verildiğini söyledi.
Aykut Cengiz Engin, "Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yetkisizlik kararı ile gönderilen dosya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın CMK’nın 250’nci maddesince yetkili biriminde görevli Cumhuriyet Başsavcısı vekilleri ve Cumhuriyet Başsavcıları tarafından incelendi. Dosyadaki suç yeri itibariyle yargı alanımız dışında kaldığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verildi” dedi. Dosyanın kuryeyle Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade edildiğini belirten Başsavcı Aykut Cengiz Engin, “Dosyada adı geçen şüpheliler hakkındaki yetki ve görev hususundaki tüm değerlendirmeler Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılacaktır" diye konuştu.
'DOSYA GELDİKTEN SONRA YASA NEYİ GEREKTİRİYORSA O YAPILACAK'
Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca “yetkisizlik” kararıyla kendilerine gönderilen dosyayla ilgili olarak, “Dosyanın gelmesini bekliyoruz. Dosya geldikten sonra, yasa neyi gerektiriyorsa o yapılacak” dedi.
CİHANER DOSYASI GELDİ
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’ın tutuklanmasının ardından özel yetkileri kaldırılmasına karşın Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından Sun Expres’le 18 Şubat günü İstanbul’a gönderilen dosya ve deliller, dördüncü günde Onur Air uçağı ile Erzurum’a iade edildi.
İddiaya göre, yetkilerinin kaldırılmasına karşın Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ve arkadaşları, mesai bitiminden sonra makamlarında çalışmalarını sürdürdüler. Cihaner’in dosyası ve delilerin toplandığı 10 koli, 4 emniyet, 1 adliye görevlisinin nezaretinde 18 Şubat günü Sun Expres uçağı ile İstanbul’a götürülerek Beşiktaş’taki Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in suç yeri itibariyle yargı alanı dışında kaldığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı vererek Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade ettiği dosya ve belgeler, Onur Air’in saat 14.15’teki İstanbul- Erzurum seferini yapan uçakla Erzurum’a getirildi.
DHA muhabirleri, Onur Air’in İstanbul- Erzurum seferini yapan uçaktan saat 14.15’te indirilen dosya ve delilleri görüntüledi. Kuryelerin getirdiği dosya ve deliller, Emniyet Müdürlüğü TEM’e ait gri renkte bir otomobille eskort eşliğinde havalimanından Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına götürülerek ilgililere saat 15.00 sıralarında teslim edildi.
BAŞSAVCI İLE GÖRÜŞTÜLER
Demokrat Yargı Derneği (DYD) Esbaşkan Doç.Dr. Osman Can, Erzurum H Tpi Cezaevinde 2 saati aşkın bir süre Başsavcı İlhan Cihaner’le görüştüklerini bildirdi. İyi izlenimler edindiklerini ifade eden Doç.Dr. Osman Can şunları söyledi:
“Biz sadece konuşmaları dinledik. Türkiye eski Türkiye değil. Eskiye ait davranışları, eski politik alışkanlıkları, eski politik savaş kodlarını bir kenara bırakmamız gerekiyor. Ankara’da kurumlar arasında yürütülen tartışmalar ve attıkları adımlar, buradaki insani boyutları bütünüyle ortadan kaldırmış durumda. Burada insanlar yargılanyor, suçlanıyor. İnsanlar hakkında çeşitli soruşturmalar açılıyor ve insanlar şu an cezaevinde tutuklu durumdalar. Bunların bir insan olduğu gerçeğini ciddi anlamda gözardı etmiş durumdayız. Birinci sorun kurumlara, ikinci sorun medyaya ilişkindir.
Medya bu sürece yönelik olarak çok duyarlı davranamamıştır. Yürütülen soruşturma sürecinde yaralayıcı ve haksızlık yaratıcı durumlar ve tablolar ortaya çıkabilmiştir. O yüzden biraz daha dikkat etmek durumundayız. Medyadaki çalışanların ve kurumların dikkat etmelerini rica ediyoruz. Hem bakanlığın, hem HSYK’nın hem yüksek mahkemelirimizin biraz daha dikkat etmesi gerektiğini söylüyoruz. Biz süreci anlamaya çalışıyoruz.
Tarafları dinlemeye çalışıyoruz. Biz de yargıcız ve biz yargı bağımsızlığının sağlanması açısından ortaya çıkmış olan bir derneğiz. Yargı bağımsızlığı sorunu Ankara’dakilerin sorunu değil. Buralardaki insanların sorunu.”
Diğer Eşbaşkan Dr. Orhan Gazi Ertekin, yargı tartışmalarının güç ilişkileri üzerinden devam ettiğini bildirdi. Ziyarette asıl amaçlarının insanları ön plana çıkarmak olduğunu anlatan Ertekin, “Hiçbir ön sorumuz olmaksızın onları dinlemek istedik ve onun için buraya geldik” dedi.