Okuyan: Mevzuat ILO sözleşmelerine göre düzenlenecek

Güncelleme Tarihi:

Okuyan: Mevzuat ILO sözleşmelerine göre düzenlenecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2001 00:00



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, ''Türkiye, taraf olduğu ILO sözleşmelerinde yer alan çalışma standartlarına uygun mevzuat ve uygulamaları hayata geçirmek kararlılığındadır'' dedi.

Kıdem tazminatı kaldırılmayacak
Yaşar Okuyan, kıdem tazminatının kaldırılmasının söz konusu olamayacağını söyledi.
Okuyan, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Bürosu ve örgütün Ankara Temsilciliği tarafından düzenlenen ''ILO Temel Çalışma İlke ve Hakları Deklarasyonu Semineri''nin açılış oturumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, ''IMF'ye verilen niyet mektubunda yeni fonların kurulmaması taahhüdü yer alıyor. Kıdem Tazminatı Fonu rafa mı kalktı?'' sorusu üzerine Okuyan, Kıdem Tazminatı Fonu'nun, Niyet Mektubu'nda bahsedilen fonlardan farklı olduğunu, rafa kalkmadığını söyledi. İşsizlik Sigortası'nın da bir fon olduğunu ifade eden Okuyan, Kıdem Tazminatı Fonu'nun da bu fon gibi olduğunu söyledi.
Dokuz kişiden oluşan bir çalışma grubu oluşturulduğunu dile getiren Okuyan, bu grubun Kıdem Tazminatı Fonu'yla ilgili olarak ortak bir metin hazırladığını ancak hem işçi hem de işveren kesimleri tarafından bu metne itirazlar olduğunu belirtti.
Bu nedenle kendilerinin de yeniden bir değerlendirme yapma kararı aldıklarını kaydeden Okuyan, ''Kıdem tazminatıyla ilgili fon mu kurulur, başka düzenleme mi yapılır diye arayışlar var. Bunların tartışılmasında yarar var. İşçi, işveren karşı... O zaman iş bizim başımıza kaldı. O zaman biz de karşı oluruz. Bu işin esprili tarafı'' diye konuştu.
Türkiye'de, hiçbir zaman kıdem tazminatının kaldırılmasının söz konusu olamayacağını belirten Okuyan, şöyle devam etti:
''Kıdem tazminatının kaldırılmasına kimsenin gücü yetmez. Bizim de öyle bir düşüncemiz yok. Bugün mevcut yasalar çerçevesindeki uygulamada, çalışanlar ciddi manada zarar görüyor. Çalışanların aleyhinde bir durum söz konusu... Kıdem tazminatı adeta bazı işverenler tarafından bir işçinin 11 ay çalıştırıldıktan sonra işten çıkarılmasına gerekçe oluyor. Çünkü 12 ay çalıştırılırsa, işçi bir aylık kıdem tazminatı hakkı kazanıyor. Bunu ortadan kaldıracağız.''
Bakan Okuyan, bir iş yerinin iflas etmesi ya da el değiştirmesi durumunda o iş yerinde 20-25 yıl çalışan işçinin kıdem tazminatını alamadığını, böyle binlerce örnek olduğunu dile getirerek, bir işyerinde 30-40 yıl çalışan işçiye, ortalama 6-7 yıllık kıdem tazminatı ödendiğini, bunun da büyük haksızlık olduğunu vurguladı.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİ
Okuyan, kamu görevlilerinin sendika kurmalarına ilişkin yasa tasarısıyla ilgili olarak yöneltilen bir soru üzerine, tasarının, Bütçe Plan Komisyonu'nda kabul edildiğini, Genel Kurul gündemine girdiğini ve öncelikli olarak görüşülmesi için parti gruplarının girişimde bulunacaklarını ifade etti.
''Çocuk işçiliğinin önlenmesine ilişkin çalışmalar hangi aşamada?''şeklindeki bir başka soru üzerine de Okuyan, AB Ulusal Programı'nın hazırlanmasının ardından hazırlanan yasa tasarısını yeniden gözden geçirdiklerini söyledi. Çocukların, uygun olmayan iş ve yaşlarda çalıştırılmasından kendilerinin de rahatsız olduğunu dile getiren Okuyan, temel eğitimin sekiz yıla çıkartılmasının bu konuda önemli gelişmeler sağladığını söyledi.
''Sekiz yıllık temel eğitimin yürürlüğe girmesinden bu yana, çocuk işçiliği ile mücadelede yüzde 50 olumlu gelişme elde edildi'' diyen Okuyan, bunun yeterli olmadığını, çıkarılacak ILO normlarına uygun bir yasanın, bu konuda daha iyi noktalara gelinmesini sağlayacağını ifade etti.
Okuyan, ''Memurlara yüzde 5 zam verilmesi mi öngörülüyor?'' şeklindeki bir soru üzerine ise konunun Maliye Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini, Bakanlar Kurulu'na yeni bir teklifin getirilmediğini ifade ederek, ''Ancak, hükümet olarak, kamu çalışanları ve emeklileri enflasyonun altında bir çizgiye indirmeyeceğimiz taahhüdümüz var'' dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!