Okur Temsilcisi'ne mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Okur Temsilcisine mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2005 00:58

Her şey güven için

GEÇEN yıl, Jayson Blair adlı muhabirinin yalan haberleri yüzünden zor günler geçiren ABD’nin ünlü New York Times Gazetesi, okuyucu güvenini kazanmak için 16 sayfalık bir ‘Güvenilirlik Raporu’ hazırladı. Gazetenin 12 editör, 6 muhabir ve 1 foto muhabirinden oluşan komitesi, ‘sadece New York Times için değil, öteki ciddi tüm gazeteler için de’ diyerek öneriler sıraladı. Bundan böyle gazetenin yaptığı röportajların tam dökümünün internette yayımlanması, haberde adı geçen kişilere nasıl ulaşıldığının ayrıntılarının anlatılması, haber-yorum ayırımına daha fazla özen gösterilmesi de raporda önerildi.

Hürriyet’in de kendi içinde, ‘yenilikler’ gibi, ‘kalite’ gibi, ‘yaşam biçimi’ gibi, ‘spor’ gibi çeşitli komiteler kurduğunu ve Hürriyetçilerin bu konularda kafa yorduğunu hatırlatarak, New York Times’ın raporunda önerilen 10 maddeyi aktarmak istiyorum:

1. Üst düzey editörler, gazetenin içişlerini ve kararların nasıl alındığını düzenli köşe yazılarıyla okuyucularla paylaşsın.

2. Okurlar, muhabir ve editörlere internet aracılığıyla daha kolay ulaşabilsin.

3. Haberlere ait belgelerle röportaj dökümleri internette yayımlansın.

4. İnternette, okurlarla interaktif temasın sağlanması için bir ‘blog-internet günlüğü’ oluşturulsun.

5. Kaynağı belirsiz haberlerden kaçınılsın.

6. Muhabirler, haberlerdeki hataları asgariye indirmek için, yayından önce haber kaynaklarından mümkünse onay alsın. Yayından sonra da görüş istensin.

7. Hataların daha da azaltılması için bir düzeltme sistemi oluşturulsun.

8. Aşırma ve intihalleri yakalayacak bir bilgisayar programı üzerinde çalışılsın.

9. Din, kırsal kesim ve taşra haberlerine daha fazla yer verilsin.

10. Gazeteye yönelik toplumsal eleştiri ve saldırıların karşılanması ve yanıt verilebilmesi için bir sistem kurulsun.

Doğan SATMIŞ Okur Temsilcisi

TBMM çalışmaları

TBMM yoğun bir çalışma içerisinde olmasına rağmen her nedense gazetenizde Meclis çalışmalarına özet olarak dahi yer verilmiyor. Böylece vatandaş kimin ne söylediğini öğrenemiyor. Meclis TV var ama hiç kimse bütün gün karşısında oturup bu kanalı izleyemez. En az 40 sayfalık bir gazete olan Hürriyet’te Meclis müzakerelerine özel bir yer ayrılamaz mı? Bu önemli eksikliğin giderilmesini bekliyoruz.

Bir grup Hürriyet okuru adına

Kerameddin Nasuhioğlu


Kim kimin akrabası haberine iki itiraz

GAZETENİZİN 1 Mayıs sayısında yer alan ‘59. Dönem TBMM, Kim Kimin Akrabası’ başlıklı haberinizde, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Ali Coşkun’un oğlu ve sözde yeğenine ilişkin ifadeler yer aldı. Bakanımızın oğlu Osman Yıldırım Coşkun, özellikle Türk-İtalyan taraflarınca, sektördeki deneyimi, başarıları ve ısrarlı talepleri üzerine Avea’nın Yönetim Kurulu üyeliğine getirildi. Haberde adı geçen Kemal Güven Önder ise bakanımızın yeğeni değildir; uzaktan yakından herhangi bir akrabalık bağı yoktur. Kemal Güven Önder, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’den 2003’te emekliye ayrılmıştır.

Mehmet Davut ÖZÜLKER

Sanayi Bakanlığı Basın Müşavirliği

‘Kim Kimin Akrabası’ haberinde ağabeyim Faik Çavuşoğlu’nun BUMAŞ Yönetim Kurulu üyesi olduğu yazıldı. Faik Çavuşoğlu, Karaman Bulgur Sanayi A.Ş. (BUMAŞ) Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi, ancak görev yapmadan kendi isteğiyle istifa etti.

Yüksel ÇAVUŞOĞLU

Nakden atama mı?

9 Mayıs günkü gazetenizde ‘AKP’den 30 Ayda 9 Bin 265 Atama’ başlıklı yazıda sayabildiğim kadarıyla 10 defa nakden kelimesi kullanılmış. Benim bildiğim ‘nakden’, nakit olarak, para olarak anlamında kullanılır. Bunun başka anlamı varsa lütfen açıklarsanız seviniriz. ‘Naklen’ olacaktı da yanlış yazıldı ise aynı yanlış bütün bir yazı boyunca nasıl tekrarlandı? Bunu yazan, kontrol eden ‘nakden atama’yı ne olarak düşündü ve bu durum yazıda bize kadar nasıl ulaştı merak ediyorum.

Vehbi AVŞAR

vehbi.avsar@superonline.com


Kesinti yayınlanmadı

BEN İstanbul, Etiler-Alkent’te oturuyorum. Semtimizde sular aniden günlerce kesildi. Sular İdaresi’ni aradığımızda, su kesintisinin zorunlu olduğunu ve önceden basın aracılığıyla uyardıklarını söylediler. Ancak ben bu haberi Hürriyet’te göremedim. Benim için böylesine önemli olan bir haberin Hürriyet’te yer alması gerekmez miydi? Neden bu haberi kullanmadınız?

Aylin BİLGEHAN

Terimler karıştı

GAZETENİZDE çıkan ‘Spor Yaparken Fazla Su Zararlı’ başlıklı haberde bir hata var. Haberde, ‘62 kişi o kadar çok su içmişlerdi ki ‘hipotermi’ oldular, yani kandaki sodyum seviyeleri anormal derecede düştü’ denilmektedir. Hipotermi, kandaki sodyum seviyesinin düşmesi değil, vücudun ısısının düşmesidir. Kandaki sodyum seviyesinin düşmesi ise ‘hiponatremi’dir.

Dr. Selamet GÜNDOĞDU

Karabağ haberi

UĞUR Ergan’ın ‘Erivan’dan İlk Sürpriz Çekilme Sinyali’ haberinde çok hata var. Anadolu Türkü ‘yedi reyonu’ nasıl anlasın? Reyon kelimesi ‘bölge’ anlamına geliyor. ‘Laçin’, Azerbaycan ile Nahçivan arasındaki geçiş koridoru değil, Yukarı Karabağ ile Ermenistan arasında olan bir Azerbaycan bölgesidir. ‘Kelbece’ değil ‘Kelbecer’.

Ve bu bölge Laçin ile Dağlık Karabağ’ı çevrelemiyor, Dağlık Karabağ’ın kuzeyinde kalıyor.

Ayrıca ‘5+1+1’ formülü yeni bir şey değil, 2-3 senedir konuşuluyor ve tarafların ortaya attığı çözüm planlarından sadece birisidir.

Reşat HACILI

rhajyly@yahoo.com


Şehremini Lisesi

GAZETENİZİN Pazar ekinde 17 Nisan’da yayımlanan röportajda, Şehremini Lisesi 1992 yılı ve öncesinde uyuşturucu ve fuhuş yuvası olarak gösterilmiş, okulumuzun adının cinayetle anıldığı telaffuz edilmiş. Şehremini Lisesi, kurulduğu 1970 yılından bu yana binlerce şerefli ve dürüst insanın önemli mevkilere gelmesine vesile olmuş, her alanda örnek binlerce mezun vermiştir. Okulumuz hiçbir zaman cinayetle anılmamış, hiçbir dönemde fuhuş ve uyuşturucu yuvası olmamıştır. Bu asılsız ve maksatlı yazıyı kınıyoruz.

Sertaç İKİZCEL

Şehremini Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı


Başlığa eleştiri

ŞİKÁYETİM gazetenizdeki ‘Mahkûmlara Ayda Bir Kere Eşiyle Cinsel İlişki Teklifi’ başlığı. Bu konu, bu cümlelerle teklif ediliyor olabilir Meclis’e. Öyle olması da doğaldır; çünkü konu kanunlarda yer aldığında neleri kapsayıp neleri kapsamadığı açık ve net olmalı. Bu başlık ‘mahkûmların eşleriyle cezaevlerinde özel olarak baş başa görüşebilmeleri için teklif’ şeklinde olamaz mıydı? Temiz ve saf olan karı koca ilişkisinin bu şekilde lanse edilmesi yakışıyor mu?

Dr. Ömer Kabil

University of Nebraska Lincoln


OKURLARDAN KISA KISA...

YELDA AKASYA Kelebek’te Pınar Aylin röportajı vardı. Kızılderili felsefesine hayranmış, evrende olan ve nefes alıp veren her şey kardeşiymiş... Ama ne hazindir ki nefes alıp veren kardeşlerini üzerine giymiş, yani kürk mantoyla poz vermiş. Kınıyorum.

NİZAMETTİN K. Bazı olayları gidip din adamlarına danışıyorsunuz. Ben din adamlarının görüşünü merak etsem, gider dini gazeteleri okurum. Meraklısı varsa dini yayın ilavesi verin. Üzülüyorum yani.

SERDAR KARACA Yusuf Halaçoğlu ile ilgili haberinizi eleştireceğim. Söylemek istediğim şey, haber metinin son derece ruhsuz olmasıdır. İsviçreli savcının bu yaptığı, açık bir düşmanlıktan başka bir şey değildir. Haberi verirken biraz daha taraflı olun. Milletinizin ve devletinizin tarafında tabii.

SADİKE EKİCİ Türkiye’nin gerçeklerini her gün bizlere ulaştırdığınız için teşekkürler. Sizleri okumaya hep devam edeceğim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!