Okur Temsilcisi'ne mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Okur Temsilcisine mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2004 01:01

Eşcinsel tartışması

GEÇTİĞİMİZ günlerde, Almanya'da yerleşik eşcinsel bir Türk genci, Ankaralı bir başka eşcinsel Türk'le evlenerek, ona oturma izni verilmesini sağlamış ve bu haber Hürriyet'e manşet olmuştu. İlk kez bir Türk eşcinsel çift, Almanya'da birlikte aleni pozlar vererek nikáh kıymışlar, evli bir çift olarak ‘‘gayet mutlu’’ olduklarını söylemişlerdi. Haber, bunun dışında da bazı açılardan ‘‘ilk’’ olma özelliği taşıyordu.

Ancak haberin yayınlandığı gün, pek çok okur Hürriyet'e eleştiri telefonları açtı. Hem Yayın Yönetmeni'ne, hem Okur Temsilcisi'ne, pek çok eleştiri mektubu geldi. Okurlarımızın çoğu genel olarak, kıyılan nikáhı ahlak dışı bir davranış olarak niteleyip, ‘‘Çocuklarımız bu haberden nasıl etkilenecek?’’ sorusunu yönelttiler ve haberin manşetten değil, iç sayfalardan verilmesi gerektiğini söylediler. Birkaç okur ise ‘‘Hürriyet öncülük yaptı, kutlanmalı’’ diye görüş bildirdi.

Okurlarımızın eleştirilerini 23 Şubat tarihli bu köşede okudunuz.

Ancak geçen haftaki The Economist Dergisi, aynı konuyu kapağına taşıyınca Hürriyet Yazı İşleri, bunun da okurlara duyurulması gerektiğini düşünerek Okur Temsilcisi'ne başvurdu. İşte Hürriyet Yazı İşleri'nin görüşleri:

‘Eşcinsel evliliği, şu anda, dünyanın en muhafazakar toplumlarından biri olan ABD'nin en önemli gündem maddelerinden biri. Başkan Bush, eşcinsel evliliğe ABD anayasasını değiştirerek engel koymak istiyor. Bush, formalitesi çok zor olduğu ve uzun bir süreç gerektirdiği için 200 yılda sadece 16 kez değiştirilebilen ABD anayasasında, eşcinsel evliliği için değişiklik yapmayı göze alıyor. Üstelik bunu, bir önceki seçimde kendisine oy veren 1 milyon eşcinseli yeni bir seçime hazırlanırken karşısına almayı göze alarak yapıyor.

ABD'de anayasa değişikliğini gündeme getiren, dünyanın en ciddi referans dergilerinden birinde fotoğraflı olarak kapak olabilen bir konu neden Hürriyet'e manşet olmasın? Türkiye buna hazır değil diyerek, bu haberi gözardı etmek, kolaycılık olmaz mı? Ayrıca bir haber manşette diye eleştirip, iç sayfadaysa sessiz kalmak doğru mu?’


Sorularınız yönlendirici

4 Mart tarihli Hürriyet’te Sibel Kekilli'yle ilgili haberde yer alan soruları protesto ettiğimi bildiriyorum.

Tepki duyduğum sorulardan bazıları:

Yaşadığınız bu şoktan çıkabildiniz mi?

Yaşadığınız üzüntünün bir tarifi var mı?

Çözüm olarak ailenizle birlikte başka bir yere taşınmayı da düşündünüz mü?

Hiçbir yerde barınamayacağınızı mı düşünüyorsunuz?

Bence bir gazeteci, karşısındaki kişiyi yönlendirici ve yoruma dayalı sorular soramaz.

İlginize teşekkür ediyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.

Gül TURNER

Yabancı sözcük kullanmayın

GAZETENİZİN 20 Şubat tarihli Cuma ilavesinde şöyle bir başlık vardı: ‘‘Dekorasyonu En Güzel 10 Restoran.’’ Dekor Fransızca decor kelimesinden, restoran da İngilizce restaurant kelimesinden alınmış. Bu başlığın yerine ‘‘Görünüşü En Güzel 10 Aşevi’’ diye yazılabilirdi, yazılmalıydı. Bahsi geçen 10 tane yerin de isimleri ne yazık ki yabancıydı. Yabancı bir dil, birkaç dil bilmek ne kadar güzel, takdir edilecek bir şeyse güzel dilimize yabancı kelimeler sokuşturmak da o derece yanlış ve aşağılık duygusundan kaynaklandığı düşünülen hatalı hareketlerdir. Acaba İngiltere'de, Almanya'da, ABD'de vb. devletlerde yaşayanlar, özellikle tahsilli olanlar cümlelerine Türkçe kelimeler sıkıştırıyorlar mı?

Süleyman BAYRAKTAR berk_bayraktar@mynet.com

Tiyatroda boxer köpek kavgası

1 Mart tarihli gazetenizde yayınlanan ‘‘Tiyatroda Boxer Köpek Kavgası’’ başlıklı yazınız maalesef gerçeği yansıtmamaktadır. Bir sanatçı olarak sanatsal etkinliklerimiz yerine böylesi haksız bir olayla gündeme gelmiş olmaktan dolayı üzüntülerimi bildiririm. Kaldı ki 2 aylıkken şahitlerin huzurunda bakamadığını söyleyerek vermiş olduğu köpeği aradan 14 ay geçtikten sonra tekrar gündeme getirmek, gerçek bir hayvansever olarak nasıl açıklanır izah etmek mümkün değildir. Köpeğin sahibi olduğunu iddia eden Elif Kılıç 10.5.2003 tarihinde vermiş olduğu ifadede aynen, ‘‘Şikáyetimi geri alıyorum. Kendisinden şikáyetçi değilim. Köpeği kendisine veriyorum’’ diyerek şikáyetinden vazgeçmiştir. Bunun üzerine Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan tahkikat neticesinde takipsizlik kararı (27.5.2003) verilmiştir.

Murat GÖKÇER

Trabzon Devlet Tiyatrosu Müd.


Magazin yerine gerçek haber

4 Şubat tarihli gazetenizde bir haber: ‘‘Seren Serengil Hapiste Evlendi.’’ Aynı tarihli gazetede ‘‘seksapelliğin sırrının bulunduğuna’’ ilişkin bir haber daha var. İlk sayfada bir başlık ‘‘Bu da Okumuşu’’ şeklinde ve bu böyle sürüp gidiyor. Bir yazarınız, bir önceki sayfada eğitim hakkında veryansın ederken bir sonraki sayfada magazin gazeteciliği yapmak ne kadar doğrudur? Bu görüşümü paylaşan birçok kişi tanımaktayım ve ‘‘Türkiye gerçeği’’ yahut ‘‘Satmak için buna mecburuz’’ gibi açıklamalar bu ayıbı mazur gösteremez.

Bu yazının tarzı kesinlikle size hakarette bulunmak için değil, üzüntümün derecesinin anlaşılması için bu kadar sert seçilmiştir. Üzerine alınan bir kişi olur ise de gerçekten bir şeyleri yanlış yapıyor demektir. Hiç olmazsa editörleriniz, geceli gündüzlü haber peşinde koşan muhabirlerinize acıyıp biraz dikkat gösterseler birçok sorun hallolacaktır.

Soner BİLGİÇ/ALMANYA

Geri iade etmek

GÜNLÜK konuşmalarımızda sık sık düşülen bir hataya; 6 Şubat tarihli Hürriyet'te rastladım. ‘‘Fahişe İlanı Yayınlayan Gazeteye Para Cezası’’ başlıklı haberinizdeki bir cümle şöyleydi:

‘‘...42 bin doların da geri iadesi cezasına çarptırıldı.’’

İade etmek, zaten geri vermektir. Bu yüzden ‘‘iade’’nin önüne geri kelimesini koymaya gerek yoktur. Aksi takdirde ‘‘geri geri vermek’’ demiş olmaz mıyız?

Cem KARAER

Editörden özeleştiri

21 Şubat tarihli Hürriyet Cumartesi ekinde, bulmaca konusunu süslemek için arşivde fotoğraf ararken, konuyla ilgili hoş bir mizansen bulduğumu düşünerek, salıncakta sallanan bir kadın fotoğrafını alıp sayfaya, bulmacanın içine koymuştum.

Bu okurumuz beni aradı ve manken olmadığını, bir işyerinin sahibi olduğunu ve (bir anaokulu röportajı nedeniyle arşivimize girmiş olan) fotoğrafının neden mesleğiyle ilgili bir şey dışında sayfaya konduğunu sordu. Okurumuza, o fotoğrafı yalnızca konuyu tamamlayacak bir öğe olarak kullandığımı söyledim ama yerden göğe kadar haklıydı.

Fotoğrafı kullanmamam gerekiyordu ama konuya o denli uymuştu ki, okurumuzun kişilik hakkına saygısızlık ettiğimi ancak sayfayı basılı olarak görünce anladım. Geç kalmıştım. Yani kısaca işi en iyi şekilde kotarabilme aşkım, meslek kurallarımın ve daha da önemlisi insanlığımın önüne geçmişti.

Buradan kim olduğunu bile bilmediğim kadın okurumuza gerçekten üzüldüğümü söylemek istiyorum. Aynı şey benim başıma gelseydi ben bu okurumuzun kibar tepkisinden çok daha fazlasını gösterirdim. Lütfen bağışlasın.

B.Uğur BANOĞLU

Bulmaca Editörü


OKURLARIMIZDAN KISA KISA

ÖMER GÜLDAL

Uzunca bir süredir verdiğiniz Seyahat eklerinin, bir kitap haline dönüştürülerek okuyuculara ulaştırılması sağlanacak mı acaba? Bunu yaparsanız seyahatlerde yanımızda taşıyabileceğimiz bir kaynak olacaktır düşüncesindeyim.

ORÇUN SAĞYAŞAR

Geçtiğimiz günlerde çıkan Deniz Akkaya'nın 270 milyarlık yeni Jaguar'ı ile ilgili haberiniz size hiç yakışmıyor! Modelini, fiyatını araştırıp yayınlamalıydınız. Zaten sizin grubun ciddi çalışan bir otomobil dergisi var, Auto Show. Onlardan bilgi alabilirsiniz.

ÖMER MERÇ EKŞİOĞLU

8 Şubat Cumartesi günkü manşette, ‘‘16 Dev Patron: Okey Geliyoruz’’ demişsiniz. Afedersiniz ama ‘‘okey’’ yerine yazacak Türkçe bir kelime bulamadınız mı? Türkiye'de yaşıyoruz ve gazetemizde Türkçe kelimeler görmek istiyoruz.

LEVENT KESKİN:

Bağdat ve Kerbela'da gerçekleşen patlamalar, bence gazetenizde yeterince yer almadı. Irak haberlerine karşı bu kayıtsızlık niye?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!