Okur Temsilcisi'ne Mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Okur Temsilcisine Mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2004 01:56

İşadamının adı niye gizli?

9 Ocak Cuma günkü gazetenizde, Barboros Bulvarı'nda polis tarafından düzenlenen bir fidye operasyonunda, saygın bir üniversitenin Fransızca okutmanı ile diğer şahısların ilginç ilişkisinin günyüzüne çıkarıldığını haber yapmışsınız.

Haberdeki saygın üniversitenin adı neden açıklanmıyor? Birçok haberde imajları olumsuz etkilenmesine rağmen üniversitelerin adlarını çekinmeden manşetten yazarken bu haberde üniversitenin adının gizlenmesine anlam veremedim.

Haberi bir kez daha ve dikkatli okuyunca dehşete kapıldım. Çünkü bu kez başka bir nokta dikkatimi çekti. Burada okutmanın adı açıklanırken Ankaralı işadamının adı neden açıklanmıyor? Bu kadar ahlak dışı bir şeyi yaptıran bir çetenin elemanı olan bu işadamının adı korunmak zorunda mı?

Sürekli bir Hürriyet okuru olarak bu konuda daha adil ve tutarlı davranmanızı bekliyorum.

Berna BODUR bernabodur@superonline.com

TEMSİLCİNİN NOTU:

Okurumuzun bu eleştirisini, İstanbul İstihbarat Müdürü Celal Korkut şöyle yanıtladı: ‘‘Bu ayrıntıları, yani hem üniversitenin adını, hem de işadamının adını polis açıklamadı. Daha sonra sanıklar gözaltına alınıp ifadeler tamamlandığında işadamının adı ortaya çıktı. Okutmanın görevli olduğu okul da belirlendi. Sonraki günlerde bu iki ayrıntı haberlerde kullanıldı. Başka bir kasıt yok.’’


Bayan mı, kadın mı?

1 Ocak tarihli gazetede ‘‘Sultanların Yılı’’ başlıklı bir haber var. Bu haberde en başarılı sporcular sıralanıyor. Erkek sporcular, ‘‘ERKEK SPORCULAR’’ başlığı altında sıralanırken, kadın sporcular ‘‘BAYAN SPORCULAR’’ başlığı altında sıralanıyor. Tuvalet kapılarında görmeye alışkın olduğumuz BAY-BAYAN kelimelerini, gazete başlıklarında görmememiz gerektiğini düşünüyorum. Kadınlarla ilgili cümlelerde, ‘‘kibarlık’’ adına ‘‘BAYAN’’ kelimesini kullanmak son derece anlamsız. Erkekler için ‘‘BAY’’ kelimesini kullanmak da aynı şekilde yanlış. Kadın Voleybol Milli Takımı'na neden Bayan Voleybol Milli Takımı dendiğini de anlamış değilim.

Şirin KILIÇ

TEMSİLCİNİN NOTU:

Spor İstihbarat Şefi Mehmet Arslan, burada ilginç bir noktayı hatırlattı: ‘‘Kadın voleybolcuların resmi adı Bayan Voleybol Takımı'dır. Bu sadece voleybolcular için değil, basketbolcular ve diğer tüm spor dallarında da geçerli. Resmi yazışmalarda da bu isim kullanılıyor. Bu adın değişmesini biz de istiyoruz, ancak bu tabii ki bize bağlı değil.’’


Öteki terör fotoğrafı

GAZETENİZDE 25 Aralık'ta yer alan, LPG yüklü araçlarda insan taşınmasıyla ilgili ‘‘Öteki Terör’’ başlıklı haberi ve haberde kullanılan fotoğrafı üzülerek gördük. Bu fotoğrafın gazetenizde yayınlanmasının hemen ardından inceleme başlatıldığını ve bayimize emniyet konusunda gerekli uyarının yapıldığını belirtmek isteriz. BP olarak sağlık-emniyet-çevre politikasını anayasamız olarak benimsemekte ve her alanda bunun gereklerini yerine getirmeye özen göstermekteyiz. Bu haber ertesinde, mevcut eğitim çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırma ve bölgedeki tüm bayilerimizi emniyetle ilgili konularda bir kez daha uyarma ve bilgilendirme kararı almış bulunmaktayız. ‘‘Emniyetin asla vazgeçilmeyecek bir değer olduğu’’ inancını taşıyan bir kuruluş olarak bu konudaki hassasiyetimizi belirtmek ister, iyi çalışmalar dileriz.

Berna KÜREKÇİ BP Türkiye İletişim Müdürü

Time’a kapak olan Türkler

GAZETENİZİN 27 Kasım tarihli sayısında ‘‘Yine Kapağız’’ başlıklı haberde, Time Dergisi'nin Atatürk, İnönü, Menderes ve Naim Süleymanoğlu'ndan sonra şimdi de son intihar saldırılarını kapak yaptığı yazıyordu. Ancak Atatürk ve İnönü'den sonra Time'a üçüncü kez kapak olan, 12.07.1943'te eski Başbakan Şükrü Saracoğlu'dur. Emeklisi olduğum Hürriyet Gazetesi'ne, bu yazımı siz sayın meslektaşıma yollamamın nedeni, Şükrü Saracoğlu'nun Time'a kapak olduğunu ilgililere bildirmenizi rica etmek amacıyladır.

Ali Z. ORALOĞLU

Doğru Türkçe kullanımı

GAZETELERİokudukça bazen çok üzülüyorum. Bu yazıyı sadece size değil, tüm gazetelere yazmak istiyorum. Türkçe'ye yabancı dilden geçen çok kelime var. Ancak son zamanlarda CEO kelimesi beni iyice rahatsız etmeye başladı. Bunun karşılığında yazılabilecek Türkçe kelime var. Neden insanlara CEO kelimesini öğretmeye çalışıyoruz ve Türkçemizi yozlaştırıyoruz anlayamıyorum. Sizlerin yaptırım gücü çok fazla, buna özen gösterir ve yönlendirici olursanız Türkçemiz en azından şu andaki yapısını koruyacaktır.

Süeda ŞEKEROĞLU

Hangi ilin vekili?

BEN 67 yaşında ilkokul tahsilli bir insanım. Hürriyet'te yazanların çoğundan daha eski bir Hürriyetçiyim. Tahsilsizliğim icabı, bir şeyin doğruluğuna Hürriyet'e bakarak öğrenirdim, fakat son zamanlarda yanlışların altını çizerek vakit geçiriyorum. Geçen hafta Hürriyet'in 18'inci sayfasında yan yana iki yazı: Birisinde doğrusu olan AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, diğerinde Aydın Milletvekili Hüsrev Kutlu. Lütfen biraz dikkat edilsin.

İlhan ALTACA/URLA

Borç konusu

1 Ocak tarihli gazetenizde yer alan ‘‘Kocasına Kefil Oldu Villaya Haciz Geldi’’ haberi gerçeği yansıtmıyor. Asıl olan Ülkan Delikan'ın müvekkilimiz bankaya 162.000 Amerikan Doları borcunun olduğu, ancak bu borcun aslının geçen sene ödenmiş olduğudur. Nilgün Delikan eşine kefil değildir. Villaya bizim tarafımızdan tedbir konulduğu da doğru değildir. Çünkü borca yetecek miktarda gayrimenkul teminatı verilmiştir.
Ekrem BAYDAR / Universal Bank Ltd. Vekili Avukat

Ceset basmayın

BEN bir bankada yöneticiyim. 7 Ocak tarihli gazetenizde bir ceset fotoğrafı yayınlandı. Lütfen ceset fotoğrafları yayınlamayın. Çünkü ceset fotoğrafı olan gazeteyi eve götüremiyorum. Bu tür olaylara daha az yer verin. Çocuklarımız Hürriyet'le okuma alışkanlığını edinsin istiyoruz. Bize yardımcı olun.

Nuray VAROL

OKURLARIMIZDAN KISA KISA...

FİLİZ GÜRSOY: Popstar haberlerinde yarışmacılara eşit mesafeli davranılmadığını görmekteyim. Barış Kömürcüoğlu'nun 1. olduğu gün bile sayfada Elena'nın fotoğraflarını yayınladınız. Bu çifte standarttır.

ŞÜKRÜ TURGUT Vergi beyannameleri ile ilgili açıklayıcı broşürler verirseniz çok iyi olur. Mesela, kira beyannameleri nasıl doldurulacak. Bunları Şükrü Kızılot hazırlayabilir.

BİROL KIRAÇ 1 Aralık tarihli gazetenizin spor sayfasında manşet: ‘‘Dokuz Kelle Koptu.’’ Bu çağda, bu zamanda, bu manşeti siz kendinize yakıştırıyor musunuz? Estergon'u fethe mi gidildi?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!