Okullarda kriz eğitimi başladı

Güncelleme Tarihi:

Okullarda kriz eğitimi başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün YÖRET Vakfı ile ortaklaşa düzenlediği ‘‘okullarda krize müdahale eğitimi’’ projesi dün başladı.

Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı (YÖRET) ile Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bir yıllık ‘‘krize müdahele eğitimi’’ projesi dün başladı. İstanbul'un çeşitli okullarından gelen 50 rehberlik öğretmeni, Galatasaray Lisesi'nde Dr. Frank Zenere'yi dinledi.

Rehberlik öğretmenlerinin gönüllü katılımlarıyla gerçekleşen projenin diğer bir ayağını okul müdürlerinin eğitilmesi oluşturuyor. Zira müdürler, kriz durumunda stratejik bir önem taşıyor.

Projede 15 kişilik bir Kriz Müdahale Ekibi oluşturulacak. Bu kişiler YÖRET'de görevli uzmanlar. Daha sonra 50 kişilik Kriz Müdahale Birimleri, okullardaki sivil savunma komitelerini eğitecek.

Seminerde, doğru olanın okulda yaşanan herhangi bir kriz anında, dışarıdan yardım beklemeksizin olaya müdahale edilmesi gerektiği söylendi: ‘‘Dışarıdan yardım geldiğinde herşey için geç kalınmış olabilir. Eğitimi okullara indirmeliyiz.’’

Ayrıca, stres yönetimi, çocuklarla psikososyal etkinlikler, okul idarecileri için depreme yönelik teknik bilgi gibi seminerler düzenlenecek.

Afet, intihar, şiddet, uyuşturucu

Bugünlerde kriz deyince aklımıza ilk gelen deprem oluyor. Oysa deprem dışında okullarda kriz yaratabilecek daha bir çok olay var: Her türlü doğal afet, her türlü şiddet. Öğretmenden öğrenciye yönelen şiddet, öğrencilerin kendi aralarında yarattıkları şiddet, cinayet ve ihtiharlar etkili bir kriz yönetimi ihtiyacını doğuruyor. Uyuşturucu kullanımından doğan krizler, trafik kazası, bulaşıcı hastalık, boğulma ve adam kaçırma da okullarda yaşanabilecek krizler arasında. Bu durumlar karşısında varolan etkili bir krize müdahale ekibi, kriz sırasında yıkılan sistemi yeniden işler hale getirmek için hazırsa, olağanüstü durum en az hasarla atlatılıyor.

Afetzede danışman

Frank Zenere, eğitimini Florida International University'de yaptı. Özel eğitim öğretmeni olarak çalışan Zenere, 350 bin öğrencisi bulunan Miami-Dade-County okul bölgesinde okul psikoloğu ve bölgenin Kriz Müdahale Departmanı'nın tam zamanlı üyesi. Toplum kriz yönetimini konusunda ulusal ve uluslararası deneyimleri bulunan Zenere, Florida, Alabama ve Arkansas hortumlar, ve okullarda vuku bulan silahlı saldırılar ve uçak kazalarında kriz müdahale çalışmalarına danışmanlık yaptı.

Frank Zenere seminerin ilk günü yaptığı konuşmada yedi yıl önce bir tayfun felaketi yaşadığını anlattı: ‘‘O zaman iki tane küçük çocuğum vardı. Evimi, giysilerimi, kitaplarımı, herşeyimi kaybetmiştim. Ama başka insanların bana ihtiyacı vardı ve kendim için hiçbir şey yapmaksızın görevimin başına gittim. İki yıl yalnızca çalıştım. İki yılın sonunda bir seminere katıldım. Burada travma konusunda konuşmamız istendi. Ben de başıma gelen felaketi anlattım. Konuşmamın beşinci dakikasında hüngün hüngür ağlıyordum. O güne kadar stresi üzerimde taşıdığımı farkettim. Bir saat hem anlattım hem de ağladım. Yaşadıklarınızı senelerce üzerinizde taşıyabilirsiniz. Taşımamak için profesyonel yardım almanız şart.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!