Okullara sancılı açılış

Güncelleme Tarihi:

Okullara sancılı açılış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

20'nci Yüzyıl'ın son eğitim-öğretim yılı, deprem bölgesindeki okullar dışında yarın başlıyor. Milli Eğitim, öğretmen açığı, ders kitapları, taşımalı eğitim, kalabalık sınıflar gibi sorunlarla 21'inci Yüzyıl'a giriyor.

Yaklaşık 15 milyon öğrenci ve 532 bin öğretmenin uzun yaz tatili, yarın ders zilinin yeniden çalmasıyla sona eriyor. Deprem bölgesinde büyük hasar gören ilçe ve beldeler dışında, tüm ilköğretim okulları ve liselerde, yeni eğitim-öğretim yılı yarın başlayacak.

Bu yıl 1.5 milyon miniğin ilk kez okulla tanışacağı 1999-2000 eğitim-öğretim yılında, deprem bölgesindeki okullar farklı tarihlerde açılacak. Kocaeli'nin, depremden etkilenmeyen tek ilçesi olan Kandıra'nın dışındaki tüm ilçeler ile buralara bağlı beldelerle Kocaeli merkezde, eğitim-öğretime başlama tarihi ertelendi.

DERS KİTAPLARI

Okulların açılacağı ilk hafta, veliler ve öğrencileri yoğun günler bekliyor. 20 milyonun üzerinde ders kitabı bastıran Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ders kitaplarının seçiminde ve alınması sırasında, geçen yıl yaşanan sıkıntıların bu yıl da yaşanmaması için önlem aldı.

İlgili sınıf ve branş öğretmenleri tarafından seçilen, sınıflara göre düzenlenmiş ders kitapları, okullarda ilan edilecek. MEB, Türkiye genelinde 87 yayınevi ile öğrencilere hizmet verecek. Ayrıca gerek duyulması halinde, belirli yerlerde kitap satış büroları oluşturulacak.

Ders kitapları, üzerlerinde yazılı fiyatlardan daha yüksek bir fiyatla satılamayacak. MEB Tebliğler Dergisi'ndeki listede belirtilen kitaplardan başka hiçbir kitap, ders kitabı olarak öğrencilere kullandırılamayacak.

Bakanlık, bu öğretim yılında, yeni yaptırdığı ilköğretim okullarını da hizmete sunacak. 8 yıllık kesintisiz eğitim için kanunen kesilen paralarla yaptırılan 341 ilköğretim okulu, yeni dönemde açılacak. Öğrencilerin her türlü ihtiyacı düşünülerek hazırlanan bu okullarda, 228 bin öğrenci öğrenim görecek. Öğretmen atamaları, bu ay sonuna doğru yapılacak. Bu öğretim yılında, 30 bin öğretmen daha eğitim ordusuna katılacak.

YARDIMLAR

Deprem bölgesinde, okul kayıtları 1 Ekim'e kadar devam edecek. Felaket nedeniyle yetim ve öksüz kalmış veya maddi manevi zarara uğramış ailelerin çocukları, parasız yatılı olarak öğrenimlerine devam edebilecekler. Başka illere giden veya gitmek isteyen öğrenciler, kendi okul türlerine göre, misafir öğrenci olarak kayıt yaptırabilecekler.

Depremzede öğrencilerin ve yoksul aile çocuklarının kitap, kırtasiye, okul kıyafeti, çanta ve yemek masrafları, MEB tarafından karşılanacak.

Açılışı ertelenen bölgeler

Depremde hasar gören Gebze'deki okullar 20 Eylül, Karamürsel'deki okullar 27 Eylül Pazartesi günü açılacak. İzmit, Gölcük ve Körfez İlçeleri ile bunlara belde okullarının açılış tarihleri ise hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra belirlenecek.

Adapazarı Merkez, Serdivan, Erenler, Güneşler ve Yazlık beldelerindeki okullarda hasar olması, su ve kanalizasyon şebekesinin çalışmaması nedeniyle eğitim-öğretime başlama tarihi 4 Ekim olarak kararlaştırıldı. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğü diğer ilçe, belde ve köylerde ise okulların açılış tarihi 20 Eylül olarak belirlendi.

Öğretim sorunlu açılıyor

EĞİTİM-SEN Genel Başkanı Kemal Bal, 1999-2000 öğretim dönemine, yıllardır çözülemeyen sorunlarla girildiğini savundu. Eğitimin, kalabalık sınıflarda devam edeceğini ve öğretmenlerin de ‘açlık sınırında’ görev yapacaklarını belirten Bal, depremden etkilenen öğretmen ve öğrenciler için özel önlemler alınmasını istedi.

Bal, yaptığı yazılı açıklamada, 1999-2000 öğretim yılının, yeni bir yüzyıla girilirken simgesel bir önem taşıdığını, ancak bu öğretim yılının da öncekilerden farklı olmayacağını vurguladı. Bal, ‘‘Eğitim sorunlarımızın önemli bir bölümü kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen sorunlardır. Çözüme kavuşturulamayan sorunlarımızın varlığı, bu sorunların karmaşıklığından değil, sorunları çözme konusunda gösterilen kararsızlıktan ileri gelmektedir’’ dedi.

124 ÖĞRETMEN ÖLDÜ

Açıklamasında deprem felaketine de yer veren ve ilk belirlemelere göre 124 öğretmenin öldüğünü saptadıklarını belirten Bal, deprem bölgesine ilişkin önerilerini de şöyle sıraladı:

Deprem dolayısıyla mağdur öğrenci ve eğitim çalışanlarının nakil işlemleri ön koşulsuz yapılmalıdır.

Depremden zarar gören eğitim çalışanlarına istedikleri yerde konut edinmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca eşya tazminatı ödenmelidir.

Depremden zarar gören öğrencilere karşılıksız burs verilmelidir.

Deprem bölgesine yurtdışından 25 prefabrik okul

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü Özcan Tekinel, deprem bölgesindeki tüm öğrencilerin ihtiyaçlarının bakanlık tarafından karşılanacağını açıkladı. Tekinel, deprem bölgesindeki öğrencilere ilk etapta moral eğitimi verileceğini, depremin şokunun atlatılmasının ardından öğretime başlanacağını belirtti. Deprem bölgesindeki öğrencilerin önlük, ceket pantolon, ayakkabı, kırtasiye ve kitap ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanacağını açıklayan Tekinel, bunların bir kısmının gelen yardımlarla kalanının da bakanlık bütçesiyle sağlanacağını söyledi. İlköğretim Genel Müdürü Tekinel, önümüzdeki günlerde yurtdışından bağış olarak 25 büyük prefabrik okul geleceğini, her biri 300 öğrenci kapasiteli okullardan 8'inin Adapazarı, 8'inin İzmit, 3'ünün Bolu, 5'inin Gölcük, birinin de Yalova'ya kurulacağını bildirdi.

Yalova'da okullara onarım

Yalova Milli Eğitim Müdürü Ruhi Pehlivan depremden zarar gören 23 okulun onarımdan sonra açılacağını, 44 okulda onarıma ihtiyaç duyulmadan yeni öğretim yılına başlanacağını söyledi. Deprem öncesi Yalova'da 28 bin öğrencinin bulunduğunu hatırlatan Pehlivan, 13 Eylül'de yapılacak tespit sonunda durumun ortaya çıkacağını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!