Güncelleme Tarihi:
Gelecek eğitim öğretim yılının 24 Eylül Perşembe günü başlamasına karar verdiklerini ifade eden Çelik, “Perşembe ve cuma günü hazırlık dönemi olacak çünkü ders kitapları dağıtılıyor, öğrencilerin intibakları sağlanıyor” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Çelik, ilköğretim 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için “Alıştırma dönemi” olması açısından okulların bir hafta önce açıldığını anımsatarak, “Önümüzdeki dönemde de çocukları ilköğretim 1. sınıfa başlayacak olanlar bu alıştırma dönemini yine yaşayacaklar. Çocuklar 1 hafta öncesinden okula gidecekler” diye konuştu.
Gelecek eğitim öğretim yılında ilköğretim 1. sınıfa başlayacak öğrencilerin, 14-18 Eylül 2009 tarihleri arasında uyum programına alınması planlanıyor.
Çelik, “Şanlıurfa'da ve Erzurum'da, Antalya'da ve Ağrı'da okulların aynı tarihte açılıp kapanmasını gözden geçirecek ve buna yeni bir nizam getirecek bir çalışma yapıyoruz. Ama bunun detayları henüz kesinleşmiş değil” dedi.
Çelik, mevsim koşulları göz önünde bulundurularak Türkiye çapında bütün okulların aynı gün “açılıp kapanmaması” yönünde bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi. Bu çalışmayı önceden başlattıklarını belirten Çelik, böyle bir uygulamanın avantajları ve dezavantajları olabileceğini ifade etti. Bunun, üzerinde detaylı düşünülmesi gereken bir konu olduğunu vurgulayan Çelik, konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü, sonuçlandığı zaman kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.
Çalışmanın il bazında mı yoksa bölgesel bazda mı yürütüldüğü sorusu üzerine Çelik, “Belki bölgesel olarak belki sömestr tatilini bölen bir şey de olabilir. Yani diyelim ki sömestr tatili kışın en şiddetli geçtiği yerlerde, örneğin Erzurum'da, Kars'ta, Van'da, Hakkari'de, Ağrı'da, bu tip yerlerde uzatılabilir, iki seans halinde uygulanabilir” diye konuştu.
“Bir ders yılında iki kez mi sömestr tatili olacak?” sorusuna Bakan Çelik, şöyle yanıt verdi:
“Olabilir. Aslında bu daha uygun. Mesela bir ay tatil yapmak çok akılcı bir şey değil. Çünkü öğrenciyi okuldan soğutur, tekrar toparlanması, intibak sağlaması zor oluyor. Diyelim ki kış aylarında iki kere '15 tatil' yaparsın veya bir '15', bir '1 hafta' yaparsınız. Onu daha sonra sene sonuna ilave edersiniz. Antalya'da 24 Hazirana kadar ders yaparsanız tabii bu, sıcakların artacağı ve sınıfta klima problemi ortaya çıkacağı anlamına gelir ama Erzurum'da böyle bir problem yok.
Dolayısıyla bütün bunları göz önünde bulundurarak Şanlıurfa'da ve Erzurum'da, Antalya'da ve Ağrı'da okulların aynı tarihte açılıp kapanmasını gözden geçirecek ve buna yeni bir nizam getirecek bir çalışma yapıyoruz. Ama bunun detayları henüz kesinleşmiş değil.”
“TARİHLER MERKEZDEN BELİRLENECEK”
“Okulların açılış kapanış tarihlerinin merkezden mi yoksa valiliklerce mi belirleneceği” sorusuna Çelik, “Bu merkezden yapılacak ama bu belirlemeler yapılırken şüphesiz ki bunu valiliklerle koordinasyon halinde yapacağız, valiliklerin görüşünü alarak yapacağız” yanıtını verdi.
Çelik, okulların açılış tarihindeki değişikliğin eğitim öğretim yılının kapanış tarihini değiştirip değiştirmeyeceğinin sorulması üzerine, “Geç başlayınca geç kapanacak demektir. Bizim eğitim öğretim yapmamız gereken 180 gün var. Bunu tamamlamamız gerekiyor” dedi. Çelik, bu durumun gelecek eğitim öğretim yılı için geçerli olacağını, bu eğitim öğretim yılını etkileyecek herhangi bir durum bulunmadığını sözlerine ekledi.