Güncelleme Tarihi:
Çocuk Hakları Sözleşmesi’ndeki uygulamalara hâlâ geçmedik” dedi.
“Taş atan çocuklar”ın kazanılabilmesi için de rehberliğin çok önemli olduğunu belirten Çeltikçi, şöyle konuştu: “Sicilini okul müdürünün verdiği birim, çocukla okul arasındaki bir sorunda tabii ki tarafsız olamaz. Rehberlik eliyle birçok öğrenci haksız yere, disiplin adına okul dışına atılmakta. Bu şekilde bir eğitim sistemi kabul edilemez.”
‘Merkezde çocuk olmalı’
“Eğitimde doğru bir yol alınması için çocuklara birey olduklarının ve onların da hakları bulunduğunun gösterilmesi gerek” diyen Çeltikçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklara kendilerini gösterme fırsatı verecek, rehberlik biriminin Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre yeniden yapılanması gerekiyor. Rehberlik, çevresini değil, çocuğu merkeze alır. Çocuklar sadece fiziki değil, ruhsal, bedensel, zihinsel ve yeteneksel istismara da maruz kalıyor. Güneydoğu’da başka, İstanbul’da başka istismar ediliyorlar. Konuya ilişkin yapılması gereken çalışmaları dosya haline getirip, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya göndereceğiz.”
200 çocuk üyesi var
ÇOCUK haklarının kamuoyuna anlatmak ve çocukların yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla 1993’te Ebrize Çeltikçi’nin önderliğinde kurulan Türkiye Çocuk Zirvesi Genel Sekreterliği’ne üye 200 çocuk bulunuyor. Çocuk üyeler, çevrelerindeki çocuk hakları ihlallerini takip edip, çözümü için projeler geliştiriyor.