Projeye ilişkin açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, MEB, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve katılımcı belediyelerce “Okullar Hayat Olsun Projesi” başlatıldığını anımsattı.
Türkiye'de 42 bin civarında okul bulunduğunu, projeyle okulların daha etkin bir şekilde toplum hizmetine açılmasının, bahçelerinin ağaçlandırılmasının, düzenlenmesinin amaçlandığını belirten Ersöz, “Temel yaklaşım bu alanların, tüm okul eklentilerinin ve bahçelerinin topluma açılmasıdır. Örgün eğitim dışında kalan zamanlarda bu alanların topluma, velilere, mahalleliye açılması esas alınıyor” diye konuştu.
Ersöz, okul bahçelerinin tamamıyla açık olmamasının gördükleri bir eksiklik olduğunu anlattı.
“Okulları hayatın içine katalım istiyoruz”
Belediyelerin mesleki, kültürel ve sosyal alanlarda eğitimler yaptıklarını belirten Ersöz, “Bir taraftan belediyeler halka erişmek için böyle faaliyetler yürütürken bir taraftan da okulların okul saatleri dışında boş kalmaması, projenin doğuş nedenlerinden birini oluşturuyor” ifadesini kullandı.
“Biz okulları hayatın içine katalım istiyoruz” diyen Ersöz, bu şekilde ailelerin, velilerin okula sahip çıkacağını, okulla bütünleşeceğini vurguladı. Bu işe en uygun partner olarak belediyelerin düşünüldüğünü belirten Ersöz, projeyi bu nedenle belediyelerle yürüttüklerini kaydetti.
Toplumun okulla ilişkisinin artması, ailenin okula gelmesi, beraberinde okulun eğitim kalitesi ve öğrenci başarısı üzerinde de etkili olduğunu ifade eden Ersöz, “Diğer ülkelerde de bu öyle olmuş, okul ne kadar kullanılmışsa, okulun ihtiyaçlarını gidermeye yönelik toplumun katkısı artmış” diye konuştu.
Ersöz, “Bu kadar derslik yapmak için, okul yapmak için bağış topluyoruz. Onları kapatıp atıl durumda bırakmamız uygun değil diye düşünüyorum” dedi.
“Kapattığımız için bu tür endişeler oluşuyor”
Büyükşehirlerde çocukların oyun oynamak için sokakta toplanmak, spor yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Ersöz, bu nedenle öğrencilerin
trafik kazalarına, şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Ersöz, “Okul bahçelerinin kimisi açık, ama büyük bir çoğunluğu duvarlarla çevrilmiş ve kapalı ne yazık ki. Eğitim bitince kapatılıyor. Bir yandan özellikle kadınlar buluşabilecekleri, konuşabilecekleri alan bulmakta zorluk çekiyor, ama bir yandan da okul bahçeleri kapatılıyor” diye konuştu.
Okul bahçelerinin hafta sonu ve yaz ayların da kapalı olduğunu belirten Ersöz, projeyle bu durumun da ortadan kalkacağını, okul bahçelerinin nefes alınabilecek, rahatlanabilecek mekanlar olmasını istediklerini kaydetti.
Ersöz, “Bir okul bahçesinde hangi unsurlar olması lazım, örneğin dinlenme yerleri, kamelyalar gibi, bunlar okullara yapılacak. Yeni yapılacak okulların bahçeleri bundan sonra bir standarda kavuşacak. Var olan okullara da alan büyüklüklerine göre bu unsurlardan en uygun olanları tercih edilerek yerleştirilecek” diye konuştu.
İşe ağaçlandırma çalışmalarıyla başlanacağını belirten Ersöz, geleneksel oyun alanları, spor sahaları, tören alanları, gezinti yollarının da bahçelerde yer alacağını söyledi.
Ersöz, okul bahçelerinin güvenliğinin ise belediyelerin görevlendireceği güvenlik görevlileriyle sağlanabileceğini ifade etti. Okullardan yararlandıkça okullara sahip çıkma oranının artacağına işaret eden Ersöz, “Genellikle endişeler şundan kaynaklanıyor, 'zarar verirse kim yapacak' diye. Okuldan yararlandıkça hem sahip çıkma, hem de katkı sağlama düzeyi artıyor, kimse zarar vermiyor. Biz kapattığımız için bir anlamda bu tür endişeler oluşuyor” diye konuştu.
Okulların bundan sonra otopark olarak kullanılmayacağını da vurgulayan Ersöz, okul bahçelerinin sadece belirtilen amaçlar için kullanılacağını söyledi.
Ersöz, “Bu alanın otopark olarak kullanılması çok anlamsızdı. Bu kadar çocuk top oynamak zorunda kalırken, sokakta zamanını geçirmek zorunda kalırken, o alanı birkaç kuruş gelir elde etmek amacıyla kullanmanın doğru olmadığını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“Belediyeler anket düzenleyebilir”
Proje kapsamında okullarda hangi kursların açılacağına ilişkin belediyelerin mahallelerde anket uygulayabileceğini ifade eden Ersöz, okulların bu kurslarla birlikte öğrenciler ve yetişkinler için birer hayat boyu öğrenme merkezi haline geleceğini de vurguladı. Ersöz, “Buraları açmakla biz hayat boyu öğrenme faaliyetini başlatmış oluyoruz” diyerek, kursların mahallede kişiler arası sosyalleşmeyi de artıracağını kaydetti.
Ersöz, okullarda açılacak kurslarla öğrencinin evinin yakınındaki bir kursa katılma olanağına da sahip olacağını söyledi.
Okullarda bilgi teknolojisi sınıflarıyla kütüphane yapılmasının da planlanıldığını anlatan Ersöz, velilerin çocuklarını internet salonları yerine 20.00-21.00'e kadar açık olacak bu mekanlara göndermeyi tercih edeceklerini söyledi.
“Projenin pilotlaması Konya'da yapıldı”
Projenin pilot uygulamasının Konya'da birkaç okulda yapıldığını belirten Ersöz, bir mahallede bin 100 kişiye anket uygulandığını, bu kişilere hangi kursların açılmasını istediklerinin sorulduğunu belirti.
Mahalle sakinlerinin İngilizce, bilgisayar, doğalgaz ateşçiliği, ebru, Arapça gibi alanlarda kurs açılmasını istediğini ifade eden Ersöz, sağlıklı beslenme ve sigaranın zararları ve apartman yöneticiliği konularında da seminerler verileceğini kaydetti.