Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS sonuçlarını bir basın toplantısıyla açıkladı. OKS’yi kademeli olarak kaldıracaklarını bildiren Bakan Hüseyin Çelik şu bilgileri verdi:
46 BİN 733 SIFIRCI
Başvuran 809 bin 284 adaydan 798 bin 307’sinin girdiği sınav sonuçlarına göre, kamuoyuna "sıfırcı" olarak yansıyan öğrenci sayısı, geçen yıla göre düşmesine karşın, yine düşündüren bir tablo çizdi. Yanlışlar doğruları götürdükten sonra, ham puanı sıfırlandığı için 46 bin 733 öğrencinin puanı hesaplanamadı. Geçen yıl 65 bin 76, önceki yıl 64 bin 598, 2003 sınavında da 24 bin 12 aday sıfır çekmişti.
GEÇERSİZ SAYILANLAR
Başvurduğu halde 10 bin 714 adayın girmediği sınav sonunda, 11 öğrencinin sınavı iptal edildi. Sınav sonuçları üzerinde yapılan kopya taraması sonunda 214 adayın bazı testleri geçersiz sayıldı.
BARAJI GEÇEMEYENLER
Sınavda 71 bin 54 aday her iki puan türünde 160 baraj puanını geçemedi. Tercih yapamayacak olan bu adayların yanı sıra 2 bin 692 aday TM puan türüne göre, 5 bin 242 aday da MF puan türüne göre 160 puan barajını aşamadığı için tercih hakkını yitirdi.
DEVLET DE DERECEDE
Şampiyon listesine özel okulun yanı sıra devlet okulu öğrencileri de ağırlık kazandı. Türkiye’nin en başarılı 20 öğrencisinden 11’i özel ilköğretim okulları, 9’u devlet okullarından çıktı.
TEST ÇÖZME ORANI
Bu yıl test çözme oranları Türkçe ve Matematikte düşerken Fen ve Sosyal Bilimlerinde yükseldi. Türkçeden geçen yıl 9.90 olan cevap ortalaması 8.95’e, matematikte 2.35’ten 1.70’e düştü. Sosyal Bilimler testinde 8.20 olan oran 10.06’ya, fen bilimlerinde de 4.79’dan 6.32’ye çıktı.
KIZLAR BAŞARILI
Sınava giren 798 bin 296 öğrencinin TM puan ortalaması 252.403, MF puan ortalaması 247.364 hesaplandı. Bu durumda, 415 bin 370 erkek öğrencinin TM Puan ortalaması 250.053, MF Puan ortalaması 245.725 iken kız öğrenciler, 254.824 TM ortalaması, 249.053 MF ortalamasıyla hem Türkiye hem de erkeklerin önüne geçti.
BAŞARILI İLLER
Her iki puan türüne göre yapılan sıralamada, en başarılı iller sıralamasına Edirne, Burdur ve Ankara ilk sıraları paylaştı.
BAŞARISIZ İLLER Başarısız iller ise yine Doğu ve Güneydoğu’dan çıktı. Hakkari en başarısız il olurken, onu Şırnak ve Ağrı izledi.
Çok çalışmak değil, düzenli çalışmak önemli
Hem Türkçe-Matematik (TM), hem Matematik-Fen’de (MF) tüm soruları doğru cevaplayarak 500 puan alarak şampiyon olan İstanbul Özel Üsküdar S.E.V. İlköğretim Okulu öğrencisi Selin İşgüven, tatilde bulunduğu Bodrum’dan Anafen Dershanesi’ne video konferansla bağlandı.
Galatasaray Lisesi, Robert Koleji ya da St. Joseph Lisesi’ni tercih edeceğini söyleyen İşgüven, "Tamamen kendimi derslere adamadım. Sosyal aktivitelere de katıldım. Bol bol müzik dinleyip spor yaparım. Çok ders çalışmak değil, düzenli çalışmak ve dersi derste dinlemek çok önemli" dedi.
İŞTE ŞAMPİYONLAR
TM VE MF TÜRÜ: İstanbul Özel Çınar ilköğretim Okulu’ndan Yiğit Yargıç ile İstanbul Özel Üsküdar S.E.V İlköğretim Okulu’ndan Selin İşgüven, her iki puan türünden de 500 tam puan alarak birinciliğe oturdu. İzmir Aliağa Petkim İlköğretim Okulu’ndan Zeki Can Uzun her iki puan türüne göre ikinci oldu.
Türkçe-Matematik (TM) ve MF puan türlerinde üçüncü sıraya oturan adaylar ve okulları şöyle:
TM PUAN TÜRÜ: Derya Şahin, Dr. Refik Saydam İlköğretim Okulu (İstanbul); Hilal Özdemir, Özel Bostancı Doğa İlköğretim Okulu (İstanbul).
MF PUAN TÜRÜ: Konuray Mutluer, İstek Özel Barış İlköğretim Okulu (İstanbul); Ümit Yılmaz, Bilge Kağan İlköğretim Okulu (Kayseri); Elif Babacan, Özel Adana İlköğretim Okulu (Adana).
Fizik ya da kimya dalında bilim adamı olmak istiyorum
OKS’de her iki puan türünde tüm soruları cevaplayarak 500 tam puan alan Özel Çınar İlköğretim Okulu öğrencisi Yiğit Yargıç, babası İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yargıç ve annesi radyoloji teknikeri Fatma Yargıç’la Venedik’te tatil yapıyor. Kendisine ulaşılan Yiğit Yargıç, "Bu sonucu bekliyordum. Öğretmenlerim aradı ve birinci olduğumu söyledi. Çok mutluyum ve tabii heyecanlıyım. Bol bol test çözerek, konuları tekrar ettim. Günü gününe ders çalıştım. Zaten üç yıldır sistemli şekilde çalışıyordum" dedi. Yiğit Yargıç, fizik ya da kimya dalında bilim adamı olmak istiyor.
TOPLAMDA TÜRKİYE İKİNCİSİ ZEKİ CAN UZUN
Sınavda rahat olmam başarımda en önemli etken
Hem Toplam Puan Türü’nde hem de Matematik-Fen Puan Türü’nde Türkiye 2’ncisi olan İzmir’in Aliağa İlçesi Petkim İlköğretim Okulu öğrencisi 14 yaşındaki Zeki Can Uzun, başarısını öğretmenlerine borçlu olduğunu söyledi. Aliağa Petkim’de Teknik Emniyet Şefi Yüksek Kimya Mühendisi Yakup Uzun ile Aliağa
Atatürk İlköğretim Okulu Fen Bilgisi Öğretmeni Muhterem Uzun’un oğlu olan Zeki Can Uzun, "Benden daha iyi olan arkadaşlarım vardı. Ancak sınavda rahat olmam başarımda en önemli etkendi" dedi.
TOPLAMDA TÜRKİYE ÜÇÜNCÜLERİ BAŞARININ SIRRINI ANLATTI
Sürekli Vivaldi dinledimTürkçe-Matematik üçüncülerinden İstanbul İSTEK Özel Barış İlköğretim Okulu’ndan Konuray Mutluer 496.617 puan aldı. Mutluer, OKS’de aldığı sonucun kendisini çok mutlu ettiğini belirterek "Daha aydınlık bir Türkiye için Atatürk’ün yolunda gideceğim" dedi.
Matematik-Fen’de 495.653 puan alan İstanbul Bahçelievler Doktor Refik Saydam İlköğretim Okulu’ndan Derya Şahin ile Özel Bostancı Doğa İlköğretim Okulu’ndan Hilal Özdemir üçüncü oldular. Sınava son bir ay boyunca, günde 600 soru çözerek hazırlanan, MTF Dershanesi’ne de devam eden Derya Şahin, bu sırada kulaklıkla, sürekli Vivaldi dinlediğini anlatıyor.
Kayseri’nin Talas ilçesindeki Bilge Kaan İlköğretim Okulu öğrencisi Ümit Yılmaz, Türkçe-Matematik puan türünde Türkiye 3’üncüsü oldu. Ümit Yılmaz, "Hiç dersaneye gitmedim. Okulumun düzenlediği kurslarla hazırlandım. Ankara Fen Lisesi’ne gidip doktor olmak istiyorum" dedi.
Özel Adana Lisesi İlköğretim Öğrencisi Elif Afacan, Toplam Puan Türü’nde Türkiye 3’üncüsü, Matematik-Fen Puan Türü’nde Türkiye 4’üncüsü oldu. Elif Afacan, "Biraz zorlandım ama çözmeyi başardım. Sınava girecek öğrenci arkadaşlarıma düzenli çalışmalarını ve sürekli tekrar yapmalarını öneririm" dedi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI HÜSEYİN ÇELİK
Başarısızlığın nedeni göç
MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, genel başarı sıralamasında Ankara’nın her iki puan türünde de 3’üncü, İstanbul’un Matematik-Fen puan türünde 33’üncü olduğuna işaret ederek bunun sebebini şöyle açıkladı:
"Ankara’ya olan göçler genellikle İç Anadolu’dan olan göçlerdir. Bu göç süreci de yavaşlamıştır. Ankara’da daha bir yerine oturmuşluk söz konusudur. Ama her yıl İstanbul’a 110 bine yakın vatandaşımız göçmektedir. Böyle olunca kırsal kesimden İstanbul’a olan aşırı göçlerden dolayı kırsal kesimdeki başarısızlık İstanbul’a yansımaktadır. İstanbul’da çok başarılı okullar, öğrenciler var ama maalesef çok başarısız olanlar da var."
İnternet üzerinden tercih yapılabilecek
SINAV sonuçlarını Bakanlığın http://meb.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek adaylar, sınav sonuç belgelerini okul müdürlüklerinden onaylatarak alabilecekler. Sınavda 160 baraj puanını aşan adaylar bugünden itibaren 21 Temmuz’a kadar internet üzerinden tercih yapabilecekler. Adaylar 12 okul tercihinde bulunabilecekler. 21 Temmuz’da "birinci yerleştirme" için başvuru süresi sona erdikten sonra 28 Temmuz’da birinci yerleştirme sonuçları açıklanacak. 29 Temmuz-4 Ağustos 2006 tarihleri arasında kesin kayıtlar yaptırılacak. Boş kontenjanlar 6 Ağustos’ta internette ilan edilecek. 7-12 Ağustos 2006 tarihlerinde ikinci yerleştirme için tercih alınacak. 20 Ağustos’ta ikinci yerleştirme sonuçları açıklanacak. 21-24 Ağustos 2006 tarihlerinde de kesin kayıtlar yaptırılacak. Boş kalan kontenjanlar için üçüncü kez tercih alma ve yerleştirme olmayacak.