Güncelleme Tarihi:
İstanbul 14’uncü Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek, dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz, gazeteci Ercan Gün’ün arasında bulunduğu 26 tutuklu sanık ile eski emniyet müdürü Reşat Altay’ın da arasında bulunduğu 11 tutuksuz sanık katıldı.
“EMREDİLENİ YAPTIM”
Ogün Samast'ın Samsun'da yakalandıktan sonra emniyette fotoğraf çekiminin yapılması için talimat verdiği iddia edilen dönemin Samsun Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü amiri eski polis Metin Balta, "Emredileni yaptım, kafama göre iş yapmadım. Olağan, rutin, rastgele bir olaydı. İddianamedeki gibi bir kurgu yoktu. Zaten 3-5 gün sonra da görevden uzaklaştırıldık. Biz kalsaydık, fotoğrafları basına kim sızdırdı bulabilirdik. Ama uzaklaştırıldık. Sanki birileri bu işin ortaya çıkmasını istemiyor gibi bir durum ortaya çıktı. Çektiğimiz tüm görüntüleri müfettişlere verdik" dedi.
“FOTOĞRAFIN ÇEKİLMESİ İÇİN TALİMATI KİM VERDİ BİLMİYORUM”
Olay tarihinde Samsun İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü’nde nöbetçi amir olarak görev yapan ve tetikçi Ogün Samast’ın yakalandıktan sonra Samsun TEM şubede üzerinde “Vatan toprağı kaderine terk edilemez” sözünün yazdığı posterin önünde Samast’ın koluna girerek fotoğraf çektirdiği iddia edilen eski polis Ahmet Çetiner suçlamaları kabul etmedi. Çetiner şunları söyledi: “Şube müdürünün talimatı ile Ogün Samast’ı, otobüsün içine girerek yakaladık. Fotoğrafının çekilmesine izin verdiğim iddia ediliyor. Ancak ben o tarihte iki haftalık komiserdim. Kimseye talimat vermedim. O sırada odada değildim. Bilgi notu hazırlamamız istenmişti. Bilgi notu hazırladık. Sonradan odaya girdim. Odaya girmeden önce fotoğraf çekilmiş. Suç işleyen birini yakalıyorsunuz. Bunun sıkıntısını 10 senedir çekiyorum. Terfi verilmedi. Bir sürü sıkıntı yaşadım. Fotoğrafın çekilmesi için talimatı kim verdi bilmiyorum. Görüntülerin ham hali izlendiğinde her şey ortaya çıkacaktır. Ogün Samast’ı doktor kontrolüne götürecektik. O nedenle koluna girdim. Fotoğrafların da arşiv için çekildiği belirtildi. Ogün Samast’ın sağ ve sol tarafından görüntüleri alındı. Bayrak işi ise ben odaya girmeden önce olmuş.”
Samast’ın görüntüsünü ilk yayınladığı öne sürülen davanın tutuklu sanığı gazeteci Ercan Gün “Görüntülerin ham halinin nerede olduğunu biliyor musunuz?” diye sorması üzerine Çetiner, “Bize görüntüler izletilmedi. Müfettişler incelemeye geldiğinde bütün görüntüleri aldılar” diye yanıt verdi.
Fotoğrafta Samast’ın arkasında yer alan yazının sorulması üzerine ise Çetiner, “TEMA Vakfı, bütün emniyete o takvimi yılbaşı nedeniyle dağıtmıştır. Burada bir kurgu yoktur“ dedi.
“NİYE TUTUKLUYUM ANLAYAMIYORUM”
Cinayetin işlendiği tarihte İstanbul İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde uzman çavuş olarak görevli olan tutuklu sanık Abdullah Dinç ise “Yüzbaşı Muharrem Demirkale’nin hastası olduğunu belirtilerek onu alıp Balmumca’daki lojmanlara götürmem söylendi. Muharrem Demirkale ile Balmumcu’daki lojmanlara gittik. Onu oraya bıraktım. 12.30 sıralarıydı. Bana ‘sen Jandarma İl Komutanlığı’na gidebilirsin’ dedi. Tek başıma araçla Jandarma İl Komutanlığı’na döndüm. Muharrem Demirkale ile yolda hiç konuşmadık. Yolda giderken hiçbir personelle telefon görüşmesi yapmadı. Ben ayrıldıktan sonra yaptıysa haberim yok. Muharrem Demirkale ile Şişli bölgesine gitmedik. Hrant Dink’le ilgili niye tutukluyum, sebebi ne anlayamadım. Suçsuz bir şekilde 11 aydır tutukluyum. Diyecek bir şey bulamıyorum” diye konuştu.
“CİNAYETE İLİŞKİN BİRŞEY BİLMİYORUM”
Olay yerinde cinayet öncesi ve sonrasında bulunarak Ogün Samast ve Hrant Dink’i izleyen, Dink’in öldürülmesine nezaret eden İstanbul Jandarma Şube Müdürlüğü görevlileri arasında yer alan tutuksuz sanık Eyüp Temel suçlamaları kabul etmedi. İstanbul’u çok iyi bilmediğini, anayolları bildiğini belirten Temel, “Suçlamaları kabul etmiyorum. Sadece araç şoförüydüm. Araçtan ayrılmıyordum. Dink cinayetine ilişkin bir şey bilmiyorum” dedi.
Duruşma Perşembe gününe ertelendi.