Öğretmenlik bir sahne sanatı

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenlik bir sahne sanatı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2011 00:00

Eğitim yöntemleri internette tıklanma rekoru kıran ABD’li Prof. Christopher Biffle, öğrenmeyi eğlenceli ve kalıcı hale getirerek on binlerce öğretmeni peşinden koşturuyor. 30 ülkede 50 bin öğretmenin uyguladığı ‘Bütüncül Beyin Öğretimi’ metodunu 2 milyon öğretmen izliyor. Bilfen Okulları’na gelen Biffle; “Eğer bir öğretmen kilo vermek istiyorsa bu yöntemi kullanacak” diyor

Haberin Devamı

Bu yöntemi nasıl buldunuz, ilk ne zaman uyguladınız?
- 1999’da başladım. Sadece zekilere değil, her öğrencime ulaşmak için bu metodolojiyi buldum. Anladım ki, eğlenmeye başlıyorlarsa çok iyi öğreniyorlar. Çok enerjiktim ama çocuklara bu enerjimi aktaramıyordum. Sadece benim öğretmen olarak heyecanlı olmam yetmiyor, onların da aynı heyecanı duyması gerek. Bir gün; “Size bir şey öğrettim, şimdi birbirinize benim anlattıklarımı aktarın” dedim. Onları işin içine katmam her şeyi değiştirdi, bir anda sınıfın havası değişti. Heyecanım onlara geçti. Ders anlatırken öğrenciler sizi seyrederse bunu başaramazsınız.

Öğretmen bu sistemde yorulmuyor mu? Gerekirse sıraya çıkıyor, zıplıyor...
- Çalışmadan başarı elde edilmiyor, bir şey başarmak için yorulmalıyız. Bazı öğretmenler çok enerjik, bazıları daha yavaş. Herkes kendine göre bu sistemi uygulayabilir. Kitaplarımızın 10 milyon sayfası ücretsiz indiriliyor. Bu sistemi anaokulundan öğretmenlere kadar herkeste kullanıyoruz. Felsefede, matematikte ve hatta sporda bile öğretilenler unutulmuyor. 40 yıllık öğretmenim, 11 yıldır evrensel olarak kullanılabilecek bu metodu uyguluyorum.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea0c8ef018fbb8f8673b08

BİR SAHNE SANATI

Sınıfta gürültü olmuyor mu?
- Öğretmenlik aslında bir sahne sanatı. Öğrencilerin heyecanlı olmalarını istiyorsak heyecanlı olmalıyız, sessiz olmalarını istiyorsanız sesinizi aşağı indireceksiniz. ABD’de bu sistemi uygulayanların başarı oranı yüzde 30 daha fazla.

Bu metodun en önemli özelliği nedir?
- Klasik sistemde öğretmen konuştukça öğrenci kaybederiz. Bizim sistemde eğlenmeyi dersin ve bilginin odak noktası yapıyoruz. Sınıfta ne kadar görsellik ve fiziksel aktivite varsa, öğrenci o kadar aktif öğrenir. Artık dünyanın hiçbir yerinde klasik eğitim sistemi işe yaramıyor. Üniversite mezunu sayısı azalıyor, öğrenciler okulu bırakıyor. Bizim metodumuzda bir tahta ve sınıf yeterli. Sınıf kalabalık oldukça bu sistem daha çok işe yarıyor. Böylece daha fazla enerji çıkıyor, öğretmen bunu hissedebiliyor. Bu sistem teknolojiye bağlı değil, bir prize bile ihtiyacımız yok.

Haberin Devamı

Sürekli zıplayan, sıra üstüne çıkan ve hareket halinde olan bu öğretim sistemiyle popüler olan felsefe profesörü Biffle, interaktif bir sistemle etkili ve eğlenceli konu anlatımını sağlıyor. Biffle, ABD’de eğitim reformu olarak nitelendirilen yöntemini özellikle yabancı dil eğitiminde ve matematik derslerinde kullanıyor.

BÜTÜNCÜL BEYİN ÖĞRETİM METODU

Eleştirel düşünme, okuma ve yazma gibi konularda kitaplar da yazan Biffle’ın ‘Bütüncül Beyin Öğretimi’ metodu pek çok ülkenin  müfredatına girdi. Anaokulundan, yükseköğretime kadar her kademede uygulanan bu yöntemde; öğretilirken öğrenme hevesi her daim canlı tutuluyor. Sistem, konu tekrar etme, önemli kelimelerin altını çizme ya da arkadaşına öğretme yöntemlerinden oluşuyor. El işaretleri ve tanımlardan yararlanılıyor. Öğretmenlerin etkinliğini arttıran bu yöntem, öğrencilerin de beyinlerini sürekli dersin konusuyla meşgul ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!