'Öğretmenler her yıl yeterlilik sınavına girsin'

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenler her yıl yeterlilik sınavına girsin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 15:38

Eğitim Şurası'nda konuşan Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi, öğretmenlere sert eleştiriler yöneltti. Öğretmenlerin her yıl, idarecilerin ise 3 yılda bir “yeterlilik sınavı”na alınmasını istedi.

Haberin Devamı

'HER YIL SINAVA GİRSİNLER'

17. Milli Eğitim Şurası’nın “Eğitimde Nitelik” adlı komisyonda konuşan, Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Bikem İnce, öğretmenlerin yetersizliğinin psikolojik açıdan kopukluğa neden olduğunu söyledi. İdarecilerin 3 yılda bir, öğretmenlerin ise her yılın sonunda “yeterlilik sınavı”na alınması gerektiğini belirten İnce, idarecilerin pedagojik olarak da gözden geçirilmesini isteğinde bulundu.

Üniversiteye giriş sınavındaki farklı katsayı uygulamasının da eleştirildiği komisyonlarda, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurul Üyesi Halis Ayhan, liselere olgunluk sınavının konulabileceğini, YÖK’ün de bu sınavın ardından ikinci bir sınav yapabileceğini kaydetti.

Başkent Öğretmenevi’nde ikinci gün çalışmalarını komisyonlar düzeyinde sürdüren 17. Milli Eğitim Şurası’nda alanlara göre öneri ve teklifler sunulmaya başlandı.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ ÖĞRETMENİNİ BEĞENMİYOR

Şura’nın “Küreselleşme ve AB Sürecinde Türk Eğitim Sistemi” ana başlıklı komisyona bağlı olarak kurulan “Eğitimde Nitelik” alt komisyonunda söz hakkı alan Atatürk Anadolu lisesi öğrencisi Bikem İnce, öğretmenlerin yetersizliklerini eleştirdi. İnce, öğretmenlerin yetersizliğinin psikolojik açıdan kopukluğa neden olduğunu savundu. İdarecilerin 3 yılda bir, öğretmenlerin ise her yılın sonunda yeterlilik sınavına alınmasını isteyen Bikem İnce, idarecilerin pedagojik olarak da gözden geçirilmesi gerekliliğini vurguladı. Lise öğrencisi İnce’nin önerileri komisyon tutanağına şöyle yansıdı:

“-Öğretmenlerin bilgi yetersizliği,

-Öğretmenlerin yeteri kadar rehberlik yapamadığı, bu konularda özel eğitim alınması,

-Yönetici öğretmenlerin belirlenmesinin gerekliliği.”

Aynı komisyonun üyelerinden Prof.Dr. Feyzi Uluğ ise eğitim yöneticiliğinde profesyonelleşmenin sağlanması gerektiğini belirtirken, yönetici kademelerine göre iş analizine dayalı yönetici yeterliliklerinin saptanmasını istedi. Uluğ, öğretmenlerin yarı resmi nitelik taşıyan odalar ve birlikler çatası altında bir araya gelmesi gerekliliğini de ifade etti.

Öğretim üyesi Prof.Dr. Gönül Akçamete ise eğitim fakültelerinin öğrenci kontenjanının azaltılmasını istedi.

Haberin Devamı

KATSAYIYA ÖĞRENCİ ELEŞTİRİSİ

Şura’nın ÖSS sisteminin görüşüldüğü komisyona ise dünkü gibi katsayı tartışmaları damgasını vurdu. YÖK üyesi Halis Ayhan, lise ayrımı olmadan ÖSS’de alınan puana göre öğrencilerin üniversiteye gitmesi gerektiğini söyledi. Ayhan, 3 saatlik teste dayalı sınavla öğrencilerin bilgi ve yeteneklerinin tam olarak ortaya konulamadığını kaydetti. Ayhan, “ÖSS’de hangi lisenin hangi meslek okulunun mezunu olursa olsun kazandığı puanla öğrencinin üniversiteye gitmesi lazım. Bu hukuki objektifliğin gereğidir” dedi. Liselere olgunluk sınavının da konulabileceğine değinen Ayhan, bu sınavın ardından YÖK’ün de ikinci bir sınav yaparak öğrencileri üniversiteye alabileceğini belirtti.  

Haberin Devamı

Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Mehmet Küçük, katsayı adaletsizliğinin kalkmasının genel liselere de faydasının olacağını, öğrencilerin meslek lisesine gitmesi halinde genel liselerin mevcudunun azalacağını kaydetti.

'HORTUMCULAR BİZİM OKULLAR YETİŞTİ'

Kars Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın, çocukların milli ve manevi duygulara sahip bir şekilde yetiştirilmesinin önemine işaret ederek, “Bugünkü hortumcular da bizim okullardan yetişti” dedi. Ortaöğretimde öğrencilerin serbest kıyafetle okullara gitmesini öneren Cevdet Aydın, ilköğretim 5. sınıftan itibaren zorunlu eğitimin Açık ilköğretim aracılığıyla da tamamlanabilmesine imkan verilmesini teklif etti.

Haberin Devamı

KATSAYIYA ELEŞTİRİ

Türk Telekom Anadolu Teknik Lisesi 10. sınıf öğrencisi Sinem Akyön ise  üniversiteye geçişte çok fazla sorunlar yaşadıklarını anlattı. Akyön, ‘Bize söylenen şu: Üniversiteye gitmek istiyorsanız okul birincisi olacaksınız. Ben şu anda okulumun birincisiyim. Ama bana iletişim fakültesine gittiğimde verilen ortaöğretim başarı puanı sadece 30. Diğer liselerin birincilerine ise 80 puan veriliyor” dedi. Meslek lisesi öğrencilerine ‘yüksekokula gidin’ dendiğini hatırlatan Akyön, “Ama her bölgedeki yüksekokulların eğitimi aynı değil. Biz bir çok yüksekokuldaki eğitimden daha fazla bilgiyi lisede alıyoruz. Hatta yüksekokulda bize ‘sizin zaten çok iyi bir eğitiminiz var, siz anlatın bu konuyu’ deniyor. Biz yüksekokul değil üniversite okumak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İlköğretim ve okul öncesi eğitim komisyonunda, okul öncesi kapsamında 60-72 aylık bölümün zorunlu olması, 30 ilde aşamalı olarak bu sisteme geçilmesi gerektiğini önerildi. Türkçe’nin yine okul öncesi eğitim kapsamında Türkçe’nin doğru ve erken öğretilmesi bakımından 6 yaş uygulamasına geçilmesi de teklif edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!