Güncelleme Tarihi:
TEDAŞ, kaçak elektrik nedeniyle kuruma 3 bin 500 YTL para cezası verirken, yönetim hakkında da Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmak üzere tutanak düzenlendi. Bu tutanağın ardından, ‘Elektrik hırsızlığı’ davası açılıp, sorumlular hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar ağır hapis istenmesi bekleniyor.
İddiaya göre, Gaziantep Öğretmenevi’nde geçici kadroda elektrikçi olarak çalışan bir görevli, Türk Telekom’un özelleştirilmesi nedeniyle havuza alınan teknisyenlerin burada göreve başlaması nedeniyle işten çıkarıldı. Aynı kişi, TEDAŞ Gaziantep Müessese Müdürlüğü’ne, Öğretmenevi’nde kaçak elektrik kullanıldığı ihbarında bulundu. İhbarı değerlendiren ekipler yaptıkları kontrollerde Öğretmenevi’nin normal aboneliğinin dışında, Atatürk Bulvarı’ndaki panosundan harici bir hat çekildiğini, bu hattın sayaca bağlanmadan direkt bahçenin aydınlatılması ve diğer elektrikli cihazlarla, mutfakta kullanıldığını saptadı. Bunun üzerine yasa gereği son okuma tarihine kadar olan dönem ‘Temiz’ kabul edilerek, sayaçtaki rakam esas alınıp, Öğretmenevi’ne 31 günlük kaçak elektrik kullanımdan 3 bin 500 YTL para cezası kesildi.
SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU
İddiaları doğrulayan TEDAŞ Gaziantep Müessese Müdürü Ali Akbağ, kaçak elektrik kullananlarla ilgili suç duyurularının aylık periyotlar halinde Cumhuriyet Savcılığı’na yapıldığını, Öğretmenevi yönetimiyle ilgili tutulan tutanakların, önümüzdeki birkaç gün içinde Cumhuriyet Savcılığı’na gönderileceğini açıkladı. Akbağ, Öğretmenevi yöneticilerinin muhatap olarak şikayet edileceğini, kimler hakkında dava açılacağının ise savcılık tarafından kararlaştırılacağını belirterek şunları söyledi:
“Yaptığımız kontrolde, şebekemizden mutfak ve bahçeye 30 kilovatlık güç aaldıkları saptandı. Bu bizim cebimizden gidiyor. Eğitim- Bir Sen yöneticileri basın toplantısı yapıp, yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali yaptıkları garip açıklamayla, ‘hiç bir okul elektrik parası ödemediği halde, kendilerinin ödediği’ gibi garip bir savunmada bulunmuş. Bu durumda savcılık elektrik hırsızlığından yönetim hakkında dava açacak. Ve zanlılar hakkında 2- 5 yıl arasında hapis cezası istenecek. Bu davalarda, duruma göre kusur, ihmal görülürse hapis yatırılıyor. Kaçak elektrik kullanıldığı ihbarla ortaya çıktı. Nasıl ortaya çıktığı, ihbarın kimden geldiği önemli değil. Önemli olan kaçağın olması. Savcılık bu durumda her halükarda dava açıp, suçluyu arayacak. Mahkemede de kaçak kullanım süresi belirlenip cezalı olarak tahsil edilecek.”
“HAT, 10- 15 YIL ÖNCE ÇEKİLMİŞ”
Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yaklaşık 2 ay önce atanan Süleyman Şişman, Öğretmenevi’nde 10- 15 yıl öncesi çekildiği tahmin edilen, sayaçtan geçmeyen bir hattın belirlendiğini, bunun da daha önce 3308 Sayılı Yasaya göre sözleşmeli statüde çalışan ve işten çıkarılan bir görevlinin ihbarıyla ortaya çıktığını kaydetti. Yapılan ihbarı yadırgamadığını, ancak görevliden çalıştığı zaman ihbarda bulunmasını beklediklerini de anlatan Milli Eğitim Müdürü Şişman, “Bununla ilgili olarak, 2004’te göreve başlayan arkadaşımız TEDAŞ’a elektrik sayaçlarında karmaşıklık olduğunu belirten ve gözden geçirilmesini isteyen yazı yazmış. Ancak bunlar gidince, kaçak sanırım bulunamamış. Geriye dönük cezai müeyyide uygulanıyor. Biz de gereğini yapacağız” dedi. TEDAŞ yetkilileri ise, kurumlarının abonenin hatlarının karmaşıklığıyla ilgili bir sorumluluğunun bulunmadığını, bunun abonenin yerine getirmesi gereken bir işlem olduğunu savundu.
İddialarla ilgili olarak suçlanan Öğretmenevi Müdürü Zekeriya Efiloğlu telefonlara çıkmayarak sessiz kalırken, başkanlığını yaptığı Türk Eğitim Bir’in Genel Sekreteri Remzi Yılmaz ise bir basın toplantısı düzenleyerek savunmada bulundu. Yılmaz açıklamasında, iddiaların rakip eğitim sendikaların oyunu olduğunu savunarak, “Başkanımız hakkındaki bu iddialar en hafif değimiyle işgüzarlıktır. Gaziantep’te hiç bir okul elektrik parası ödemiyor. Oysa, Öğretmenevi her ay ortalama 2- 3 bin YTL elektrik parası ödüyor” dedi.