Öğretmene davranış rehberi

Güncelleme Tarihi:

Öğretmene davranış rehberi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Arif Verimli, deprem sonrası çocukların yaşadığı huzursuzluğun çocuklarda 2-3 ay sürebileceğini belirterek, öğretmenleri sabırlı ve anlayışlı davranmaları konusunda uyardı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün depremin öğrenciler üzerindeki psikolojik etkileri konusunda düzenlediği seminerde konuşan Doç. Dr. Verimli, çocukların bu afetin psikolojik etkilerini büyüklerden farklı yaşadıklarını anlattı. 3-5 yaş arası çocukların doğal afetin ne demek olduğunu bilmemelerine rağmen anne ve babalarından etkilendiklerini söyleyen Doç. Dr. Verimli, depremden çıkaracakları gerçekdışı sonuçların ilerideki davranışlarının temelini oluşturabileceğini belirtti. 8-20 yaş arası okul dönemi çocuk ve gençlerin daha karmaşık tepkiler vereceklerini söyleyen Doç. Dr. Verimli bu tepkilerin bazılarını şöyle sıraladı:

Huzursuzluk

Huysuzluk

Konsantrasyon bozukluğu

Lüzumsuz ağlamalar

Yaşından daha küçük davranma

Anne-babanın yanından ayrılmama

Uykusuzluk

İştahsızlık

Tedirginlik

İsyankárlık

Konuşmama

Çocuğun rahatsızlığının uzun süre geçmemesi halinde bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Verimli bu çocuklara nasıl davranılacağını da şöyle açıkladı:

‘‘Çocuğun ilgi gereksinimini sinirlenmeden karşılamak, sık sık severek, okşayarak, cilt temasıyla güven duygusu vermek, deprem ve sonrasında yaşadıklarını anlatması için yüreklendirmek, sorularına tekrar tekrar bıkmadan cevap vermek, yaşadıklarının doğal olduğunu, herkesin başına gelebileceğini ve kabullenilmesi gerektiğini anlatmak, ‘birşey olmaz, geçti' gibi geçiştirici sözler yerine deprem sırasında yapabilecekleri hakkında çocuğu bilgilendirmek gerekli.’’

Bu arada deprem bölgesinden Ankara’ya çağrılan rehber öğretmen ve ilköğretim müfettişleri de, Hacettepe ve Gazi Üniversitelerinde görev yapan öğretim üyeleri tarafından, deprem psikolojisi konusunda eğitiliyor. Eğitim görenler ise bir hafta hafta sonra çağrılacak diğer grupları eğitecekler. Bunlar bölgeye dönünce, hem çocuklar hem de ailelere rehberlik yapacaklar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!