Öğretmenden dayak yememe hakkı

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenden dayak yememe hakkı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2008 00:00

Hürriyet İnsan Hakları Treni, 24’üncü gününde Karabük Garı’ndaydı.

Çocuk tiyatrosunu izlemek için trene gelen çocuklar, kendilerince insan hakkının ne olduğunu yorumladı. Annesini geçen yıl kaybedince babasının yetiştirme yurduna verdiği 12 yaşındaki Mehmet’in "İnsan hakkı demek, öğretmenden dayak yememek demek" yorumu hem gülümsetti, hem de düşündürdü.

Üzerİnde ilerlediğimiz rayların üretildiği şehir, "Cumhuriyet Şehri" yazılı bir tabelayla karşılıyor bizi. Karabük Garı’nda etkinlikler dün sabah saatlerinde başladı. Yaklaşık 35 dereceyi bulan sıcağa rağmen 100’e yakın çocuk, anne babalarıyla birlikte Akbank Çocuk Tiyatrosu’nu izlemeye geldi. İçindeki gücü kullanarak haklarını arayabilme ve iyilik gibi temaların işlendiği, Işıl Kasapoğlu’nun yazıp yönettiği "Masal Masal İçinde" adlı tiyatro oyunu, çocukları çok güldürdü. Bir saat süren oyunun bitiminde, "İnsan hakkı nedir" sorusunu, Karabüklü çocuklar yanıtladı.

Yetiştirme yurdunda kalan 12 yaşındaki Mehmet Akay, "Özgür olmak, öğretmenden dayak yememek demek. Sen çocuksun yapma diyenlere sinir oluyorum. Mesela yurdun yakınındaki havuza yüzmeye gitmek istiyorum. İzin vermiyorlar. Bu benim hakkım değil mi" diye soruyor. 11 yaşındaki Cansu Yüksel, "İnsan hakkı bir yasa gibidir. Bana şiddet uygulanmaması demek. Ayrıca arkadaşlarımın hakkının çiğnenmemesi de olabilir" diyor. 13 yaşındaki Sevgi daha bilinçli. Hiç düşünmeden, "Barınma, beslenme, en önemlisi de eğitim hakkı demek" diye tanımlıyor.

Sığınma evi yok

Çocuklar tiyatro izlerken velileri de bir vagonda, Neşe Hacısalihoğlu’nun verdiği Aile İçi Şiddete Son seminerine katıldı. Hasan Gemici Eğitim ve Uygulama Okulu öğretmenlerinden Sonay Basri Doğan, "Karabük’te 1000 kadar özürlü çocuk var. Bunların yüzde 40’ı, ekonomik durumdan, hamileyken annenin beslenmesinden ve yine annesi hamileylen dayak yemiş çocuklar" bilgisini verdi. İlgiyle semineri izleyen Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Kabullar da, Karabük’te bir tane bile kadın sığınma evi olmadığına değinerek "Şiddete uğrayıp evinden çıkan kadınları geçici olarak bazı kurumlarımızda misafir ediyoruz. Ancak bir sığınma evimiz yok. Belediyenin bir sığınma evi açması gerekiyor. Ancak onlar da topu bize atıyorlar" diye sıkıntısını dile getiriyor.

Trenimize, sabah saatlerinde Vali Vekili Mustafa Tapsir, Vali Yardımcısı Baha Başçelik, kısa bir süre önce konuşma yapan Latife Tekin’i sahneden indirdiği için tepki alan Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman ve bazı sivil toplum kuruluşları da konuk oldu.

Mustafa Tapsir, şiddet ve sokakta kalanlar konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek "Bizde sokakta kalan çocuk yoktur. Yardıma ihtiyacı olanların da tek tek evine gidip, fotoğraflayarak, rapor hazırlıyoruz. Teşhis konulduktan sonra tedaviye başlıyoruz. Ocak ayından beri bu şekilde 150’ye yakın aileye yardım ettik" diye çalışmalarını özetledi.

Bugün Zonguldak Garı’ndayız

10.00 ve 13.30 Uluslararası Af Örgütü atölye çalışmaları

11.30 Aile İçi Şiddete Son Semineri

13. 30 İnsan Hakları sohbeti

11.00 Akbank Çocuk Tiyatrosu Masal Masal İçinde oyunu

Gün boyu Hürriyet Hakkımızdır ve Demiryolu sergileri
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!