Öğretim üyelerinden rektörlere tepki

Güncelleme Tarihi:

Öğretim üyelerinden rektörlere tepki
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2001 00:00


İzmir Üniversiteleri Öğretim Elemanları Derneği (İZÜNİDER) Başkanı Prof. Dr. Osman Gökçe, üniversite rektörlerinin, ''sorunlarına çözüm getirmeyen'' hükümete karşı yeni bazı girişimlerde bulunmalarını olumlu karşıladıklarını, ancak sıralanan isteklerin, gerçek öneme sahip sorunlar olmadığını ileri sürdü.

Öğretim üyelerinden ortak bildiri
Rektörlerin ardından üniversite öğretim elemanları, ekonomik ve özlük haklarının aşındığından ve üniversitelerdeki gerici kadrolaşmadan yakınarak, bu konuda ''etkin tavır'' içine gireceklerini bildirdiler.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği tarafından düzenlenen''Küreselleşme Sürecinde Üniversiteler'' konulu panel dolayısıyla Antalya'da bir araya gelen Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Ersel, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altıntaş, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Semih Bilgen, Uludağ ÜniversitesiÖğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Karabulut, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Yaşar Sucu, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin ile Tüm Öğretim Elemanları Derneği Genel Yazmanı Prof. Dr. Mustafa Altıntaş'ın imzasıyla ortak bildiri yayınlandı.

GERİCİ ÖRGÜTLENME

Çeşitli YÖK karar ve uygulamalarının Cumhurbaşkanlığı makamından geri çevrilmesi ve yargı kararlarıyla mahkum edilmesinin YÖK'ün prestij kaybını gösterdiğine işaret edilen bildiride, daha sonra şu görüşler dile getirildi:

''Bu bağlamda, üniversiteleri bu ayıba iten YÖK yöneticilerini istifaya davet etmek gerekmektedir. Üniversitelerdeki gerici ve şoven kadrolaşmalar devam etmektedir. Bu olgu siyaseten özendirilirken, bazıüniversite yönetimleri bu türden eğilimleri büyük bir uyumla uygulama gönüllülüğü göstermektedirler.

Üniversite öğretim elemanlarının ekonomik, özlük hakları büyük ölçüde aşınmıştır. Bir ülkenin insan ve öteki maddi kaynaklar bakımından geleceğini üreten üniversitelerindeki öğretim elemanlarına reva görülen bu haksız ve temelsiz durum acilen düzeltilmek zorundadır.''

Bildiride, ülkenin yaşamakta olduğu ekonomik, siyasi, toplumsal sorunlar ve erozyondan üniversitelerin de nasibini aldığı belirtilerek, hükümetlerin uzunca bir süredir, kamusal alanın daraltılması, toplumsal hizmetlerin özelleştirilmesi doğrultusunda, araştırma fonlarını ortadan kaldırma, döner sermaye gelirlerini kısıtlama, araştırma görevlisi kadrolarını serbest bırakmama ve öğretim elemanlarının özlük haklarını görmezlikten gelme tutumunu sürdürdükleri kaydedildi.

Bildirinin son bölümünde ise öğretim üyeleri ve elemanları dernekleri olarak, ülkenin ve üniversitelerin içine itildikleri bu kaosa son verilmesi istenerek, ''Bizler, üniversiteye sahip çıkmaya ve toplumsal işlevimizi gerçekleştirmekten bizi alıkoyan her türden olumsuzluğa karşı etkin tavır içinde bulunmaya kararlı olduğumuzu kamuoyuna duyururuz'' denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!