Güncelleme Tarihi:
tanıtmak için çalıştığı firmadan destek istedi. ‘‘Genç Başarı’’ projesini uygulayan diğer ülkelere destek veren Amway firması da Çorbacıoğlu'nun bu isteğine olumlu yanıt vererek, Türk öğrencilerle projeyi tanıştırmada maddi destek verme kararı aldı. İlk uygulamanın yapıldığı İzmir Amerikan Lisesi'ne ilk konuşmacı olarak da Amway Türkiye Genel Müdürü Tom Schafer katıldı. Lisede bu program, kol faaliyeti olarak gerçekleştiriliyor.
Projede okunan kitapların İngilizce olması nedeniyle, yabancı okulları seçen Çorbacıoğlu, kitapları Türkçeye çevirme çalışmalarını sürdürüyor.
Şu anda sadece iki lisede uygulanan projenin, önümüzdeki yıl 30 okulda uygulanması için çalışmalarını sürdüren Çorbacıoğlu, ‘‘Önemli olan öğrenciyi temel ekonomi, iktisadi kavramları uygulamaya taşıyıp, onu hayata hazırlamaktır’’ dedi.
EN BAŞARILI ÜLKE RUSYA
Sri Lanka'dan Fiji'ye, Afrika'dan Estonya'ya kadar birçok ülkede uygulanan proje, gençleri, hem iş çevresiyle tanıştırıyor hem de meslekleri tanıtıyor. Dünyada ‘‘Genç Başarı’’ programını en iyi uygulayan öğrencilerin Rusya'dan olduğu belirlendi. Serbest ekonomiye geçmeye çalışan ülkenin çocuklarının ihracatta ve şirket yönetiminde 'en iyi' olması diğer ülkeleri şaşırtıyor. Dünyanın ilk, en geniş ve en hızla büyüyen, kâr amacı gütmeyen 'ekonomi eğitim kurumu' olarak da tanımlanan proje, ilkokuldan üniversiteye kadar her kademede uygulanabiliyor. Bu programda piyasa ekonomisinin önemi, iş aleminin küresel ekonomi içersindeki yeri, çevre ve sosyal konular, ahlaki çalışma ilkeleri, iş yerinde eğitimin önemi anlatılıyor.
Ulusal ve uluslararası şirketler ile vakıflar ve kalkınma teşkilatları tarafından desteklenen proje, üretimin tanımını bilmeyen gençlere gelecekte karşılaşacakları iş yaşamını daha hayatın ilk adımlarında tanıtıyor.
ÇEKOSLOVAKLAR, AMERİKALILAR’DAN DAHA ÇOK KAZANDI
Öğrencilerin öğrendikleri basit ekonomik programlarını hayali şirketler kurarak pekiştiren öğrenciler, kendi başarılarını kendileri kontrol ediyor. Örneğin Çekoslovakya'da uygulanan ‘‘Genç Başarı’’ programında çocuklar tahta bebek üretme kararı alıyorlar. Ve bir şirket kuruyorlar. Bir şirket için gerekli tüm çalışmaları tamamlıyorlar. Personel müdürü, pazarlama müdürü, şirketin genel müdürü, muhasebecisi, hatta sekreteri bile belirleniyor. Aynı çalışma ABD'de yapılıyor. ABD'li öğrenciler kurdukları şirkette aynı çalışmayı tamamladıktan sonra CD üretiyorlar. Küçük yaşta şirket sahibi olan iki ülkenin liseli öğrencileri, bunları birbirine satmak için iletişime geçiyor. Ancak ABD'li çocukların şirketi batıyor. Çünkü Çekoslovakya'da CD'li müzik seti olan çocuk sayısı tahminlerden az çıkıyor. Ancak Çekoslovakyalı çocukların sattığı tahta bebekler çok büyük bir kâr sağlıyor, sipariş üzerine sipariş alıyor. Ancak ortak şirket kurulduğu için kâr ortak olarak paylaşılıyor.
‘‘Genç Başarı’’ programını uygulayan ülkelerde benzer çalışmalar yapılıyor. Öğrenciler, bir şirketi tam anlamıyla kuruyorlar ve bunu faaliyete geçiriyorlar. Bazen okul içinde üretim yapıp, bu üretilen parçayı arkadaşlarına satıyorlar.
JUNIOR ACHIEVMENT YA DA GENÇ BAŞARI NEDİR?
‘‘Genç Başarı’’, 79 yıldır gençlerin hür teşebbüs takdiri, iş ve ekonomiyi anlamaları ve daima hazır bir işgücü olmaları konusunda eğitimine ve yönlendirilmesine adanmış, kâr amacı gütmeyen dünyanın en büyük eğitim organizasyonu olarak tanınıyor. Program sadece ABD'de 1.7 milyon öğrenci tarafından uygulanıyor. Programda 100 binden fazla gönüllü danışman görev alıyor. Bu gönüllülerin 50 binden fazlası işadamı ve işkadını olarak, öğretmenle birlikte çalışmalarını sürdürüyor.
Programın amacı:
İş dünyası bu programda deneyimlerini gençlerle paylaşmak için sınıfa giriyor.
Öğrenciler, iş dünyasının nasıl çalıştığını, bir aile ferdi, vatandaş ve tüketici olarak onları nasıl etkilediğini göstermek için sınıf içi uygulamalı faaliyetler sunuluyor
Öğrenciler ekip kurma ve liderlik yeteneklerini oluşturmada yardımcı oluyor. Öğrencilere okula devam etme motivasyonu kazandırılıyor.
Uluslararası Junior Achievment (Genç Başarı) kuruluşu, uluslararası şirketler, vakıflar ve birçok kurum tarafından destekleniyor. Bu programda, aktif olarak iş hayatında faaliyet gösteren kişiler, gönüllü olarak deneyimlerini okullarda öğrencilerle paylaşıyor. Böylece genç nesle hür teşebbüsün önemi anlatılıyor.
Genç Başarı'nın Türkiye'de birçok okulda uygulanması için harekete geçen Candan Çorbacıoğlu, şirketlerden destek bekliyor. Çorbacıoğlu, projenin Türkiye'nin kalkınma ve demokratikleşme süreçlerine büyük katkıda bulunacağını belirtiyor.