Güncelleme Tarihi:
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Halk Ekmek'in (İHE) Edirnekapı'daki fabrikasının eskidiğini ve artık yeterli olmadığını belirterek, “Lojistik merkezimiz diye ilan ettiğimiz Halkalı'daki alanımızın hemen yanında TOKİ'den bir alan istedik. Fabrikamızı 1-2 yıl içerisinde buraya taşımak istiyoruz” dedi.
İHE'nin Sultangazi'deki Cebeci Fabrikası'nda “Altın Ekmek”in tanıtım toplantısında konuşan Topbaş, yerel yönetimlerin halkın kent içindeki yaşamlarını kolaylaştırmak ve sağlıkla ilgili çalışmalar yapmak zorunda olduğunu söyledi.
Topbaş, kendilerinin de bu anlayışla İHE'yi geliştirerek halkın sağlıklı besin kaynağına ulaşmasını sağlamaya çalıştıklarını belirterek, İHE'nin, hijyenik üretimi ile İstanbul'un ekmek ihtiyacının yüzde 13'ünü karşıladığını kaydetti.
İnsanın temel besin kaynağının sağlıklı ve besleyici ekmek olduğunu vurgulayan Topbaş, ekmeğin bu özellikleri sağlayamaması durumunda halkın sağlık giderlerinin artacağını ve sağlıklı nesillerin yetiştirilemeyeceğini savundu.
Topbaş, “Halk Ekmek, öncü, rekabet eden değil, yol gösteren bir anlayışla hizmet ekmekte. Biz asla rekabet etmeyi düşünmüyoruz” dedi.
Bazı illerde 5 yıl önce organik tarımı desteklemek amacıyla önemli adımlar atıldığını anlatan Topbaş, bunun yansıması olarak çok ciddi gelişmeler yaşandığını dile getirdi.
Topbaş, bu sayede İstanbullu'nun sağlıklı ekmeğe ulaştığını dile getirerek, “Şimdi de temel besin kaynağı olan ekmeğin farklı bir boyutunu, poğaçanın 60 kuruşa satıldığı bir yerde 25 kuruşa satarak ama içindeki değerler açısından çok önemli besin kaynağı olan ekmeği tanıtıyoruz. Buna İstanbul'un birçok yerinde yaygın olarak ulaşma imkanı olacak. Öğrencilerin sadece bu ekmeği çantalarına koymaları yeterli olacak. Sağlıklı nesiller için 'Altın Ekmeği' çocuklara verin” şeklinde konuştu.
Ekmeğin buzdolabında saklanabileceğini de ifade eden Topbaş, ekmeğin içerisinde bol miktarda fındık, üzüm, keçiboynuzu ve zerdeçal bulunduğunu kaydetti.
Zerdeçallı ekmek
İHE Genel Müdürü Salih Bekaroğlu ar-ge çalışmaları sırasında birçok kişinin fikrinden yararlandıklarını, zerdeçal önerisinin de Kadir Topbaş'tan geldiğini belirterek, un, şeker, margarin ve koruyucuların kullanıldığı rafine ürünlerle üretilmiş ürünler yerine tam buğday unu rüşeym ve fındık içeren, tatlandırıcı olarak üzüm ve keçiboynuzu unu kullanılmak suretiyle üretilen ekmeğin besleyici değerler açısından Türkiye'de bir ilk olduğunu dile getirdi.
EKMEĞİN TADINA BAKTI
Topbaş, daha sonra beyaz önlük ve ayağına galoş giyerek beraberindekilerle fabrikaya geçerek, ekmeğin üretim aşamasını yakından izledi.
Üretim bandından aldığı sıcak ekmeği yanındakilere ve basın mensuplarına ikram eden Topbaş, tadına baktığı ekmek için “Çok güzel” yorumunu yaptı.
Topbaş, daha sonra 300 gramlık ekmeğin üretim sürecini de yakından izledi. Bir ekmeği üretim bandından alıp tartıya koyan Topbaş, gramajda sorun olmadığını söyledi.
Bu arada, 60 gramlık ekmeğin satış fiyatı 25 kuruş olarak belirlendi.