Güncelleme Tarihi:
Sürücünün alkol oranı 50 promilin üzerine çıktığında, akü ile otokontrol sistemi arasındaki elektrik devresine uyarıcı göndererek motorun çalışmasını önleyen ve TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen 37’inci Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Proje Yarışması’nda dereceye giren proje, 9 Mayıs’ta Türkiye birinciliği için yarışacak.
Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi 11-A sınıfı öğrencilerinden Ömer Faruk Pasin ile Yusuf Daloğlu, televizyonda izledikleri bir kaza haberi sonrası alkollü araç kullanımını önleyecek bir proje üzerine çalışmaya başladı. İnternet aracılığıyla 25 YTL’lik sensör alan 2 öğrenci, kimya Öğretmeni Fatih Akçalı ile birlikte projelerini geliştirdi.
Öğrenciler, yaklaşık bir aylık çalışmanın ardından sürücünün alkollü olarak araç kullanmasını önleyecek projeyi gerçekleştirdi. Projede, aracın içine yerleştirilen alkolmetreyle, sürücünün alkol seviyesi ölçülüyor. Alkol oranı yasal sınır olan 50 promilin üzerinde ise sensör akü ile otokontrol sistemine uyarıcı göndererek motoru çalıştıran elektrik akımını kesiyor. Kendini kilitleyen sistem, alkolün etkisi geçene kadar da devrede kalıyor.
Projenin maliyetinin düşük olduğunu belirten Ömer Faruk Pasin, şunları söyledi:
“Televizyonda alkollü bir sürücünün yaptığı kaza sonrası yüzü ve vücudu yanan bir kadın görmüştük. Bundan çok etkilendik. ‘Sürücülerin alkollü araç kullanımını nasıl önleyebiliriz’ diye düşündük. Bunun üzerine bir takım çalışmalar yaptık. Polisler, alkollü olduklarından şüphelendikleri kişilerin ölçümlerini alkolmetreyle yapıyor. Biz de aracın içine yerleştirdiğimiz alkolmetreyle, ölçüm yapıyor ve alkollüyse çalışmasını engelliyoruz. Alkol oranını algılayan sistem üç aşamadan oluşuyor. Önce sarı, sonra yeşil, ardından da kırmızı lamba devreye giriyor. Kırmızı lamba yandıktan sonra aküyle otokontrol arasına yerleştirilen sistem, elektrik akımını kesiyor. Böylece motor durduğu için araç hareket edemiyor. Yaptığımız çalışmayla alkollü sürücülerin karıştığı kaza oranının azalmasını ümit ediyoruz” dedi.