CEYLANPINAR (Şanlıurfa), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 14:24
ŞANLIURFA'nın Yukarıtaşlıdere Köyü'ndeki taşımalı eğitim kapsamına alınmayan öğrenciler, Vali Yusuf Yavaşcan ile Ceylanpınar Kaymakamı Şevket Atlı'nın ‘yalanlamasına’ karşın, komşu köydeki ilköğretim okuluna yine dağ- taş aşıp deredeki sudan geçerek gidip geliyor.
Vali Yavaşcan ile Kaymakam Atlı'nın, konuya ilişkin haberinin gerçeği yansıtmadığı iddialarının gazetelerde yer aldığı gün, Aşağıtaşlıdere İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören Yukarıtaşlıdere Köyü'ndeki 16'sı kız 29 öğrenci okullarına yine deredeki sudan geçerek gidip geldi. Yetkililerin kendilerine “Gazetecileri yalanlayın, köye okul yapalım” dediğini ileri süren köylülerden İlhan Turgay, “Çocuklarımız hep aynı dereden geçip okula gidiyor. O gün biraz daha suların çok olduğu yerden geçtik. Sesimizi duyurmak, yetkililerin bize sahip çıkmasını sağlamak için böyle yaptık” dedi.
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'ne bağlı Yukarıtaşlıdere Köyü'nde, ilköğretim okulu 6, 7 ve 8'inci sınıf öğrencileri taşımalı eğitim kapsamına alınıp Ceylanpınar'a götürülürken, daha alt sınıfta okuyanlar, yönetmelik gereği kapsam dışında tutuldu ve komşu Aşağıtaşlıdere Köyü İlköğretim Okulu'nda okumak için yaya gidip- gelmek zorunda kaldı. Yukarıtaşlıdere'den Aşağıtaşldere'ye ulaşabilmek için 2.5 kilometresi kışın balçık tarlasına dönen yaklaşık 4 kilometrelik yolu yürümek gerektiği için, öğrenciler dağ- tepe ve dere aşıp daha kestirmeden gidip gelmeyi tercih etti. Bu güzergâhta yazın kuruyan dere, kışın suyla dolduğu için öğrenciler kimi zaman eşek sırtında, kimi zaman da buz gibi suya girip karşıya geçmek zorunda kalıyordu.
Doğan
Haber Ajansı'nın geçen pazar günü servise koyduğu haber, televizyon kanalarında geniş yer alıp pazartesi günü gazetelerde yayımlanınca kamuoyunda yankı uyandırdı.
VALİ VE KAYMAKAM DEVREDEŞanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan yazılı açıklama yaparak, Hürriyet'te ‘Okul yolu’, Milliyet'te ‘Okul yolunda dere eziyeti’ başlıklarıyla yayımlanan haberin ‘gerçeği yansıtmadığını’ ileri sürdü. İki köy arasındaki uzaklığın 750 metre olduğunu, 1.5 kilometreden kısa olduğu için Yukarıtaşlıdere Köyü'ndeki ilk kademe öğrencilerin taşımalı eğitim kapsamına alınmadığını, iki köydeki 6, 7 ve 8'inci sınıflarda okuyanların taşımalı eğitim kapsamında Muratlı İlköğretim Okulu'nda okuduklarını belirten Vali Yavaşcan, “Öğrencilerin dereden geçerek okula gidip- geldikleri haberi gerçekleri yansıtmamaktadır. Söz konusu derenin geçiş güzergâhında olmadığı, öğrencilerin stabilize yolu kullanarak okula gidip- geldikleri tespit edilmiştir” dedi.
Ceylanpınar Kaymakamı Şevket Atlı, ilçeye 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarıtaşlıdere ve Aşağıtaşlıdere köylerinin birkaç yıl öncesine kadar mezra olduğunu ve daha sonra köye dönüştürüldüğünü söyledi. İki köyde toplam 86 öğrenciden 6, 7 ve 8'inci sınıflara gidenlerin taşımalı eğitime alındığını, diğer 56 öğrencinin, Aşağıtaşlıdere Köyü'nde tek derslikli okulda birleştirilmiş sınıfta çiftli öğrenim gördüğünü anlatan Kaymakam Atlı, “Bu köye 750 metre mesafedeki Yukarıtaşlıdere Köyü'nden 29 öğrenci, her gün bu okula geliyor. Çocuklar okula giderken dereyi aşmak zorunda kalmıyor. Zaten köyün stablize yolu var” dedi.
Kaymakam Atlı, “Köylü çocukları bu senaryoda dereden geçiren ve hayatlarını tehlikeye atan kişi hakkında gereken işlem yapılacak” diye konuştu.
ÖĞRENCİLER YİNE DEREDEN GEÇİYORVali Yavaşcan ve Kaymakam Atlı'nın DHA'nın haberini ‘yalanlayan’ bu açıklamalarının gazetelerde yer aldığı gün, Yukarıtaşlıdere Köyü'ndeki öğrenciler yine deredeki sudan geçerek okullarına ulaştı.
Yukarıtaşlıdere Köyü'ndeki 16'sı kız, 13'ü erkek olmak üzere 29 öğrenci, salı sabahı yine saat 06.00'da köy meydanında toplandı. Onlara, yolda köpeklerin saldırısından korumak ve dereden geçirmek için Mahmut Yılmaz refakat etti. Çocuklar yola çıktı, yine dağ- taş aşıp, deredeki sudan geçerek Aşağıtaşlıdere Köyü İlköğretim Okulu'na ulaştı. Saat 12.30'da ders bitiminde dönüşe geçen öğrenciler, yine dereden geçip dağ- taş aşarak bitkin halde köye döndü.
KÖYLÜLER NE DİYOR
Haberin televizyon ve gazetelerde yayınlanmasından sonra, askeri bir yetkili ile Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün ayrı ayrı köylerine gelip kendilerini dinlediğini anlatan Yukarıtaşlıdere köylüleri, çocuklarının yıllardır okula gidip gelirken dereden geçtiğini, onlara da anlattıklarını söyledi. Derenin sığ olduğu yukarı kısımda dik tepeler olduğunu belirten köylüler, minik öğrencilere bu tepeleri tırmanmak zor geldiği için sular daha fazla olsa da aşağıdaki düz yerden dereyi geçmeyi tercih ettiklerine dikkati çekti. Köylüler, köye geldiği gün de öğrencilerin dereyi suların fazla olduğu kesimden geçtiklerini vurguladı.
Yukarıtaşlıdere köylülerinden 41 yaşındaki İlhan Turgay, köye gelen Ceylanpınar Milli Eğitim Müdürü’nün yayınlanan haberi yalanlama karşılığı kendilerine okul sözü verdiğini söyledi. İlhan Turgay, “Başbakan sel felaketi için geldiğinde karşısına çıktım, okul istediğimizi söyledim. Oradaki yetkililer ismimi aldı. Kaymakam yeni geldiği için olaydan haberdar değil. Milli Eğitim Müdürü bana, ‘Gel de ki her şey yalan, ben sizin köye okul yapacağım. Yok eğer gazetecileri yalancı çıkarmazsan sen gittin artık, senin sonun belli değildir’ dedi. Bu artık tehdit sayılır. Evet biz o gün sesimizi duyurmak için biraz daha suların çok olduğu yerden geçtik. Sesimizi duyurmak yetkililerin bize sahip çıkmasını sağlamak için böyle yaptık” diye konuştu.
70 yaşındaki Hasan Tuncay ise, köyde okul olmadığını, bu nedenle kendi kuşağının cahil kaldığını söyledi. Tuncay, “70 yaşındayım yazı bilmiyorum. Okul istiyoruz. Karda yağmurda çocuklar başka yoldan gidemez, çamurda boğulurlar. Bu yamaçlardan, bu dağlardan gidiyorlar. Dağ yolu sert yamaç olduğu için derenin yanından gidiyorlar” dedi.
Yukarıtaşlıdere köylülerinden 33 yaşındaki Ali Tuncay, 5 yıl öncesine kadar köylerindeki öğrencilerin Aşağıtaşlıdere'deki okula patika yoldan gidip geldiğini, ancak buranın tarla olarak sürülünce kullanılamadığını, Ceylanpınar Kaymakamı Şevket Atlı'nın hala bu yolun kullanıldığını sandığını söyledi. Tuncay, “Şimdi okula gitmek için iki yol var. Biri dağ yamacından gidiyor, sert kayalık olduğu için çocuklar dere tarafından geçiyor. Diğeri de Ceylanpınar yolu. Köye gelenlere durumu anlattık, onlar da anladı” diye konuştu.
Köylülerden 29 yaşındaki Ahmet Demir, çocukların dere yolunu kullanmaktan başka çareleri olmadığını, stabilize denen Ceylanpınar yolunun ise çok uzun olduğunu söyledi. Çocukların yolda bitkin düştüğünü ve bu nedenle okulda başarılı olamadıklarını söyleyen Demir, “Dördüncü sınıfa giden çocuklar adını yazmayı bilmiyor. Ceylanpınar yolu da çok uzak. Çocuklar daha kısa olan dere yolunu tercih ediyor” dedi.
ÖĞRENCİLER YİNE AYNI YOLU KULLANDILAR
DHA muhabirleri dün ve bugün (salı-çarşamba) 29 minik öğrencinin okul yolu çilesinde olumlu bir gelişme olup olmadığını belirlemek üzere, dağ yolunun geçit verdiği tek güzergah olan dere yatağında beklerken, yine öğrencilerin derenin biraz daha sığ tarafından geçtiklerine tanık oldu. Yetkililerin, DHA'nın haberini yalanlamak için bu yolun kullanılmamasını istemelerine karşın, Yukarıtaşlıdere köyünün öğrencileri yine dağ- taş aşıp dereden geçerek okullarına gidip geldi.
Yukarıtaşlıdere köylüleri seslerini sorunu çözmesi gereken yetkililer yerine sadece basına duyurabildiklerini söyledi.