Öğrenciler 'dumana duyarlı acil çıkış kapısı' tasarladı

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler dumana duyarlı acil çıkış kapısı tasarladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2017 13:26

Şanlıurfa'da kırsal mahallede eğitim gören 8'inci sınıf öğrencisi 2 kız arkadaş, Adana'daki yurt yangını felaketinde akranlarının ölümünden etkilenerek, dumana duyarlı acil çıkış kapısı geliştirdi. Öğrencilerin projesi, Uluslararası Türk Dünyası 3'üncü Bilim ve Kültür Şenliği'nde "buluş" dalında 2'ncilik ödülüne layık görüldü. Projeyi geliştiren öğrencilerden Aslan, "Bu projemiz yurtlarda, okullarda, hastanelerde, pansiyonlarda çok kolay uygulanabilir. Böylece çok büyük binalardaki yangınlarda can kaybının önüne geçilebilir" dedi.

Haberin Devamı

Şanlıurfa'da kırsal mahallede eğitim gören 2 kız öğrenci, Adana'daki yurt yangınında akranlarının hayatını kaybetmesinden etkilenerek, yangınlarda can kaybı yaşanmaması amacıyla dumana duyarlı otomatik açılan acil çıkış kapısı tasarladı.

Kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Şenocak Ortaokulunda eğitim gören 8'inci sınıf öğrencileri Ayşe Aslan ve Sibel Önal, Uluslararası Türk Dünyası 3'üncü Bilim ve Kültür Şenliği'ne katılmak için proje arayışı sırasında, Adana'nın Aladağ ilçesinde çoğunluğu kız öğrencilerinden oluşan 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangını faciasından etkilenerek, yangınlardaki can kaybını önlemeye ilişkin çözüm üretmeye karar verdi.

Öğretmenlerinden ve öğrenci arkadaşlarından da zaman zaman destek alan Aslan ve Önal, marangozda, her katında acil çıkış kapısı bulunan örnek bir ahşap bina maketi yaptırdı.

Haberin Devamı

Makete tel örgüden oluşan yangın merdiveni, dumana duyarlı sensör, siren, ışık, acil çıkış kapısı ve bataryadan oluşan mekanizmayı yerleştiren öğrenciler, "Yangın Sensörüne Duyarlı Acil Çıkış Kapısı" ismini verdikleri projeyle, yangında can kayıplarının önüne geçmeyi amaçladı.

Öğrenciler dumana duyarlı acil çıkış kapısı tasarladı

Yangın sırasında siren çalarak bina içerisindekileri uyaran ve aynı anda acil çıkış kapılarını açarak içeridekilerin kolay bir şekilde tahliye olmasını sağlayan projeyi geliştiren kız öğrenciler, çalışmalarıyla yaklaşık bir ay önce bin 100 eserin yarıştığı Uluslararası Türk Dünyası 3'üncü Bilim ve Kültür Şenliği'nde "buluş" dalında 2'ncilik elde etti.

MALİYETİ ÇOK DÜŞÜK

Öğrencilerden Ayşe Aslan, öğretmenlerince verilen proje ödevini hazırlamak için çalışma başlattıkları sırada Aladağ'daki yurt yangınının meydana geldiğini, olaydan etkilenerek yangınlarda can kaybını önlemek üzere proje hazırlamaya karar verdiklerini söyledi. Gelecek yıl kendisi ve arkadaşlarının lise eğitimi için yurtta kalacağını aktaran Aslan, "Gelecek yıl biz de yurtta kalacağız. Bu olayın bir benzeri bizim başımıza da gelebilir. Yangınlarda can kaybı yaşanmaması için böyle bir proje tasarladık" dedi.

Haberin Devamı

Projelerini öğretmenleriyle paylaştıklarında onların da mutlu olduğunu ve kendilerine büyük destek verdiğini belirten Ayşe Aslan, kısa süre içinde projelerini tamamladıklarını kaydetti. Projenin uygulanabilirliğinin çok kolay olduğunu vurgulayan Aslan, şöyle devam etti:

"Bu projemiz yurtlarda, okullarda, hastanelerde, pansiyonlarda çok kolay uygulanabilir. Böylece çok büyük binalardaki yangınlarda can kaybının önüne geçilebilir. Bu nedenle böyle bir proje düşündük. Maliyeti de çok düşük. Güç kaynağı olarak akü kullandık. Günlük hayatta çok kolay uyarlanabilir. Binaya yerleştirdiğimiz sensör, yangın sırasında dumanı algılayarak kilitli olan acil çıkış kapısının otomatik olarak açılmasını sağlıyor. Aynı anda siren çalmasını sağlayarak bina içerisindeki insanları uyarıyor. Adana'daki yangında arkadaşlarımız acil çıkış kapılarının açılmaması nedeniyle hayatını kaybetmişti. Biz projemizle bu kapıların kapalı olmasını, ancak yangın sırasında otomatik olarak açılmasını amaçladık. Projemizle katıldığımız Uluslararası Türk Dünyası 3'üncü Bilim ve Kültür Şenliği'nde buluş dalında 2'nci olduk, Şanlıurfa'da ise 1'inci olduk. Bu başarı bizi çok mutlu etti, gururlandık. Bir köy okulunun böyle bir proje yaparak büyük bir derece elde etmesi bizi ayrıca mutlu etti."

Haberin Devamı

Sibel Önal da geliştirmek istedikleri yöntemle bir kişinin dahi yangından kurtulmasına vesile olmanın bütün emeklerine değeceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!