Savaş ÖZBEY
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2004 20:09
Biga'daki mütevazı tek çocuk tiyatrosu DOĞTAŞ, bu kez Hamdibey Ticaret Meslek Lisesi 2B ve 2C sınıfları öğrencilerini ağırlıyor. Salonda üçerli dörderli gruplar halinde oturan kız ve erkek öğrenciler tiyatro bahanesiyle dersi kaynatmanın keyfinde.
Herkesle, her şeyle alay eder bir halleri var. Birazdan izleyecekleri türden dramlara neden olan uyuşturucuyla bile.
Çanakkale-Biga bölgesinde en çok esrar içimi yaygın. Yetkililerin söylediğine göre balkon ve teraslardaki saksılarda bile yetiştiriliyor. 13-14 yaşlarındaki bu gençlerin bazıları belki de uyuşturucuyla tanıştı ya da en azından kullanan ağabey-ablalarını biliyorlar.
Tiyatroyu gereksiz bulduklarını, öğretmenlerinin onları zorla getirdiğini söyleyen gençler oyun başlar başlamaz dikkatli birer izleyici kesiliyor. Zekice serpiştirilmiş esprilere hep birlikte güldükçe dikkatleri daha da artıyor, bu kez oyuncuların hatalarını
bulmaca oynuyorlar. Hatta eroin enjeksiyonu sahnesinde, aralarından bazılarının 'bu öyle olmaz ki' dediği duyuluyor.
Fısır fısır yapılan bu ukalalıklar, aile dostu bir polis rolündeki emniyet müdürü sahneye gelince bıçak gibi kesiliyor. Pür dikkat dinledikleri bu bölüm, müdürün rol icabı, aileye yasaları anlattığı bölüm. 1991'de çıkan ve uyuşturucu kullananların tutuklanmak yerine en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesini içeren yasayı hayretle öğreniyorlar. Kendileri için önemli saydıkları bu bölümü dinledikten sonra tekrar dikkatler dağılıyor ve müdürün kuliste ceketine sürünen tozlarla dalga geçmeye başlıyorlar.
Uyuşturucuyla mücadelede galiba en önemli yanlışlık, çoğu zaman onlardan az bilgiyle, onları iknaya çalışmamız. Bilmedikleri bir şeyi cankulağıyla dinliyorlar.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğrencileri ile Biga Emniyeti uyuşturucuya karşı tiyatro grubu kurdu. Üni-Pol Tiyatro Grubu liseleri geziyor. Toplumsal olaylarda karşı karşıya gelen üniversitelilerle polisin bu işbirliği tablosu, oyunda kendisi de rol alan Biga Emniyet Müdürü İbrahim Şenöz'ün eseri. Bu gösteride slogan yok, cop yok, kimse gözaltına alınmıyor, polisle işbirliği yapan öğrenciler de arkadaşları tarafından dışlanmıyor.
Gösterilerin amacı gençleri uyuşturucu konusunda eğlendirerek bilinçlendirmek. Türkiye'de belki de ilk kez bir emniyet müdürü üniversitelilerin düzenleyecekleri gösterilerin organizasyonunu yapıyor; kendisi de öğrencilerle birlikte sahnede alkış topluyor.
Üniversitelilerle polisin ortaklaşa kurdukları gezici tiyatro kumpanyasının adı ÜNİ-POL Tiyatro Grubu. Bundan üç ay önce Biga Emniyet Müdürü İbrahim Şenöz'ün, Tiyatro İZ'e yaptığı teklifle kuruldu. Tiyatro İZ, 18 Mart Üniversitesi Biga İİBF öğrencilerinin tiyatro grubu. Öğrenciler, emniyet müdürü aynı zamanda okulda hocaları olduğu için polisten gelen bu teklife sıcak yaklaştı.
BURÇİN'İN GÜNLÜĞÜNDEN ESİNLENDİLER
Senaryo Biga'da özel bir çocuk tiyatrosu işleten emekli öğretmen Sami Kargı'nın desteğiyle hep birlikte hazırlandı. Eroinden ölen Burçin Bircan'ın günlüğü temel alındı. Eğitici ama sıkıcı değil. Güncel esprilerle izleyicinin dikkatini sürekli sahnede tutuyor.
Sevgilisi yüzünden uyuşturucu bağımlısı haline gelen bir gencin hikayesinin anlatıldığı 'Burada Uyuşturucu Var' adlı oyunda emniyet müdürü de aile dostu bir polis rolünde. Gösteri yaklaşık bir saat sürüyor.
İlk gösterimi 9 Ocak'ta yapılan oyun şimdiye kadar üç kez sergilendi. Oyuna bölgedeki bütün okullardan davet var. Şehir dışından gelecek davetlere şu anda yanıt veremiyorlar ama isteyen her bölgeye, orada canlandırabilmeleri için oyunun metinlerini gönderebileceklerini söylüyorlar.
ÜNİVERSİTE HOCASI EMNİYET MÜDÜRÜ
Biga İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Şenöz (41), aynı zamanda 18 Mart Üniversitesi İİBF'de Sivil Toplum Kuruluşları Mevzuatı hocası. Şenöz, Polis Akademisi'ni takiben, Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yüksek lisans ve doktora yaptı. Çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri var. 2,5 yıldır Biga Emniyet Müdürü. Evli ve iki çocuk babası. Suikasta kurban giden Ali Gaffar Okkan'la birlikte Kars'ta halkla ilişkiler konusunda çalışmalar yapmıştı. Bölgesinde en çok esrar kullanımının yaygın olduğunu söyleyen Şenöz, bu yüzden senaryoyu bir esrarkeşin eroine geçişi üzerine kurdurdu.