Öğrenci konseyi kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Öğrenci konseyi kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2009 13:33

Türk Dünyası öğrencileri ilk kez, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nin (KTMÜ) organizasyonuyla Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bir araya geldi.

KTMÜ'nün ev sahipliğinde düzenlenen "Türk Dünyası Öğrenci Konsey Başkanları Toplantısı"na Türkiye'den 22, Kırgızistan'dan 10, Kazakistan'dan 1 üniversite öğrenci konseyi başkanı katıldı. Toplantıda, "Türk Dünyası Öğrenciler Birliği"nin kurulmasına karar verildi.
Türk Dünyası Öğrenci Konsey Başkanları Toplantısı, dün, çok sayıda öğrenci ve öğretim görevlisinin katılımıyla KTMÜ'nün Ata-Manas Salonunda başladı. Türk dünyasındaki şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından Kırgız ve Türk milli marşları okundu. Manas Üniversitesi'nin tanıtım filminin gösteriminden sonra bir konuşma yapan KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Suleyman Kayıpov, Türk dünyasının birleşmesinin önemine değinerek, Türk dünyasında Manas ile Ahmet Yesevi Üniversitelerinin kurulmasının bu yönde atılan ilk adım olduğunu söyledi.

Türk üniversitelerin yanı sıra Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Kazak-Türk Üniversitesi'nin öğrenci konsey başkanların Kırgızistan'da bir araya gelmesinin önemine dikkati çeken Kayıpov, aynı dil ve kültüre sahip Türk halkların bir araya gelerek, önce tanışması ve birleşmesi daha sonra ekonomik ve siyasi birliğe yönelik yapacağı çalışmalara büyük destek vereceklerini ifade etti.
Orta Asya'da Türk üniversitelerin sayısının artırılması gerektiğini belirten Kayıpov, öğrencilerin dersini çok iyi çalışarak bugünkülerden daha başarılı olmak için çaba sarf etmesi gerektiğini kaydetti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Oral da Türk Dünyası üniversitesi öğrencilerini ata yurtta görmekten büyük mutluluk duyduğunu söyleyerek, "Bin yıl önce Batı'ya giden Türklerin tekrar ata yurtta buluşması tanrının bir lütfudur" dedi.

Türk halklarına, Türk kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaşmasında büyük iş düştüğünü kaydeden Oral, "Akademik düzeyde gençlerin katkılarıyla bundan sonra yapılmış veya yapılacak bilimsel çalışmalar Türk kimliğine, Türk uygarlığına, Türk kültürüne, tarihte önemli bir ön verecektir. Eğer bu bilimsel çalışmalar yetersiz kalırsa ve yeterli düzeyde yapılmazsa bu acımasız rekabet ortamında, kültürlerin çarpıştığı bir dönemde önemli sıkıntıları yaşayacağımız bir gerçektir. Bu durumu çok iyi değerlendirmemiz lazım" diye konuştu

KTMÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Aydin Daniyarov da Türkiye ve Kazakistan ulusal öğrenci konseyi başkanlarını bir arada görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Manas Üniversitesi'nde ilk kez bir araya gelen öğrenci konsey başkanlarının diğer üniversitelere de örnek olacağını düşündüğünü belirtti.

KTMÜ Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmet Sağlam ise Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan'daki devlet üniversitelerinin siyasetler üstü bir yaklaşım sergileyerek, ortak işbirliği, ortak anlayış, öğrenci kulüplerinin arasında ortak çalışma ortamı sağlamak ve Türk Dünyası Öğrenci Birliği'ni kurmak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi. Sağlam, Manas Üniversitesi yönetimine ve üniversite senatosuna öğrencilere verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

Türkiye Yüksek Öğretim Kurumları (YÖK) Ulusal Öğrenci Konsey Başkanı Sinan Kartal da Türk Dünyası Öğrenciler Birliği'nin kurulmasına Manas Üniversitesi tarafından verilen destekten dolayı teşekkür ederek, 1996'da Türkiye'de Gazi, Muğla ve Çukurova Üniversitesi'nin önderliğinde kurulan öğrenci konseylerinin, 2005 yılında YÖK tarafından kabul edilen ulusal öğrenci yönetmeliği sonucunda resmiyet kazandığını anlattı.

Ahmet Yesevi Kazak Türk Uluslararası Üniversitesi Öğrenci Konsey Başkanı Mirzahan Baybolov ise Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin faaliyetleri konusunda bilgi verdi.

Törende konuşmaların ardından milli ve modern dans gösterileri yapıldı. Ayrıca öğrenciler Kırgız ve Türkçe şarkılar söylediler.

TOPLANTIDA ALINAN KARAR

Bu arada toplantı çerçevesinde Manas Üniversitesi'nde Türk Dünyası Öğrenciler Birliği Sekreterliği kuruldu.

Alınan kararlar doğrultusunda Kırgızistan ve Kazakistan'daki üniversiteler, Türkiye'nin Ulusal Öğrenci Konseyi'nin yapısını model alarak, bir yıl içinde ulusal öğrenci konseylerini kuracak. Sekreterlik, bu konseylerin kurulmasına destek verecek. Türk Dünyası Öğrenciler Birliği başkanı, 2010 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'de seçilecek.

Öte yandan Türk Dünyası Öğrenci Konsey Başkanları, Bişkek'teki Atatürk anıtını ve ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un mezarını ziyaret ederek çelenk koydu.

Toplantıya Türkiye'den Ankara, İstanbul, Selçuk, Osmangazi, Sütçü İmam, Atılım, Trakya, Gazi, Uludağ, Marmara, Çukurova, Bahçeşehir, Mersin, Gaziantep, Fırat, Kafkas, Akdeniz, Karadeniz, Erciyes, Orta Doğu Teknik, 19 Mayıs Üniversiteleri ile Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Kazakistan Ahmet Yesevi Kazak Türk Uluslararası Üniversitesi Öğrenci Konsey Başkanları, Kırgızistan'dan 7'si devlet, 2'si Türk, 1'i Amerikan üniversitesi Öğrenci Konsey Başkanları ve yardımcıları katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!