Güncelleme Tarihi:
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ÖSYM, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, YÖK, üniversiteler ve Bakanlığının 2009 yılı bütçesinin sunumunu yapan Çelik, bütçe büyüklükleri hakkında bilgi verdi.
Çelik, 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığının bütçesinin 7.5 milyar YTL olduğunu, önümüzdeki yıl bu rakamın 27.88 milyar YTL'ye çıkartıldığını dile getirerek, 2002-2009 yılları arasında rakamsal artışın yüzde 274 olduğuna işaret etti.
Bakan Çelik, taşımalı eğitim ile öğrencilere verilen yemek ücretlerinin de bütçeye dahil edildiğinde rakamın, 28 milyar 298 milyon YTL'ye ulaştığını söyledi.
Okul öncesi eğitime büyük önem verdiklerini anlatan Çelik, iktidara geldiklerinde okul öncesi eğitimde okullaşma oranının yüzde 11 olduğunu, bu oranın 2008-2009 öğretim yılının başında yüzde 33'e ulaştığını kaydetti. Hedeflerinin, 2012 yılında yüzde 50'yi yakalamak olduğunu kaydeden Çelik, “Hedefimiz, okullaşma oranı yüzde 60-70'in üzerine çıkan illerimizde gelecek yıl okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmek” diye konuştu.
Çelik, göreve geldiklerinde yüzde 91 olan ilköğretimde okullaşma oranını yüzde 98'e çıkardıklarını ifade ederek, yüzde 2'lik “kayıp-kaçağı” da “Haydi Kızlar Okula Kampanyası” kapsamında kapatmaya çalıştıklarını bildirdi.
Bu kampanya kapsamında 300 binin üzerinde öğrencinin okullu hale getirildiğini anlatan Çelik, ortaöğretimde 2007-2008 yılında yüzde 59 olan okullaşma oranını, 2012 yılında yüzde 90'a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
YÜKSEKÖĞRETİMDE OKULLAŞMA
Bakan Çelik, yükseköğretimde 2002 yılında okullaşma oranının yüzde 27 olduğunu, kurulan yeni üniversiteler ve oluşturulan yeni fakültelerle bu oranın, yüzde 38.6'ya yükseltildiğini kaydetti.
Hükümetleri döneminde 41 devlet, 13 de vakıf üniversitesi kurduklarını, bunların henüz tam olarak eğitime başlamadığını vurgulayan Çelik, “Onların tam kapasiteyle öğrenci almaya başlamasıyla birlikte okullaşma oranı çok daha yükseklere çıkacak” dedi.
Daha önce açık öğretim kurumlarının 81 il merkezinde hizmet verdiğini, köy ve ilçe merkezlerinde bulunan öğrencilerin, işlemlerini yapmak için il merkezlerine gitmek zorunda kaldıklarını anlatan Çelik, bu sorunu gidermek için ilçelerdeki Halk Eğitim Merkezlerine yetki verilerek, 936 büro kurulduğunu açıkladı.
AÇIK ORTAÖĞRETİMDEKİ ÖĞRENCİLERE DE ÜCRETSİZ KİTAP
Çelik, açık ortaöğretim okullarında okuyan çocuklara da gelecek yıl ilköğretim ve ortaöğretimde olduğu gibi ücretsiz ders kitabı verileceğini bildirdi.
“Yatılılık ve bursluluğun”, çok önemli bir fırsat eşitliği olduğunu vurgulayan Çelik, “Ben, ilkokul dahil yatılı okudum. 7 yaşında bizi yatılı okula kayıt ettiler. 11 yıllık tahsil hayatımı yatılı okullarda yaptım. Yatılılık uygulaması olmasaydı, ben ilkokulu bile bitiremezdim” diye konuştu.
Göreve geldikten sonra yurt sayıları ile kapasitelerini artırdıklarını ifade eden Çelik, yurtlarda koğuş sisteminden oda sistemine geçildiğini hatırlattı.
Çelik, ilköğretimin ikinci kademesi ile ortaöğretime devam eden öğrencilere burs verildiğini hatırlatarak, “Bu bursun miktarı, 2002 yılında 12.6 YTL'idi. Bu, 2009 bütçesinde 75 YTL'ye çıkartıldı. Buradaki artış yaklaşık yüzde 500'dür” dedi.
ELEŞTİRİLER
MHP milletvekilleri, Bakan Çelik'in 2008 rakamları yerine, 2002 rakamlarını vermesini eleştirdi. Bunun üzerine Bakan Çelik, “2009 bütçesini sunuyorum. Ama hangisini verirseniz, emrinize amadedir. Biz 2009'a göre hazırlık yaptık. Yeniden oturup bir sunum hazırlayacak halde değilim” karşılığını verdi.
Burs alan öğrenci sayılarına da değinen Çelik, 2002 yılında 94 bin 753 öğrencinin burs aldığını, 2009 yılı bütçesinde ise bu rakamın 175 bine çıkacağını bildirdi.
Yatılı okullardaki öğrencilere yemek yardımı yapılması konusunda Maliye Bakanlığı yetkilileri ile sık sık tartıştıklarını da anlatan Çelik, şöyle konuştu:
“2003 yılında bazı yatılı okulları ziyaret ettim. Çocukların önünde üfürseniz, rüzgarın alıp götüreceği, biraz bulgur pilavı, biraz turşu, bir de kuru fasulye, nohut gibi yemekler veriliyordu. Sağlıklı kaloriyi almaları için bu yeterli değildi. İaşe bedelini 1.42 YTL'den, 6 YTL'ye çıkardık. Şartlı Nakit Transferi kapsamında her ay ilköğretimde okuyan erkeklere 20, kızlara 25, ortaöğretimdeki erkeklere 35, kızlara da 45 YTL veriyoruz. 2003 yılından Temmuz 2008'e kadar 7 milyon 219 bin 648 öğrenciye, 914 milyon 777 bin 258 YTL verildi.”
OKULLARIN FİZİKİ DURUMLARI
Çelik, okulların fiziki yapılarının geliştirilmesi için yapılan çalışmalara da dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Hükümet, okul ve derslik yapımı konusunda üzerine düşeni yapmıştır. Hem kamu kaynaklarıyla hem de Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyasıyla bugüne kadar 129 bin 845 derslik yapıldı. Hala ihtiyacımız bitmedi. Daha önce okul öncesi eğitim gündemimizde yoktu. Şu anda her ilköğretim okulunda ve şartları müsait ortaöğretim okullarında bir dersliği okul öncesi eğitime ayırıyoruz. Bu da 30 binin üzerinde derslik ediyor. Ayrıca 25-30 bin derslikte bilgi sınıfları için gidiyor.”
MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan'ın, “TOKİ'ye kaç para borcunuz var?” demesi üzerine Çelik, borçlarını 5 yıla yaydıklarını, şu an ödemeleri gereken borçları bulunmadığını söyledi.
Bakan Çelik, bugüne kadar 621 bin, bu yıl sonuna kadar da 106 bin bilgisayarın okullara gönderileceğini bildirdi. Mezra ve ücra köylere internet götürmek için Ulaştırma Bakanlığı ve TÜRKSAT ile müşterek çalıştıklarını, kısa bir süre sonra mezralardaki tek derslikli okullarda bile internet bağlantısı bulunacağını söyledi.
“MORS ALFABESİ GİBİ”
Okullarda “mors alfabesi” gibi yazı stilinin terk edildiğini, bunun yerine bitişik el yazısına geçildiğini hatırlatan Çelik'e, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Atatürk'ün yazdığı yazılarda “W” harfinin bulunduğu yönünde laf attı. Bunun üzerine Çelik, “Benim harflere karşı alerjim yok. W'da, Q'da olur, hepsi olur” karşılığını verdi.
e-DEVLET ÇALIŞMALARI
e-devlet çalışmaları hakkında da bilgi veren Çelik, geçenlerde 13 bin öğretmenin atamasını 3.5 dakikada gerçekleştirdiklerini söyledi. Öğretmenlerin bütün başvuru, atama ve açıktan atama işlemlerinin elektronik ortamda yapıldığını ifade eden Çelik, “Kırtasiyecilik sıfıra indirilmiştir. Mesai kavramı 7 gün 24 saate çıkmıştır. 2 milyara yakın öğrencinin başvurusu da bu şekilde yapılmaktadır. Sınavlar ve sonuçları elektronik olarak gönderilmekte” diye konuştu.
ÖĞRETMENE ÖDENEN HAZIRLIK ÖDENEĞİ
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmen maaşlarıyla ilgili olarak da “Öğretmenlerimizin maaşlarında, enflasyondan arındırdığınız zaman bile çok büyük reel artışlar sağlanmıştır. Eğitim-öğretime hazırlık ödeneği diye, her yılın başında öğretmenlere ödenen bir ücret var. 2002'de bu 175 YTL'idi. 2009'da 515 YTL olacak” dedi.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE 180 YTL BURS
Hüseyin Çelik, 2002 yılında öğrencilere 45 YTL kredi verildiğini, 2008'deki rakamın ise 160 YTL olduğunu hatırlatarak, “2009 yılında öğrencilere ödenecek burs ve kredi miktarı ise 180 YTL olacak” diye konuştu.
Çelik, yükseköğretimde başvuru yapan öğrencilerinin tamamına ya burs, ya da kredi verdiklerini dile getirerek, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası kapsamında bugüne kadar 24 bin 700 yeni derslik yapıldı. 4 bin 463 okul onarıldı. 654 bin 686 metrekare arsa bağışı yapıldı. Bunların tamamı hayırseverlerin katkısıyla yapılmıştır. Haydi Kızlar Okula Kampanyası kapsamında da 350 bin çocuğumuz okullaştırıldı. Mobil ana okullarıyla okul öncesi eğitim hizmetlerini özellikle gecekondu bölgelerindeki çocukların ayağına götürüldü. Sayın Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde “Ana Kız Okuldayız Kampanyası' adı altında okuma-yazma seferberliği başlattık.”