Güncelleme Tarihi:
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversite rektörlüklerine konuya ilişkin yazı gönderdi.
Yazıda, 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kanunda, “Her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenlerle, bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 ay içinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları” gerektiğine ilişkin hüküm yer aldığını anımsatan Özcan, burada belirtilen 2011-2012 eğitim öğretim yılına ait uygulamaya ilişkin gerekli düzenlemelerin bilahare YÖK tarafından yapılacağını kaydetti.
Özcan, ayrıca kanundaki, “2010-2011 eğitim öğretim yılı bahar dönemi için bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren 10 gün içinde başvuranlardan durumu kurumlarınca uygun bulunanların 2010-2011 eğitim öğretim yılı bahar döneminde eğitim öğretime başlayabilecekleri” hükmünü de hatırlatarak, üniversitelere, “Bu çerçevede 2010-2011 eğitim öğretim yılı bahar döneminde bu maddenin yürürlük tarihi olan 25 Şubat 2011 tarihinden itibaren 10 gün içinde ilgili öğretim kurumlarına başvuruda bulunanların şartlarının incelenerek durumları bu dönemde eğitim öğretim için uygun olanların kayıtlarının yapılmasını ve bahar döneminde eğitim-öğretime başlatılmalarını rica ederim” talimatı verdi.
İşte torba yasa bulunan o madde
ÜNİVERSİTEDEN ATILMA KALKIYOR
Yükseköğretim kurumlarında hazırlık sınıfı dahil bütün sınıflarda, intibak, ön lisans, lisans tamamlama ve lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 5 ay içinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvurarak, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine yeniden başlayabilecekler. Yurt dışındaki üniversitelerden yatay geçiş yaptıktan sonra, yatay geçişleri iptal edilenler de kapsam içinde olacak. Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim kurumları ile polis akademisi ve bağlı yüksek öğretim kurumlarında eğitim görürken ilişiği kesilenler ise YÖK'ün uygun gördüğü yükseköğretim kurumlarına intibak ettirilecek.
Müracaat süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olanların askerlikleri tecil edilmiş sayılacak. Yasanın yürürlüğe gireceği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar ise terhislerini takip eden 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde kanunda belirtilen haklardan yararlanabilecek. Terör suçlarından hüküm giyenler düzenleme kapsamı dışında olacak. Üniversiteye dönüşte süre sınırı olmayacak. Öngörülen sürede bitirememe nedeniyle üniversiteden atılma da kaldırıldı. Üniversite öğrencilerinin uygulamadan yararlanabilmesi için süre aşımının uzunluğuna bağlı olarak katlanarak hesaplanacak katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemeleri gerekecek. Bu oran yüzde 300 fazlasına kadar ulaşabilecek.