Güncelleme Tarihi:
TBMM Genel Kurulunda, öğrenci affına ilişkin yasa tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Böylece, öğrenci affına ilişkin 12. yasal düzenleme kabul edilmiş oldu.
Kanuna göre, affın başlangıç tarihi 7 Haziran 1995 olacak, 1980 yılından sonra çıkarılan aflardan hiç yararlanmayanlar da kanun kapsamı içinde değerlendirilecek.
Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim kurumlarında (GATA, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları), polis akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görürken, 7 Haziran 1995 tarihinden itibaren ilişiği kesilenler, 2 ay içinde başvurmaları halinde, Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek fakülte veya yüksekokullarda eğitimlerine devam edebilecek.
Görüşmelerde çeşitli önergeler verildi ancak bu önergeler reddedildi. İşte reddedilen önergeler.
ASKERLİK ŞOKU
Af tasarısında, 29 yaşını doldurdu ise lisans öğrencilerinin, 35 yaşını doldurdu ise yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin askerlik tecillerinin yapılmamasını öngören ibarenin değiştirilmesi için CHP'li milletvekilleri önerge verdi. Ancak hükümet ve komisyon katılmayınca önerge kabul edilmedi. Böylece 29 yaşını aşan lisans ve 35 yaşını aşan yüksek lisans öğrencileri, okullarına dönse bile askerlik hizmetinden eğitim süreleri boyunca muaf tutulmayacaklar.
KREDİ AFFI ÇIKMADI
Ayrıca öğrencilikleri sırasında Yüksek Öğretim ve harç kredisi alanların borçlarının yeniden düzenlenmesi için bir önerge verildi. Ancak hükümet ve komisyon katılmadığı için bu önerge de kabul edilmedi.
POLİS OKULLARI MÜJDESİ
Polis Akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisan düzeyinde öğrenim görürken 7 Haziran 1995'ten itibaren ilişiği kesinlere de af geliyor.
Öğrenci affına ilişkin kanun tasarısının TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde, verilen bir önergeyle, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim kurumlarının (GATA, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları) yanı sıra polis akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görürken 7 Haziran 1995 tarihinden, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ilişiği kesilenlerin, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde başvurmaları halinde YÖK tarafından askeri okullar dışındaki fakülte veya yüksekokullara yerleştirilmelerine imkan tanındı.
GÖRÜŞMELERDEN NOTLAR
ÖDP Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, öğrenci affı yerine, “eğitime devam hakkı” denilmesi gerektiğini belirterek, “Bu, insanları kazanmanın bir yoludur, lütuf değil” dedi.
Öğrencilere af getiren Yükseköğretim Kanununda değişiklik yapan tasarının 1. maddesi üzerinde söz alan Uras, öğrenci affının, afların en masumu olduğunu söyledi.
Uras, afların, ancak suçlarda olacağını savunarak, buna af değil, “eğitime devam hakkı” veya “kesintisiz eğitim hakkı” denilmesinin daha doğru olacağını bildirdi. Uras, bu düzenlemenin lütuf değil, insanları kazanmanın bir yolu olduğunu dile getirdi.
“PANSUMAN YAPMAK...”
CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat da konuşmasında, “Derinlerde oluşan bir yarayı tamamen kapatmak yerine, ileride yaranın tekrar açılmasını sağlayacak pansumanı, bir kez daha yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz” dedi.
Neredeyse 1,5 yılda bir af çıkartıldığını ifade eden Arat, üniversite öğrencilerinin bir çok sorunları bulunduğunu söyledi.
Arat, bu yasanın soruna kesin çözüm getirmeyeceğini, yarayı iyileştirmeyeceğini, bu nedenle de eğitim sisteminin baştan sona gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Üniversite kontenjanlarının siyasal nedenlerle artırılmaması, üniversite önündeki yığılmanın önlenmesi gerektiğini dile getiren Arat, “Bunlar yapılmadıkça hep bu aflara başvurulacak ve sorun da giderilmeyecek” diye konuştu.
CHP'li Arat, tasarının eksiklikleri bulunduğunu ifade ederek, Polis Akademisi ve bağlı okullardaki öğrencilerin bu düzenlemeden yararlanmasını istedi. Arat, yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin askerlik sorununun giderilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
AKP Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz ise aflardan yararlananların başarı ortalamasının yüzde 48 olduğunu vurgulayarak, “Bu durum, yeni bir af kanununun ne kadar elzem olduğunu gösteriyor” dedi.
BAKAN ÇELİK SORULARI YANITLADI
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, dünyada, Türkiye kadar öğrencilerine ucuz yurt temin eden başka bir ülke olmadığını söyledi.
Bakan Çelik, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, öğrenci affını düzenleyen kanun tasarısının tümü üzerinde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Üniversite öğrencilerine, 2003'te kahvaltı ve öğle yemeği için 0,5 YTL katkıda bulunulurken, kendilerinin bu rakamı 3,3 YTL'ye çıkardığını ifade eden Çelik, üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşıladıklarını söyledi.
Bakan Çelik, dünyada, Türkiye kadar öğrencilerine ucuz yurt temin eden başka bir ülke olmadığını kaydederek, 238 yurdun, 76'sının iktidarlarında açıldığını belirtti.
Yapılacak 55 yurttan bazılarının inşaatının devam ettiğini dile getiren Çelik, yurtlarda kız öğrencilere pozitif ayrımcılık yaptıklarını bildirdi.
Hüseyin Çelik, suç işleyenlerin de bu kapsama alınıp alınmayacağına ilişkin bir soru üzerine, suçların burada teker teker sayılamayacağını söyledi. “Her ne sebeple olursa olsun” ibaresinin 1980 sonrasında çıkan bütün bu kanunlarda yer aldığını ifade eden Çelik, akıl hastası olan birisi üniversiteye başvurduğu zaman, intibak döneminde hastalığının tespit edilmesi durumunda üniversiteye kabul edilmediğini bildirdi.
Üniversite öğrencilerinin mezun olduktan 2 yıl sonra kredilerini geri ödemeye başladıklarını dile getiren Çelik, yurdu olmayan tek il olan Şırnak'ta yurt yapımını, yatırım programına aldıklarını söyledi.
Çelik, tasarının KKTC'de okuyan Türk öğrencilerini kapsamadığını da belirtti.