Öğren, üret, kazan

Güncelleme Tarihi:

Öğren, üret, kazan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2002 15:37

Türkiye'nin 'Cam İşleme' konusunda eğitim veren tek okulu olan Beykoz Kız Meslek Lisesi'nde, piyasadaki bütün cam ürünlerini üretebilecek elemanlar yetişiyor. Ders programları Avusturya'daki bir tekstil okulunun programı örnek alınarak hazırlanan TRİSAD Triko Örme ve Konfeksiyon Meslek Lisesi ise, yurt dışından dahi sipariş alarak gelir elde ediyor. Türkiye'nin tek ve dünyanın ikinci çorap okulu olan İHKİB Yenibosna Hazır Giyim Meslek Lisesi ise, günde 500 çift çorap üretebilecek kapasiteye sahip. Döner sermaye kapsamında olmaları nedeniyle dışarıdan sipariş alarak üretim yapan bu okulların öğrencileri, teoride öğrendiklerini pratiğe dökme imkanı bulurken para da kazanıyor.

Türkiye'nin tek cam okulu olan Beykoz Kız Meslek Lisesi, 1990-91 öğretim yılında sadece Cam İşlemeciliği atölyesiyle öğrenime başladı. Bugün 'Cam İşlemeciliği'nin yanında, 'Çocuk Gelişimi ve Eğitimi', 'Süs Bitkileri' ve 'Hazır Giyim Tekstil' alanlarında eğitim verilen okuldaki 344 öğrencinin 46'sı Cam Bölümü öğrencisi. Cam Bölümü'nde okuyan öğrenciler, Cam Şekillendirme, Vitray, Tezyinat (bezeme, cam üzerine desen, dekor, her türlü form üzerine bezeme) ve Cam indirmeciliği (Cam üzerine çeşitli yöntemlerle parça kopararak ya da cam aşındırarak dekor yapmak) dersleri görüyorlar.

Okul Müdürü Ayşe Bergen, okullarında yalnızca bir atölyeleri bulunduğunu ve zor şartlarda çalıştıklarını söylüyor. Ürünlerini pazarlayabilecekleri ve sipariş alabilecekleri bir kataloglarının bulunmadığını belirten Bergen, yalnız bir atölyeleri olması nedeniyle özel sektörün siparişlerini karşılayamadıklarını belirtiyor. Okul, sadece uzun sürede teslim edilebilecek talepleri kabul ediyor.

Okulun öğrencileri, Öğretmenler Günü için İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün emekli öğretmenlere hediye etmek üzere sipariş verdiği yaldızlı camları ve Valiliğin sipariş verdiği vazo, tabak ve çanak gibi protokol hediyelerini üretti. Şu anda ise Milli Eğitim Müdürlüğü için bin adet nazar boncuğu yapılıyor.

GELİRE İHTİYAÇ VAR

Bergen, öğrencilerin, valiliğin iki hafta süren işinden kişi başına 30'ar milyon lira kazandıklarını, bu durumun öğrencilerin motivasyonunu artırdığını söylüyor. Öğrenciler, bir saat için 950 bin lira ücret alıyorlar. Siparişlerden elde edilen paranın yüzde 17'si KDV'ye, yüzde 10'u peşin gelirlere, binde beşi damga vergisine, yüzde 30'u öğrencilere, yüzde 10'u öğretmenlere ve idareye, yüzde 33'ü ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın hesabına ve Sosyal Sigortalar Kurumu'na ayrılıyor.

Bergen, amaçlarının, okullarında camla ilgili her tekniği uygulayabilmek olduğunu söylüyor. Müdür Yardımcısı ve Cam Öğretmeni Gülsen Soysal ise, Cam Bölümü'nün Milli Eğitim'in vitrini olmasını istediklerini, bunun için gerekli olanın maddi olanaklar olduğunu belirtiyor.

KONFEKSİYON MESLEK LİSESİ

Sadece triko (düz örme) üzerine eğitim verilen TRİSAD (Triko Sanayicileri Derneği) Triko Örme ve Konfeksiyon Meslek Lisesi'nde 301 öğrenci okuyor. 130 öğrencinin üretimde çalıştığı okulun, ikinci sınıfında okuyan öğrenciler haftanın iki buçuk günü, üçüncü sınıf öğrencileri ise haftanın üç günü üretim yapıyorlar. Okul Müdürü Ayşe Yazıcıoğlu, okullarının şu anda günlük 300 parça çıkarabilecek kapasitede olduğunu söylüyor. İplik halinde giren malzemeyi işleyerek paketlenmiş halde teslim edebilecek kapasitede olan okulda, geçen yıl Rusya'ya 13 bin adet şapka üretildi, Almanya'ya ise bin 500 adet erkek kazağı yapıldı.

AVUSTURYA MODEL ALINDI

Okulun ilk açıldığı yıl öğretmenlerin ve kendisinin TRİSAD aracılığıyla Japonya'ya giderek üç haftalık bir eğitim gördüklerini söyleyen Yazıcıoğlu, ders programlarının Avusturya'daki bir tekstil okulu örnek alınarak hazırlandığını belirtiyor. TRİSAD kanalıyla Japonlardan elektronik makine desteği alan okulda, kullanım hakkı 10 yıllığına okula devredilmiş olan dört adet makine bulunuyor.

Yazıcıoğlu, okuldaki makinelerin sektördeki makinelerle aynı olduğunu, bu konuda eğitim verilen üniversitelerde dahi böyle makinelerin olmadığını sözlerine ekliyor. Mezunlarının yüzde 68'inin triko sektöründe çalıştığı okul, öğrencilerini işe yerleştirmekle de yükümlü. Çok talep olduğu için işin garanti olduğunu söyleyen Yazıcıoğlu, öğrencilerin yöneticiliğe kadar yükselme şanslarının olduğunu anlatıyor.

Konfeksiyon eğitiminde teoriyle pratiği birleştirmenin önemine değinen Yazıcıoğlu, okullarının altıncı sene içinde olduğunu ve ilk yıl, sektördeki firma sahiplerinin birebir gelerek ders verdiklerini belirtiyor.

Yazıcıoğlu, TRİSAD üyesi 220 firma ile ilişkide olduklarını belirtiyor. Türkiye'de bu şekilde çalışan tek okul olduklarını, dünyada ise yedi okulun bu şekilde çalıştığını vurguluyor.

Yazıcıoğlu, siparişler için çalışılırken, bir öğrenciye, asgari ücretin yaklaşık yüzde 30'u kadar ödeme yapıldığını, sürekli üretim yapıldığı takdirde bir öğrencinin aylık kazancının 90-95 milyon liraya kadar çıkabileceğini söylüyor.

SEKTÖRE ÜRÜN SUNUYORLAR

Triko mevsiminin dışında olan zamanlarda öğrenciler, model ve desen çalışması yaparak bunları üretiyor. Firmalar, sene başında okulda sergilenen bu projeleri beğenerek talep edebiliyor. Model atölyesinde her yıl bir sonraki yıl için modeller çalışılıyor. İtalya'da da bu sistemde çalışıldığını belirten Yazıcıoğlu, bu okuldan mezun olan öğrencilerin, kendi koleksiyonlarını çalışarak piyasaya sunabilecek duruma geldiklerini belirtiyor. Ancak dizaynır olabilmek için yüksek öğrenim görmeleri gerekiyor.

TRİSAD Triko Örme ve Konfeksiyon Meslek Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Pekcan Yağcı, ileride trikocu olacağını, okullarının özel okul gibi olduğunu söylüyor. İmkanlarının çok iyi olduğunu belirten Pekcan Yağcı, kendisini diğer okullarda okuyan öğrencilere göre çok şanslı hissettiğini ve her tekstil meslek lisesinde bu imkanların olmadığını, burada mükemmele yakın bir eğitim gördüklerini söylüyor.

Eğitime 1997'de açılan İHKİB (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği) Yenibosna Hazır Giyim Meslek Lisesi, Türkiye'nin tek çorap okulu. Dünyadaki iki çorap okulundan biri olan liseden mezun olan öğrencilerin yüzde 68'i kendi alanlarında çalışma hayatına atılıyor.

Eğitimin 30 kişilik sınıflardan oluşan dersliklerde ve atölyelerde verildiği okula, yetenek sınavı ile öğrenci alınıyor.

Bir günde 500 çift çorap üretebilen okulda, dışarıdan sipariş alınarak eğitim için üretim yapılıyor. İhracatçı firmalar, ipliği vererek hazır hale getirilmiş çorap halinde teslim alıyor. Okul Müdürü Meltem Mızrak, öğrencilerin döner sermayeden ayda yaklaşık 30 milyon lira kazandıklarını belirtiyor.

MEZUNLAR KAPIŞ KAPIŞ

Mızrak, mezun olan öğrencilerin işlerinin hazır olduğunu, İngiltere'deki ve İtalyan kökenli firmaların kendilerinden yetişmiş eleman talep ettiğini söylüyor. Mızrak, sayılarının az olması nedeniyle öğrencilerin paylaşılamadığını, hatta bazı firmaların araya tanıdık koyarak öğrencileri işe alma yoluna gittiklerini belirtiyor.

Çorap Örme ve Konfeksiyon Bölümü'nde, Bilgisayar Destekli Desen Tasarım ve Çorap Makineleri Operatörlüğü kursları veriliyor. Mızrak, geçen yıl iki bölümde de açılan kurslarda toplam 181 öğrenciye eğitim verildiğini belirtiyor.

Sektörde çalışıp da kendilerini geliştirmek amacıyla bu kurslara katılan kişilerin olduğunu belirten Mızrak, okullarının daha çok sektörde işe yerleştirme kolaylığı sağlayacağı düşüncesiyle tercih edildiğini belirtiyor. Kurslardan elde edilen gelirle, öğretmenlerin ücretleri karşılanıyor ve okulun ihtiyaçları gideriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!