Güncelleme Tarihi:
Sabahları 20-25 dakika yüzdüğünü ifade eden Müezzinoğlu, "Dört dörtlük bir kahvaltı yaparım. Ondan sonra o gün yemesem de hiç fark etmez" dedi. Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Müezzinoğlu, bakanlığının obeziteyle mücadele programı konusunda açıklamalarda bulundu.
"CAN BOĞAZDAN ÇIKAR"
Dünyada da Türkiye'de de en önemli konu başlıklarından birinin sağlıklı beslenme ve yaşam olduğunu, sağlıklı beslenme konusunun 75 milyon insanın gündemine doğru konulması gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, "Can boğazdan gelir kısmını çok cesurca söylüyoruz. 'Can boğazdan gelir haydi ye bakalım' ama ikinci ayağını da koymamız lazım, can boğazdan da çıkar. Boğazdan girenle çıkan arasındaki dengeyi kültürümüze yerleştirmemiz lazım" dedi.
TEMİZ HAVA SOLUNMALI
Temiz hava solumanın önemine işaret eden Müezzinoğlu, sigarayla mücadelede önemli bir mesafe alındığını söyledi. Buradaki duyarlılığın güçlenerek devamın etmesi gerektiğini kaydeden Müezzinoğlu, buna AK Parti'nin siyaset anlayışını örnek gösterdi.
Bu başarının daha büyük başarıları da getirmesi gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, "Yüzde 40'ları, yüzde 50'leri, şimdi yüzde 55'leri nasıl hedefliyorsak sigarada da yüzde 27'lere indik, yüzde 20'lere, yüzde 15'lere inmeliyiz. Çocuklarda ve gençlerde alışkanlık dönemine geçmeden engellemeliyiz diyerek bilinci ve kampanyayı devam ettirmeliyiz" şeklinde konuştu.
Bakan Müezzinoğlu, boğazdan geçen her şeye dikkat edilmesi çağrısını dile getirerek, karbonhidratlar, vitaminler, proteinler ve yağların dikkatli ve dengeli alınması, alınanın da yakılmasının önemine işaret etti. Alınan ile yakılan arasındaki dengenin iyi kurulması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, hareketli yaşam tarzının benimsenmesinin büyük önem taşıdığını bildirdi.
"AİLECEK HAREKET EDİLMELİ"
Spor ve yürüyüşün de belli bir düzende yapılan kahvaltı, öğle ve akşam öğünleri gibi kültürel olarak yerleştirilmesi gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, aksi halde geçici kampanyalarla bu bilincin geliştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Müezzinoğlu, "Ailecek hareket edebilen ve bunu kızına, oğluna kültür olarak yerleştiren bir anlayışı benimsemeliyiz. Bunu yapabilirsek obeziteyle mücadelede bizim için verimli, sağlıklı dönüşümleri olan noktayı ancak yakalayabiliriz" dedi.
Bu konuda yerel yönetimlere iş düştüğünü, bisiklet kampanyalarının artırılması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, "Bizim hareketimizi artıracak bütün vesileleri çoğaltmalıyız" diye konuştu.
BAKANDAN SAĞLIKLI YAŞAM REÇETESİ
"Kendisinin sağlıklı yaşam reçetesinin ne olduğu?" sorusunu yanıtlayan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Ankara'dayken yarım saat civarında yüzüyorum. Evin altında havuz var, ilk işim havuza inmek oluyor. 20-25 dakika kadar yüzüyorum. Yarım saat 40 dakika sonra eşim kahvaltıyı hazırlamış oluyor, çıkıyorum kahvaltı ediyorum. Mükellef bir kahvaltı yapıyorum. Yumurta peynir vazgeçilmezim. Yumurta, peynir, zeytin olmazsa olmazım. Dört dörtlük bir kahvaltı yaparım. Ondan sonra o gün yemesem de hiç fark etmez. Bazen öğlen yiyorum, bazen 4-5 gibi yiyorum. Ama 'kendinize ziyafeti ne zaman çekiyorsunuz?' derseniz, sabah kahvaltılarında aklınıza ne gelirse, canım ne istiyorsa. Çünkü onu bütün gün yakabilme şansım var. Akşamları olabildiğince takılmadan geçiyorum. Akşam 7'den sonra yemiyorum zaten."
ÖĞLEN DENK GELİRSE ETİ KAÇIRMAM
"Pilav üstü et filan yemiyor musunuz?" sorusu üzerine Müezzinoğlu, "Onu öğlen denk gelirse kaçırmıyorum ama akşam 5-6'dan sonraysa ona takılmıyorum" dedi. Sabahları ailece iyi bir kahvaltının çocuklar için yararlı olduğunu belirten Müezzinoğlu, günün herhangi bir saatinde ailece spor yapılması halinde de bunun kültürel bir alışkanlığa dönüşebileceğini söyledi. Okul kantinleriyle ilgili bakanlığının çalışmaları konusunda da bilgi veren Müezzinoğlu, bin 100 civarında beslenme dostu okul bulunduğunu, okul kantinlerinde sağlıksız yiyecek içecek satışına karşı olduklarını vurguladı.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, başta kanser olmak üzere birtakım ilaçların temininde yaşanan sıkıntının giderilebilmesi için önümüzdeki yıl bazı hayati ilaçlarda, esnek fiyat uygulaması yapılacağını belirterek, "Ruhsat almış herhangi bir ilacın, bir yıl piyasada temin edecek stoğunu ve dinamiğini koymuyorsa, o ilacın ruhsatını iptal edeceğiz" dedi.
BULUNAMAYAN İLAÇLARI DEĞERLENDİRECEĞİZ
Başta kanser ilaçları olmak üzere kimi ilaçların temininde yaşanan sıkıntılara ilişkin açıklamada bulunan Müezzinoğlu, gelecek hafta bu konunun değerlendirileceğini, hazırlıkların yapıldığını belirtti. Müezzinoğlu, ilkesel olarak hiçbir vatandaşın, değil Türkiye'de dünyada tedavi ile ilgili hangi bilimsel imkan varsa o imkandan istifade edebilmesi için tüm yolları açacaklarını söyledi.
Bu konuya çok duyarlı olduklarını dile getiren Müezzinoğlu, hiçbir vatandaşın herhangi bir nedenle tedaviye erişimde zorlanmasını başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere kendisinin de asla kabul etmediğini bildirdi.
"ZAMAN ZAMAN SEKTÖR BİLİNÇLİ OLARAK SORUNLAR OLUŞTURUYOR"
Müezzinoğlu, ilaç sanayinin büyük bir sektör olduğunun altını çizerek, "Zaman zaman sektör bilinçli olarak sorunlar oluşturuyor ya da bizim son yıllarda ilaç politikamız dolayısıyla gelinen nokta... Fiyatı çok düşmüş, örneğin son günlerde depo penisilinde yaşanıyor. Fiyatı 2-3-4 lira olmuş bir ilaçla ilgili artık, 'buradaki karla niye uğraşayım?' diyerek, buradan kamuoyu oluşturarak, bizim ilaç politikamızı zora sokmak isteyen anlayışlar da var" dedi.
PİYASADA BULUNAMAYAN İLACIN RUHSATINI İPTAL EDECEĞİZ
"Fiyat politikasının getirdiği de bazı istisnai, onların haklı olduğu sorunlar da var" diyen Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Şimdi, önümüzdeki yıl bazı hayati ilaçlarda, esnek fiyat uygulaması yapılacağından, bu sıkıntıları da aşacağız. Ruhsat almış herhangi bir ilacın, bir yıl piyasada temin edecek stoğunu ve dinamiğini koymuyorsa, o ilacın ruhsatını iptal edip, Resmi Gazete'de yayımlayacağız. Ülkenin sağlık ihtiyaçlarını, ekonomik çıkarlar dolayısıyla kamuoyu oluşturmak amacına müsaade etmeden, ama onları da haklı oldukları yerlerde haklılıklarını da görerek, onları da mağdur etmeden bir süreci 2014'te inşallah uygulamaya koyacağız."