Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2007 00:00
Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, Oger Telecom ile birlikte yurtdışında büyüme kararının yönetim kurullarından çıktığını belirterek, "Bulgaristan ve Tunus’ta başarılı olamadık. Şimdi başka fırsatlara bakıyoruz. Romanya ve Slovenya’da sabit hat ile ilgileniyoruz, ayrıca Kazak Telekom’un özelleştirmesiyle de çok ilgiliyiz" dedi.
TÜRK Telekom Yönetim Kurulu Başkanı ve Oger Telecom CEO’su Paul Doany, Türk Telekom ve şirketin yüzde 55 hissesine sahip Oger Telecom olarak, Romanya ve Slovenya’daki sabit hat yatırım fırsatları ve Kazakistan’daki özelleştirme ile çok ilgili olduklarını açıkladı. Paul Doany, önceki akşam İstanbul’da yaptığı toplantıda bölgedeki yatırım fırsatlarını yakından takip ettiklerini söyledi.
KAZAKİSTAN’LA DA İLGİLENİYORUZ: Türk Telekom olarak uluslararası satın almaları gözardı etmediklerini belirten Doany, "En son Bulgar Telekom’un satın alınmasında başarılı olamadık. Oger Telecom da uluslararası satın almalardan Suudi Arabistan’da 3’üncü mobil lisansı ihalesini alamadı. Şimdi bölgede başka fırsatlara bakıyoruz. Slovenya, devlet telekom şirketi Telekom’un yüzde 49.13’ünün satışı için ihale açtı. Slovenya ve Romanya’da da sabit hat ile ilgileniyoruz, ayrıca Kazak Telekom’un özelleştirmesiyle de çok ilgiliyiz" dedi. Arnavutluk telekom şirketi Albtelecom’u Çalık Grubu ile birlikte aldıklarını hatırlatan Doany, "Arnavutluk projesinde bizim payımız yüzde 20, ancak Türk Telekom yönetimde yer alıyor. Ayrıca operasyonu desteklemek üzere buradan personel gönderiyoruz" dedi.
VIVENDİ DIŞINDAKİLERLE DE GÖRÜŞÜLÜYOR: Oger Telecom’un ana hissedarı olan ve Lübnanlı Hariri Ailesi’nin sahibi olduğu Saudi Oger’in, Dubai merkezli Oger Telecom’un yüzde 33’lük azınlık hisselerinin satışı için Fransız telekom şirketi Vivendi dışındaki şirketlerle de görüştüğünü belirten Doany, şöyle konuştu: "Görüşmelerin bir, iki ay daha devam etmesini bekliyoruz. Bu görüşmeler tamamlandığında Dubai merkezli şirketin azınlık hissesi el değiştirecek. Türk Telekom ve Avea yönetim kurullarında bir değişiklik olmayacak, diğer bir deyişle Saudi Oger yönetim kurulunda temsil hakkını vermiyor."
BÖLMEK DEĞERİNİ AZALTIR: Vivendi’nin daha fazla hisse istemesi halinde durumun nasıl sonuçlanacağına ilişkin bir soru üzerine Doany, Türk Telekom’un yüzde 55 blok hissesinin Oger Telecom’a ait olduğunu anımsatarak, "Teknik olarak yüzde 55 hisseyi bölmek mümkün, ancak bu şirketin değerini oldukça azaltır. Dolayısıyla bölünmesi mantıklı bir hareket olmayacaktır" dedi.
HAVELSAN İLE İŞBİRLİĞİ: Türkiye’de Anel Telekom’un iştiraki olan Innova Bilişim’in yüzde 60 hissesini ve Sanko Holding’ten Argela Technologies’i satın alan Türk Telekom’un içeride yeni bir satın almayı yakında tamamlayacağını aktaran Doany, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk Telekom olarak yurtiçindeki satın almalarda başarılı olduk. Küçük ama bizim için önemli olan başka bir satın alma işlemini de tamamlamak üzereyiz. Havelsan ile özellikle iletişim güvenliği ve bazı büyük BT projelerinde birbirimizi desteklemek üzere işbirliği anlaşması imzaladık."
Ev ve iş telefonları yakında görüntülü olacak
YAKIN bir tarihte ev ve iş telefonundan görüntülü telefon görüşmesi yapılabileceğini belirten Türk Telekom Pazarlama Direktörü Erem Demircan, Türk Telekom müşterilerinin ister kablolu ister kablosuz görüntülü telefon cihazlarından televizyona bağlanabileceklerini aktardı. İstenildiği zaman televizyon, internet, bilgisayar, DVD, VCD ve telefonu tek platformda televizyon ekranında sunan servis olan IPTV’nin de 2008 yılının ikinci çeyreğinde pazara sunulacağını kaydeden Demircan, IPTV ile kişilerin kendi TV programını oluşturabileceğini, kanalların belirlediği yayın akış saatlerine mahkum olmadan istenen programın istenilen saatte izlenebileceğini ifade etti.
Telekom hızlı interneti 2008’de 8’e katlayacak
TÜRK Telekom internette hızı, 30 MB’ye çıkarıyor. Türk Telekom, yeni DSL teknolojisi ile fiberoptik kablolar sayesinde, halen internette en fazla 4 MB olan bağlantı hızını, 30 MB’ye yükseltecek. Hızlı internet yatırımına devam ederek 4 MB’lik ADSL hizmetini 8’e katlayacak olan VDSL2 servisi yılbaşında pazara sunulacak. Yaklaşık 4 milyon aboneye ADSL hizmetini servis sağlayıcılar aracılığıyla sunan Türk Telekom, 2008’de sunacağı yenilikleri CeBIT Bilişim fuarında sergileyecek. Türk Telekom’un yaklaşık 24 yeni ürününün tanıtılacağı etkinlikte, en dikkat çeken 30 MB internet bağlantısı sağlayan VDSL teknolojisi oluşturuyor. Türk Telekom, pazarın yüzde 97’sine sahip TTNET ve diğer servis sağlayıcılarla birlikte VDSL teknolojisini ev ve ofislere taşıyacak.
Halka açılma piyasaya bağlı
TÜRK Telekom’daki yüzde 45’lik Hazine payının gelecek yıl içinde halka arzını beklediklerini söyleyen Paul Doany, "Bizim görevimiz halka arzdan önce Türk Telekom’u mümkün olan en güçlü hale getirmektir. Ancak halka arzın zamanlamasına piyasa koşulları ve halka arzdan ne kadar gelir elde edeceklerine bakarak hükümet karar verecek" dedi.