Güncelleme Tarihi:
Günümüzün en verimli saatlerini işimize harcıyoruz. Evimizden sonra en fazla bulunduğumuz mekanlar ofisler. Küçük binalardan, plazalara uzanan süreçte ofislerin yapısı da değişti. 'Özel' odalar gitti, 'açık kapılar' geldi. Pencereler gitti, kapalı camlar geldi. İş verimliliğinin artması için ergonomik tasarımlar oluşturuldu. Bu arada bazı şirketler çalışanlarının 'evden de iş yapabileceğini' düşündü. Uzaktan çalışma, esnek çalışma saatleri, yarı zamanlı çalışma, akıllı bina, stres yönetimi derken gözler geleceğe çevrildi.
Ä°ÅžYERÄ°NÄ°N CAZÄ°BESÄ° BÄ°TÄ°YOR
Michael Moynagh ve Richard Worsley, iki toplum uzmanı ve araştırmacı. İngiltere'de yapılan 20 yıl sonra işyerlerinin nasıl olacağı projesinde yönetici olarak rol aldılar ve bu araştırmayı yayınladılar. Yapılan araştırmanın adı 'Geleceğin İşyerleri' (Araştırmanının tamamını İngilizce olarak www. tomorrowproject.net adresinden okuyabilirsiniz).
Araştırmaya göre, geleceğin işyerlerinde 'yeni ekonomi' şekillendirici rolü üstleniyor. 20 yıl sonra artık emek yerine, teknoloji tercih edilecek. İnsanları işyerlerinde daha az göreceğiz. Çalışanlar, işyerinde bilgisayarın başında tüm gün bulunmayacak. Daha hareketli ve işyeri dışında olacaklar. Bilgiler teknolojik ortamlarda aktarılacak. Bu nedenle çalışma süreleri de artacak.
AÇIK OFİS SİSTEMİ
Proje bazlı ekipler kurmak daha çok tercih edilecek. İşyerlerinde departmanlarla ayrılmış bölümler artık görülmeyecek. Açık ofis sistemlerinde çalışılacak. Hiyerarşi olmayacak. Herkes herkesin masasında çalışabilecek. Şeffaf ve geniş iş ortamları kullanılacak. Teknolojik sistemler masaları süsleyecek, İşyerleri internetli telefonlara geçecek.
Çalışma sistemleri de değişecek. Yarı zamanlı çalışma uygulanacak. Özellikle çağrı merkezleri (Call Center) daha çok tercih edilecek. Teknoloji, ev işyerleri yaratmamızda da yardımcı olacak.
Teknoloji aynı zamanda insanlar üzerinde de etkili oluyor. Bu nedenle geleceğin iş yerlerinde ‘‘ya daha stresli ya da işimizden memnun‘‘ olacağız.
Araştırmada ücretlilerin, bugünden ya daha çok stresli, ya da iş memnuniyetinin daha yüksek olacağı ortaya çıkıyor. Peki stresli bir ortamda çalışırsak ne olacak?
TEKNOLOJÄ°K STRES
Bunca kolaylığın yanında çalışanları daha çok 'stres'in beklediğini vurgulayan araştırma, bunda teknolojinin etkili olduğunu savunuyor. Teknolojinin karmaşık yapısı stresi doğuruyor.
Yeni ekonomi, gelecekteki iÅŸ yapısını da etkiliyor. Yeni iÅŸ alanları oluÅŸmasını saÄŸlıyor. Daha çok bilgiye dayalı, hizmete dönük iÅŸler oluÅŸuyor. Üretime yönelik iÅŸler artıyor. El işçiliÄŸine dayalı iÅŸler ise azalıyor.Â
Özellikle hizmet sektöründe çalışanlar daha az iş yerlerinde bulunacak. Bu sektörde yer alan şirketler ofislerinde daha az eleman bulunduracak. Yani bankalarda daha az eleman göreceğiz. Bunun yerine arka plandaki elemalara daha çok iş alanı yaratılacak. Örneğin çağrı merkezleri (callcenter) tercih edilecek. Satış sonrası servisler artacak. Genç nüfus daha çok yarı zamanlı çalışacak. Gençler eğitimleriyle birlikte çalışma hayatına atılacak. Özellikle Avrupa’da yaşlı nüfusun çok olması çalışma sürelerini de artıracak. Daha erken iş hayatına atılıp, daha geç emekli olunacak. Ayrıca sosyal hakların çoğalması ile birlikte özürlüler için daha uygun işler yaratılacak.
Bilişim teknolojisi, günümüzde de en çabuk gelişen sektörler arasında. 20 yıl sonra, teknolojide neler olacağını tahmin etmek ise çok zor.
YENÄ° EKONOMÄ°
Dünyada teknoloji, daha çabuk büyüyen ve gelişen bir pazar olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum gelecekte de değişmeyecek. Globalleşen pazarda yeni ekonomi, yeni iş alanları da yaratacak. Bu sistem, artık iş alanlarının yapısını şekillendirecek. Dünyadaki para akışı, tüm alışverişler, teknoloji üzerinden yapılacak. İnternet üzerinden, iş yerine gelmeden de tüm işler yürütülebilecek. Çalışma süreleri esnek bırakılacak. Zaman ve yer önemini yitirecek. Bu nedenle, bazı yeni iş alanları ortaya çıkacak. Projelerde insanlar ekip olarak bir araya gelecek. Bu ekipler dünyanın dört bir tarafında da kurulabilecek.
İLİŞKİLER ŞEKİL DEĞİŞTİRECEK
Gelecekte ilişkiler çok daha büyük önem kazanıyor. Fakat insanlararası ilişkiler şekil değiştiriyor. Ofislerde insanlar birbirleriyle yüz yüze değil elektronik ortamlarda konuşacak. Ofis içi ve ofisler arası e-posta trafiği daha da artacak. Teknolojik iletişim kullanılacak. İlişkiler bilgisayar üzerinden yürüyecek. Bunun yanında takım ruhu daha ön plana çıkacak. Bilgi daha fazla paylaşılacak.
Araştırma, tüm bu sistem sayesinde gelecekte beş buçuk milyon yeni iş olanağı yaratılacağını belirtiyor. Hizmet, eğitim, sağlık, dernekler ve gönüllü yardım kuruluşları ve diğer sosyal servisler sistemi daha çok kullanacak sektörler arasında yer alıyor.
YENİ EKONOMİ: Çabuk büyüyecek, yeni iş olanakları yaratacak, eski tip işlerin değişimine yol açacak.
İŞ İLİŞKİLERİ: Gelecekte, daha çok önem kazanacak. Zaman ve mekan kavramı olmadan bilgi iletilecek. Bilgisayar üzerinden iletişim kurulacak.
GERÇEK EKONOMİ: İşler daha tatminkar ve daha stresli olacak.
BÜTÜN YAŞLAR İÇİN EKONOMİ: İş yaşamına daha erken yaşlarda başlanacak. Daha geç yaşlara kadar devam edilecek. İş yaşamı uzayacak.
KENDİ İŞYERLERİNİN YÖNETİCİLERİ: İnsanlar kendi işyerlerini yönetecekler, tek başlarına bir işyeri kurarak faaliyet sürdürecekler.
TÜKETİCİ İŞYERLERİ: Tüketici değerlerine göre çalışma alanları saptanacak. Çağrı merkezleri kurulacak.
ÇALIŞMA SAATLERİ: Daha esnek olacak. Gün içindeki çalışma süreleri artacak. Çalışan her yerden iş yerine, işyeri de çalışanına ulaşacak.
İnsanlar Çiplenecek
Işık Deliorman
HP Pazarlama Müdürü
Beş-altı yıl sonra çalışanları daha teknolojik bir yaşam bekliyor. İnsanların içine bir çip yerleştirilecek ve tüm kimlik bilgileri buradan iletilecek. Devlet ile olan ilişkileri, oy vermeleri, kredi kartı bilgileri, vergiler bu sistemden takip edilecek. İşyerlerine giriş çıkışlar bile bu çiplerin kontrolünde olacak. İnternet yaygınlaşacak. Her iş yeri telefon gibi internet kullanacak. Aynı akıllı ev konsepti gibi iş yerleri oluşturulacak. Daha yaygın bir alanda çalışılacak. Çalışanlar hareket kazanacak. Ofis içinde çalışmaya gerek kalmayacak. Evde, arabada, havalanında her an her yerde çalışabilecek. İşyerinde bir kişinin masasını diğeri de kullanabilecek. Departman ayırımı söz konusu olmayacak. Çalışanların bilgileri daha da artırılacak. Personel tüm iş sistemi hakkında daha çok bilgi sahibi olacak. Ekstra işler azalacak. Dokumantasyon kalkacak. Bütün yazışmalar e-posta ortamında olacak.
Bölümler kalkıyor
Ayşegül Kayserilioğlu
(İç Mimar)
Geleceğin işyerlerinde daha şeffaf bir ortam sağlanıyor. Tüm alanda bulunan çalışmalar birbirlerini görüyor. İç mimarisini düşündüğümüz şirketler, departman ya da bölümleri tercih etmiyor. Gelecekte de bu akımın süreceğini tahmin ediyorum. İnsanların ömrü daha çok işyerinde geçiyor. Bu nedenle daha sosyal ortamlar oluşturulmaya özen gösteriliyor. Sosyal hayatla iç içe ama bir o kadar uzak bir iş yaşamı... Botanik köşeleriyle daha doğal görünümlü bölümler yaratılıyor. Hizmet sektöründe yer alan şirketler son teknolojiyi daha çok kullanıyor. Teknolojinin tüm sistemlerini işyerlerinde istiyor. Hatta internetli telefon sistemleri döşeniyor.
Çağrının cazibesi
Aslıhan Tan
(Metis Genel Müdürü)
Gelecekte müşteri ilişkileri, işyerleri tarafından arama merkezlerinden sağlanacak. Daha çok teknolojik imkanlardan yararlanarak, gelişmiş multimedya kontak sistemi kullanacak. Mesafeler anlamını yitirecek. Müşteriye daha özel hizmet veren şirketler, rekabet avantajı elde edecek. Bu anlamda teknolojide uzmanlık gerektiren meslekler ön plana çıkacak. Çağrı merkezleri daha çok hizmet sektöründe bulunan şirketler tarafından kullanılıyor. Yine aynı sektörde büyüyeceğini tahmin ediyorum. Şirketler maliyetlerin az olması nedeniyle bu sistemi daha çok benimsiyor.
Uzaylı tasarımlar
Orhan Bayrak
(Kinesis Genel Müdürü)
Ofis ekipmanları, gelecekte ciddi bir değişim geçirecek. Geleceğin ofisleri, teknolojik gelişmelere paralel olarak daha minimal ve teknoloji ağırlıklı olacak. Bu ofisler, çalışanlara bugün sahip olmadığımız olanakları sunacak. Bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz uzay çağı tasarımları, hayatlarımıza ilk olarak ofis ortamlarında girecek. 50 yıl sonrasını hedefleyen dünya markaları, ev ofislerin daha yaygın olacağı bir dünya öngörüyor. İleri teknoloji ürünlerinin kullanıldığı mekanları ve daha modern tasarımları tercih ediyorlar.